• Κοινωνία

    Μεγάλη φωτιά στη Φυλή: Καίγονται σπίτια – Μαίνεται η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο – Κλειστή η Αττική Οδός

    • NewsRoom

    φωτό Κ.Τσιρώνης


    Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Φυλή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σε δασική έκταση, στους πρόποδες της Πάρνηθας.

    Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους των οικισμών Ποντίων και Βέρας προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Ασπρόπυργο.

    Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Οικισμό Ποντίων, Οικισμό Βέρας απομακρυνθείτε προς Ελευσίνα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://civilprotection.gov.gr/odigies-prostasias/dasikes-pyrkagies

    Μήνυμα για εκκένωση της περιοχής Λάκκα Κατσαρή εστάλη στις 10:02 στους κατοίκους τους Ασπρόπυργου, λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή.

    «Εάν βρίσκεστε σε Λάκκα Κατσαρή απομακρυνθείτε προς Ασπρόπυργο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει το μήνυμα.

    Παράλληλα σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία τέθηκαν σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη περιοχή.

    Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που είναι σε ισχύ λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή της Φυλής

    Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Φυλής έχει προχωρήσει η Αστυνομία λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

    Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

    – Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα

    – Από τη συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου

    – Από τη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και Θρασυβούλου

    – Από τη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και περιφερειακής Αγ. Κυπριανού

    – Από την πλατεία Φυλής

    – Από την Toyota (λόφος Κύριλλου)

    – Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι»

    – Στη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και Σκαλκώτα

    Διακοπή κυκλοφορίας σε Αττική Οδό λόγω της πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο

    Λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στο Ασπρόπυργο , η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας στην Αττική Οδό από την περιφερειακή Αιγάλεω έως τα διόδια Ελευσίνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

    Με λεωφορεία τα δρομολόγια του προαστιακού στο τμήμα Άνω Λιόσια- Νέα Πέραμος

    Τα δρομολόγια του Προαστιακού Κιάτο-Πειραιάς θα υποκατασταθούν από λεωφορεία στο τμήμα ‘Ανω Λιόσια- Νέα Πέραμος, εξαιτίας της πυρκαγιάς στην περιοχή, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train.

    Νέα Αρτάκη και Ψαχνά Ευβοίας

    Εφιαλτική ήταν η νύχτα για τους κατοίκους σε Νέα Αρτάκη και Ψαχνά Ευβοίας.

    Οι ισχυροί άνεμοι που εξακολουθούν να πνέουν δεν επέτρεψαν ουσιαστικές παρεμβάσεις στις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής να περιορίσουν την πυρκαγιά που κατακαίει την περιοχή, με αποτέλεσμα όλο το βουνό πάνω από τη Νέα Αρτάκη να έχει παραδοθεί στις φλόγες.

    Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι εθελοντές αλλά και τα μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας, προσπάθησαν να συγκρατήσουν περιφερειακά κάποια μέτωπα φωτιάς, ώστε να προφυλάξουν κατοικημένες περιοχές. Νωρίτερα είχε διαταχθεί η εκκένωση και της βιομηχανικής περιοχής στη Νέα Αρτάκη.

    Έως τώρα, η φωτιά έχει κάψει πευκοδάσος και έχει επεκταθεί σε ελαιοπερίβολα, αλλά και εγκαταστάσεις πτηνοτροφείων και χοιροτροφείων χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει γίνει μία αποτίμηση των ζημιών.

    Πολλές περιοχές, που ήταν κυκλωμένες από τα μέτωπα της φωτιάς, βρέθηκαν χωρίς ρεύμα και νερό, καθώς ένα μεγάλο μέρος του δικτύου της ΔΕΗ έχει υποστεί ζημιές. Σε αρκετές περιπτώσεις αποκαταστάθηκαν οι βλάβες από τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκαν και γεννήτριες, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των κατοίκων.

    Οι άνεμοι αυτή την ώρα είναι ιδιαίτερα ισχυροί και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 7 ή 8 μποφόρ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας και σήμερα η περιοχή βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό μαζί με την Βοιωτία και τμήμα της Φθιώτιδας.

    Δεκάδες οχήματα της πυροσβεστικής αλλά και περισσότεροι από 100 πυροσβέστες με πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής συμμετέχουν στη μάχη της κατάσβεσης, ενώ μαζί τους βρίσκονται και Γάλλοι πυροσβέστες. Συγχρόνως από χθες το μεσημέρι βαριά μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας μαζί με υδροφόρα οχήματα βρίσκονται στην περιοχή για να βοηθήσουν στον περιορισμό των πύρινων μετώπων.

    Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Βοιωτία

    Ξεπερνά τα 10 χλμ το μέτωπο των δύο πυρκαγιών στα παράλια της Βοιωτίας, στον Kορινθιακό Κόλπο.

    Μάλιστα, το πρώτο μέτωπο, που ξεκίνησε χθες το πρωί από την Χώστια και το δεύτερο που ξεκίνησε χθες το απόγευμα από τον Ταρσό, βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους, έχουν πάρει τέτοια κατεύθυνση ώστε να ενωθούν.

    Στην περιοχή παραμένουν οι ισχυροί άνεμοι και οι αναζωπυρώσεις δημιουργούν νέα μέτωπα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται πολύ η προσπάθεια των επίγειων και εναέριων δυνάμεων να ελέγξουν την έκταση της φωτιάς.

    Το παρήγορο είναι ότι εκεί που περνούν οι φλόγες δεν υπάρχουν οικισμοί και κατοικημένες περιοχές, ωστόσο όμως τέτοιες περιοχές υπάρχουν προς την θάλασσα, όπου οι επίγειες δυνάμεις έχουν χαράξει μία τελευταία ζώνη άμυνας.

    Εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα τους κατοίκους της περιοχής είναι η πιθανότητα οι φλόγες, βοηθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους, να πάρουν πορεία προς τον Ελικώνα και την Αρβανίτσα, όπου υπάρχει ένα σπάνιο δάσος, αλλά και οικισμοί.

    Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί ισχυρές επίγειες δυνάμεις, όμως το ανάγλυφο δεν επιτρέπει να προχωρήσουν και να προσεγγίσουν τις φλόγες.

    Ακόμη, στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η φωτιά οι αναζωπυρώσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλες, μέσα σε ελαιώνες και πευκόφυτη περιοχή και κατά περιόδους δημιουργούν μέτωπα τα οποία κινούνται απειλητικά σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

    Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Λιβαδειάς Γιάννη Ταγκαλέγκα, «η κατάσταση παραμένει εφιαλτική. Οι αναζωπυρώσεις μαζί με τους ισχυρούς ανέμους δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Δίνουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα, αλλά δυστυχώς οι ισχυροί άνεμοι δεν μας επιτρέπουν να σταματήσουμε την καταστροφή».

    Πριν λίγο, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Στερεάς Ελλάδας ανακοινώθηκε ότι το ρεύμα κυκλοφορίας προς τον Πρόδρομο και την παραλία Σαραντίου όπου είχε διακοπεί η συγκοινωνία, αποκαταστάθηκε πλήρως, αφού έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος από την περιοχή.

    Πυρκαγιά σε δασική έκταση κοντά στην Ιερά Μονή Κλειστών στη Φυλή

    Εκτός ελέγχου παραμένει η φωτιά που ξέσπασε στις 11:56 π.μ. της Τρίτης (22.8.) στους πρόποδες της Πάρνηθας, κοντά στη Μονή Κλειστών.

    Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, ήδη, στη Φυλή καίγονται σπίτια, ενώ οι αρχές εκκενώνουν τις οικίες κοντά στη Μονή. Η κατάσταση είναι αποπνικτική, ενώ οι πυκνοί στην περιοχή είναι τεράστιοι και φτάνουν μέχρι την Αττική οδό.

    Την ίδια ώρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να μην περάσει η φωτιά προς την Πάρνηθα, ενώ οι κάτοικοι της Φυλής προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τους.

    Μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους της Φυλής να απομακρυνθούν προς Άνω Λιόσια

    Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της Φυλής προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή τους και να κατευθυνθούν προς ‘Ανω Λιόσια λόγω δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.
    Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: « Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Εάν βρίσκεστε στη Φυλή απομακρυνθείτε προς ‘Ανω Λιόσια. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://civilprotection.gov.gr/odigies-prostasias/dasikes-pyrkagies ».

    Σε ένα μέτωπο κινείται η πυρκαγιά στην Εύβοια – Δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές

    Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς που ξεκίνησε από τα Ψαχνά και βρίσκεται τώρα πάνω από τη Νέα Αρτάκη και τον Βατώνα της Εύβοιας.

    Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε και μία μίνι συνάντηση του συντονιστικού για να εκτιμήσει την κατάσταση.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έχουν καεί περισσότερα από 6.500 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή ενώ τις τελευταίες ώρες παρατηρείται ύφεση στους ισχυρούς ανέμους που δίνει τη δυνατότητα σε επίγειες δυνάμεις, αλλά και εναέρια μέσα, για να δράσουν στην περιοχή και να περιορίσουν τις φλόγες.

    Η φωτιά κινείται σε ένα μέτωπο και αυτή την ώρα δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές, ενώ η προσπάθεια για να περιοριστεί και αυτό το μέτωπο συνεχίζεται ακατάπαυστα.

    Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή της Εύβοιας και σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση ακραίου κινδύνου, στην κατηγορία 5 και οι τοπικοί φορείς απευθύνουν έκκληση στους πολίτες, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες πολιτικής προστασίας και να αποφεύγουν όλες τις ενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Χαλκιδέων αυτή την ώρα στην κατάσβεση επιχειρούν 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη, επιχειρούν 110 πυροσβέστες μαζί με την 20μελή ομάδα πυροσβεστών από τη Γαλλία που έχουν δικά τους οχήματα στην περιοχή.

    Επιχειρούν, επίσης, 35 υδροφόρες από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τον δήμο Χαλκιδέων και τον δήμο Μεσσαπίων. Υπάλληλοι και συνεργεία της δασικής υπηρεσίας, όπως επίσης μηχανήματα του στρατού και οχήματα εθελοντικών ομάδων, μετέχουν στο έργο της κατάσβεσης.

    Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στη Βαλομάνδρα Καλυβίων

    Υπό μερικό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις την πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα σε χαμηλή βλάστηση στη περιοχή Βαλομάνδρα στα Καλύβια Αττικής.

    Στο σημείο επιχειρούν επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 6 οχήματα, 1 πεζοπόρο τμήμα και εθελοντές πυροσβέστες, ενώ από αέρος παρείχαν συνδρομή 5 αεροσκάφη.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου

    Σύλληψη 5 διακινητών που μετέφεραν 29 μη νόμιμους μετανάστες

    Γεραπετρίτης: Σε διαρκή επικοινωνία για τα θέματα που απασχολούν Ελλάδα και Κροατία



    ΣΧΟΛΙΑ