• Κοινωνία

    Ευκολότερη η ένταξη στη ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία

    • Αργυρώ Μαυρούλη
    O Γιάννης Βρούτσης στη Βουλή

    Γιάννης Βρούτσης


    Καμία παράταση μετά τις 30 Σεπτεμβρίου δηλώνει ο Γ. Βρούτσης

    Βελτιωτικές τεχνικές παρεμβάσεις στη ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να ενταχθούν όσοι περισσότεροι οφειλέτες γίνεται, προωθούν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, και ο διοικητής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Χρήστος Χάλαρης.

    Εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα κατοχυρώνει ως ημερομηνία ένταξης στη ρύθμιση την ημερομηνία υποβολής της αίτησης κι όχι την ημερομηνία που οριστικοποιείται το τελικό ύψος της οφειλής και ολοκληρώνεται η διαδικασία.

    Συγκεκριμένα θα ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης για την ένταξη στη ρύθμιση οφειλών η 30η Σεπτεμβρίου για περίπου 1,5 εκατομμύριο οφειλέτες που χρωστούν περίπου 35 δισ. ευρώ. Και σε δεύτερο στάδιο θα πραγματοποιείται η ολοκλήρωση με την οριστικοποίηση του ποσού.

    Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ξεκαθαρίζει στο mononews.gr ότι δεν θα υπάρξει νέα ρύθμιση και δεν θα δοθεί παράταση στην ημερομηνία υποβολής αίτησης για την ένταξη στη ρύθμιση οφειλών, ενώ μετά το τέλος του Σεπτεμβρίου θα επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς.

    Σημειώνεται ότι για όσους δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους θα ενεργοποιηθούν 1η Οκτωβρίου μέτρα αναγκαστικής είσπραξης από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

    Παράλληλα, αναζητείται λύση σχετικά με τους κωδικούς εντολής πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών.

    Το σύστημα του ΕΦΚΑ χορηγεί τον ίδιο κωδικό πληρωμής για το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, είτε αυτές αφορούν παρελθόντα έτη, είτε τρέχουσες εισφορές του 2019. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ενώ οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν τις εισφορές του 2019 (απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων) να αποπληρώνονται αυτόματα από το σύστημα προηγούμενες οφειλές που έχουν υψηλότερες προσαυξήσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στους αρμόδιους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ να επαναφέρουν τις πληρωμές, αποπληρώνοντας τις τρέχουσες εισφορές του 2019. Σε δεύτερο χρόνο θα υιοθετηθούν διαφορετικοί κωδικοί πληρωμής με χρονικό προσδιορισμό των εισφορών, προκειμένου να μη δημιουργηθεί νέα σύγχυση στο μέλλον.

    Σημαντική καθυστέρηση διαπιστώνεται στο χρόνο που πιστοποιούνται οι οφειλές, κυρίως σε ταμεία όπως το ΤΣΑΥ (γιατροί) και το ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί), καθώς σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν ούτε ηλεκτρονικά αρχεία. Οι οφειλές αυτές δεν έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ με αποτέλεσμα να απαιτούνται ακόμη και δέκα μέρες για την πιστοποίηση της οφειλής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καθυστερεί σημαντικά το δεύτερο στάδιο για την ολοκλήρωση της ρύθμισης οφειλών, γι’ αυτό και το υπουργείο Εργασίας καλεί τους οφειλέτες να υποβάλουν αίτηση ένταξης έως το τέλος του μήνα, ακόμη και την τελευταία μέρα ανεξάρτητα πότε θα οριστικοποιηθεί τελικά το ποσό που θα πρέπει να αποπληρώσουν.

    Πορεία ρύθμισης οφειλών

    Σημαντικά περιορισμένη είναι η συμμετοχή των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στη νέα ρύθμιση οφειλών, λόγω και των τεχνικών προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, μόλις ένα μήνα πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής ένταξης, στις 30 Σεπτεμβρίου, έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση μόλις 101.084 οφειλέτες φυσικά (ασφαλισμένοι) και νομικά (επιχειρήσεις) πρόσωπα, ρυθμίζοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,558 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν 109,4 εκατ. ευρώ.

    Σημειώνεται ότι το σύνολο των οφειλετών που είναι εγγεγραμμένοι στο Κέντρο έως το τέλος Ιουνίου ήταν 1.407.030 και οι οφειλές ανέρχονται σε 35,11 δισ. ευρώ.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε ρύθμιση έχουν ενταχθεί 36.569 εργοδότες και έχουν ρυθμίσει 1,076 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν εισπραχθεί 78,75 εκατ. ευρώ.

    Συνολικά οι οφειλέτες που προέρχονται από το πρώην ΙΚΑ είναι 507.193 και οφείλουν 18,949 δισ. ευρώ.

    Στη ρύθμιση μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί περίπου 11.775 αγρότες, οι οποίοι ρύθμισαν οφειλές 43,03 εκατ. ευρώ εκ των οποίων εισπράχθηκαν 2,3 εκατ. ευρώ. Συνολικά 334.477 αγρότες, ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΓΑ, οφείλουν στο ΚΕΑΟ 1,642 δισ. ευρώ.

    Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ρύθμισαν τις οφειλές τους είναι 49.295, ύψους 417,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν 26,22 εκατ. ευρώ. Συνολικά οφείλουν 542.259 ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ 13,956 δισ. ευρώ.

    Όσον αφορά τα υπόλοιπα ταμεία των ανεξάρτητα απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), των δημοσιογράφων (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και φορείς εκτός ΕΦΚΑ έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση 1.796 οφειλέτες με οφειλές 13,58 εκατ. ευρώ και έχει εισπραχθεί περίπου 1 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι οφειλέτες από τα συγκεκριμένα ταμεία είναι 23.101 με οφειλή 562 εκατ. ευρώ.

    Στα έσοδα του ΚΕΑΟ πρέπει να συμπεριληφθεί περίπου ένα 1 εκατ. ευρώ από την ρύθμιση αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών από 1.649 ασφαλισμένους που χρωστούν 7,8 εκατ. ευρώ.

    Όσον αφορά τα έσοδα συνολικότερα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, στο επτάμηνο οι μισθωτοί συμπεριλαμβανομένων και των δημοσίων υπαλλήλων εισέφεραν 8,774 δισ. ευρώ, διατηρώντας το θετικό πρόσημο στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

    Για το ίδιο διάστημα από τη μη μισθωτή απασχόληση εισπράχθηκαν εισφορές μόλις 1,077 δισ. ευρώ.

    Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα, κατά μέσο όρο, εισπράττονται 154 εκατ. ευρώ. Η εισπραξιμότητα στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους κινείται πέριξ του 60%, ποσοστό που μετά τις ευνοϊκές παρεμβάσεις που έγιναν, κρίνεται ως ιδιαίτερα χαμηλό.

    Εκτιμάται ότι για να μπορέσει ο ΕΦΚΑ να ανακάμψει στα έσοδά του, πρέπει η εισπραξιμότητα να φτάσει στο 85%, στους μη μισθωτούς απασχολούμενους. Ποσοστό που κρίνεται απόλυτα εφικτό να επιτευχθεί, αφού οκτώ στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβάλει, πληρώνουν τις ελάχιστες εισφορές, δηλαδή στα 167 ευρώ το μήνα.



    ΣΧΟΛΙΑ