• Business

    Αποκαλυπτικό: Αυτά είναι τα νέα μέτρα στήριξης των προβληματικών επιχειρήσεων

    • Αργυρώ Μαυρούλη
    Βρουτσης-Γιαννης

    Γιάννης Βρούτσης. Υπουργός Εργασίας


    Παρεμβάσεις με διττή ερμηνεία από εργοδότες και εργαζόμενους περιλαμβάνουν οι διατάξεις για τα εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο που θα καταθέσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. 

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, η κυβέρνηση προχωρά στη χρονική οριοθέτηση της μη καταβολής της μισθοδοσίας στους δυο μήνες στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ενώ μέχρι σήμερα ίσχυε από την πρώτη κιόλας μέρα. 

    Παράλληλα, επανέρχεται η ισχύ των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών ή ομοιεπαγγελαμτικών, σε περίπτωση που η επιχείρηση αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. 

    Συγκεκριμένα η διάταξη για τις συμβάσεις προβλέπει ότι η κλαδική ή η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας θα υπερισχύει σε περίπτωση συρροής με ομοιοεπαγγελματική συλλογική σύμβαση εργασίας όταν η επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και βρίσκεται σε καθεστώς συνδιαλλαγής ή πτώχευσης ή εξωδικαστικού συμβιβασμού. 

    Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η επιχείρηση να μη μειώσει τις θέσεις εργασίας και να μη χορηγεί μισθούς που υπολείπονται των κατώτατων ορίων. 

    Οι νεοφυείς επιχειρήσεις 

    Σε άλλη διάταξη θα ορίζεται ότι για συγκεκριμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων θα μπορούν να παρεμβαίνουν οι κοινωνικοί εταίροι και να παίρνουν «ρήτρα εξαίρεσης» για όλες τις εταιρίες μαζί. 

    Αυτό θα συμβαίνει για νεοφυείς επιχειρήσεις, δηλαδή για εταιρίες που έχουν δημιουργηθεί από νέους έως 25 ετών, για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιφέρειες της Ελλάδας, στις οποίες η ανεργία είναι υψηλότερη από τον πανελλαδικό μέσο όρο και για επιχειρήσεις της λεγόμενης Κοινωνικής Οικονομίας.

    Σε κάθε περίπτωση η κατώτερη αμοιβή θα είναι αυτή που ορίζεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή σήμερα τα 650 ευρώ, μικτά.

    Άρα η οποιαδήποτε καταστρατήγηση μιας κλαδικής σύμβασης, θα δίνει το δικαίωμα υπογραφής μιας νέας, επιχειρησιακής, υπό την προϋπόθεση ότι οι αμοιβές δεν θα υποχωρούν από το συγκεκριμένο όριο. 

    Όσον αφορά την καταγγελία της σύμβασης εργασίας λόγω καθυστέρησης δεδουλευμένων η διάταξη θα προβλέπει οτι η καθυστέρηση καταβολής των αποδοχών του εργαζόμενου πέρα από τους δύο μήνες θα θεωρείται πλέον μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να προχωρήσει σε καταγγελία και να στραφεί εναντίον του εργοδότη. 

    Τι λένε οι εργατολόγοι 

    Με την ρύθμιση αυτή  θα προσδιορίζεται χρονικά πότε η καθυστέρηση των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζόμενου από τον εργοδότη θεωρείται αξιόλογη και αποτελεί βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. Εργατολόγοι αναφέρουν στο “Mononews” οτι με αυτή την αλλαγή κατοχυρώνονται δυο μήνες καθυστέρησης για τους εργαζόμενους για να προχωρήσουν σε καταγγελία εναντίον του εργοδότη. Από την άλλη αναφέρουν οτι η αλλαγή αυτή μπορεί να λειτουργήσει θετικά, προκειμένου να μπει φρένο στους εργοδότες. 

    Αύξηση κόστους 

    Στο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται και οι εξής παρεμβάσεις: 

    -Αύξηση κατά 10% του κόστους για την επιπλέον εργασία όσων απασχολούνται με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Στην πράξη, θα θεσμοθετηθεί η υπερωρία στη μερική απασχόληση και στις λοιπές ευέλικτες μορφές εργασίας, με προσαύξηση 10% του κόστους για τον εργοδότη και αντίστοιχη αύξηση του ημερομίσθιου για τον εργαζόμενο. 

    Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι ο περιορισμός του φαινομένου της ψευδούς υποδηλωμένης απασχόλησης, από τη μια πλευρά οδηγεί σε καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των μερικώς απασχολούμενων, κι από την άλλη δημιουργεί ανισότητες αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων και απώλεια εσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα. 

    -Τη δημιουργία Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Μητρώου Οργανώσεων Εργοδοτών, όπου θα υπάρχει πλήρης καταγραφή  όλων των στοιχείων των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και των οργανώσεων των εργοδοτών. 

    Στο μητρώο θα είναι υποχρεωτική η καταγραφή όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων που εμπλέκονται στη σύναψη συλλογικών συμβάσεων. 

    -Τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όπου θα αναρτώνται όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας (επιχειρησιακές, κλαδικές, και διαιτητικές αποφάσεις) και θα έχουν πρόσβαση σε αυτές το σύνολο των εργαζομένων και εργοδοτών της χώρας. 

    -Την εισαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η οποία θα ενεργοποιείται αφού πρώτα έχει πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση σε έναν κλάδο και δεν θα έχει επιτευχθεί η συμμετοχή του 51% από τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του. 

    Η μη επίτευξη απαρτίας, θα «ανοίγει τον δρόμο», ώστε να ακολουθήσει η ηλεκτρονική ψηφοφορία. 

    Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η διευκόλυνση συμμετοχής των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και οργανώσεων εργοδοτών στις αποφάσεις της διοίκησης της οργάνωσης σε περίπτωση που δεν μπορούν να συμμετάσχουν δια της φυσικής τους παρουσίας είτε με την αποστολή επιστολής, είτε με ηλεκτρονική ψήφο. 

    Πρόκειται για το «επόμενο βήμα», από τη διάταξη που έχει ήδη θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εδώ και ένα έτος και υποχρεώνει έναν κλάδο να λαμβάνει αποφάσεις (πχ για απεργιακή κινητοποίηση) εάν συναινούν περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους σε αυτόν.

    -Αλλαγή του τρόπου αναγγελίας όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ του εργοδότη και του επιχειρησιακού σωματείου στους εργαζόμενους. 

    Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί η δυνατότητα στον εργοδότη να δημιουργήσει τον δικό του ιστότοπο, όπου θα αναρτάται την συμφωνία των δυο μερών. Με αυτό τον τρόπο δεν θα είναι απαραίτητο να υπάρχει πίνακας ανακοινώσεων.  

    -Την επαναφορά της διάταξης που προέβλεπε ότι δεν γίνονταν δεκτές οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για διαστήματα μισθολογικών περιόδων που δεν είχαν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και της διάταξης που όριζε ότι η υποβολή ΑΠΔ δεν γίνεται δεκτή μέσω Διαδικτύου εφόσον ο εργοδότης εξακολουθεί να μην καταβάλλει τις αντίστοιχες εισφορές και δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.  

    -Την εγγραφή στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» όσων απασχολούνται με δελτία παροχής υπηρεσιών, προκειμένου να υπάρχει πλήρης καταγραφή των εργαζομένων στη χώρα. 

    -Τη χορήγηση προσωρινής άδειας εργασίας για πολίτες τρίτων χωρών για όσο χρόνο καθυστερεί η εξέταση από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δικαιολογητικών τους για την παραμονή τους ή όχι στη χώρα. Με αυτό τον τρόπο θα περιοριστεί σημαντικά η αδήλωτη εργασία.  



    ΣΧΟΛΙΑ