ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην ανάκληση παρτίδας τροφίμου με στοιχεία «πιπεράκι μακεδονικό τουρσί» με την εμπορική ονομασία «Αλμωπία τρόφιμα» προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.
Συγκεκριμένα, το Τμήμα Εμπορίου της Δ/νσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης στο πλαίσιο προγράμματος συνεργασίας με τον ΕΦΕΤ έτους 2025 για τον έλεγχο προσθέτων τροφίμων και αρωματικών ουσιών σε διάφορα είδη τροφίμων, προέβη σε δειγματοληψία τροφίμου με στοιχεία «πιπεράκι μακεδονικό τουρσί» με την εμπορική ονομασία «Αλμωπία τρόφιμα» σε γυάλινη κλειστή συσκευασία καθαρού βάρους 670 γρ, με αριθμό παρτίδας Lot 02531923 και ημερομηνία ανάλωσης 30/10/2026, που συσκευάζεται από την επιχείρηση «Γ. Τσιρόπουλος-Δ. Μελισσανίδου & ΣΙΑ Ο.Ε.» με έδρα την Κάτω Ροδωνιά Αριδαίας.
Το προϊόν εξετάστηκε από το Τμήμα Χ.Y. Καβάλας της Χημικής Υπηρεσίας Αν. Μακεδονίας & Θράκης του Γενικού Χημείου του Κράτους, της Α.Α.Δ.Ε. και χαρακτηρίστηκε μη κανονικό και μη ασφαλές διότι διαπιστώθηκε ότι περιέχει το συντηρητικό διοξείδιο του θείου σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από 10 mg/kg αλλά στη συσκευασία του δεν αναγράφεται η ουσία θειώδη η οποία είναι αλλεργιογόνος, ενώ θα έπρεπε να τονίζεται με είδος χαρακτήρων που κάνει σαφή διάκριση από το υπόλοιπο του καταλόγου των συστατικών. Το διοξείδιο του θείου και οι θειώδεις ενώσεις σε συγκεντρώσεις άνω των 10mg/kg είναι αλλεργιογόνα συστατικά και μπορούν να επηρεάσουν άτομα με ευαισθησία σε αυτά.
Το Τμήμα Εμπορίου της Δ/νσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί την επίμαχη παρτίδα του προϊόντος και έχουν αλλεργία στα θειώδη να μην το καταναλώσουν.
Διαβάστε επίσης:
Μισθοδικείο: Όχι στην επαναφορά 13ου και 14ου μισθού σε δικαστές και εισαγγελείς
ΥΠΕΞ: Απεγκλωβίστηκαν επιτυχώς 16 Έλληνες πολίτες από το Ιράν -Υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πλακιάς γιαΠροανακριτική: Γιατί κανείς από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης δεν αναφέρθηκε σε λαθρεμπόριο και παράνομο φορτίο;
- Stoiximan AegeanBall Festival: Ένα τετραήμερο γεμάτο μπάσκετ πλησιάζει!
- Μπιλ Κλίντον προς Τραμπ για Ισραήλ-Ιράν: «Πρέπει να σταματήσουν οι συνεχείς δολοφονίες αμάχων»
- ΚΙΣΕ: Χυδαία και απαράδεκτη η ρητορική μίσους σε πολίτες του Ισραήλ
