• Κοινωνία

    Εδώλιο για «4» για την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά


    Σε δίκη παραπέμφθηκαν 4 από τους 22 κατηγορουμένους για τη μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στη γερμανική κοινοπραξία HDW/Ferrostaal, το 2002.

    Με βούλευμά του, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να απαλλάξει τους υπόλοιπους 18 εμπλεκομένους από κάθε κατηγορία.

    Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμφθηκαν οι Γεώργιος Κοντάκης, τότε πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. των Ναυπηγείων, ο επιχειρηματίας Αντώνιος Λιβανός, ο Hans – Joachim Schmidt, στέλεχος της γερμανικής κοινοπραξίας και ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Εμμανουήλ, αδελφός του πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων.

    Οριστκά απαλλάσσονται ο πρώην νομάρχης Πειραιά Ιωάννης Μίχας και ο πρώην αντινομάρχης Σταύρος Μαρκάτος, ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ, Ιωάννης Σμπώκος, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης, καθώς και οι : Γεώργιος Κολίρης, Νικόλαος Λεονταρίτης, Σταύρος Κτωρίδης, Μιχαήλ Νομικός, Γεώργιος Χατζηγιαννίδης, Δημήτρης Λαδόπουλος, Γεώργιος Χαιρέκακος, Παναγιώτης Στάμου, Γεώργιος Παλαιολόγου, Παναγιώτης Ασπροδίνης, Ζαχαρίας Ανδρουλάκης, Νικόλαος Παρασκευόπουλος, Δημήτριος Κουτιανίδης και Δημήτρης Πουλιέζος.

    Η ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων

    Οι ανακριτές κατά της Διαφθοράς, ερευνώντας τις συνθήκες μεταβίβασης των ναυπηγείων, φέρονται να κατέληξαν, μεταξύ άλλων, στο ότι:

    · Η πώληση των ναυπηγείων έγινε χωρίς καμία διαφανή διαγωνιστική διαδικασία και κατά παραβίαση των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ιδιωτικοποίηση Εταιρειών που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο.

    · Η αποκρατικοποίηση όχι μόνο δεν επέφερε κέρδος στο ελληνικό Δημόσιο αλλά αντίθετα, φέρεται να προκάλεσε ζημία πάνω 53 εκατομμύρια ευρώ.

    · Η γερμανική κοινοπραξία δεν πλήρωσε ούτε τα 42 εκατομμύρια ευρώ που όριζε η συμφωνία για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΝΑΕ.

    · Μετά την ιδιωτικοποίηση τα ναυπηγεία – αντί να σωθούν – κατέρρευσαν και χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους.

    Δήλωση Ιωάννη Μίχα

    Σε δήλωση του ο πρώην νομάρχης Πειραιά Ιωάννης Μίχας αναφέρει:

    «Υπάρχουν Δικαστές στην Αθήνα… Μετά από έναν αγώνα που διήρκησε σχεδόν μια οκταετία ήλθε η δικαίωσή μου. Η προσπάθεια πολιτικών, και όχι μόνον, αντιπάλων μου να με εμπλέξουν στην πολύκροτη υπόθεση, απέτυχε παταγωδώς.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΗΠΑ: Να μην αποφυλακιστεί ο Σάββας Ξηρός

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣτΕ: «Όχι» στο αίτημα του Άγγελου Φιλιππίδη για επιστροφή του διαβατηρίου του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Βόμβα» από την ΟΝΕΧ: Επίσημη πρόταση για Ελευσίνα και Σκαραμαγκά – Τι δηλώνει αποκλειστικά στο mononews ο Π. Ξενοκώστας



    ΣΧΟΛΙΑ