• Κοινωνία

    Δωροδοκίες DePuy: Ποινές 3 ως 9 χρόνων στους 13 ενόχους – Όλοι ελεύθεροι με αναστολή

    • Ρεγγίνα Σπυράτου
    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    Ποινές από 3 έως 9 χρόνια επέβαλε η Δικαιοσύνη στους 13 κατηγορουμένους που πρωτόδικα κρίθηκαν ένοχοι για την προμήθεια υπερκοστολογημένων ορθοπεδικών υλικών της εταιρείας DePuy, σε δεκάδες δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Όλοι τους επέστρεψαν ελεύθεροι στο σπίτι τους καθώς οι δικαστές τους χορήγησαν αναστολή μέχρι να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό.

    Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, μετά τη χθεσινή απόφαση του να κηρύξει (βάσει και του νέου Ποινικού Κώδικα) παραγεγραμμένες μίζες που φέρονται να δόθηκαν σε γιατρούς από τα στελέχη της εταιρείας, σήμερα ανακοίνωσε τις ποινές για όσους κρίθηκαν ένοχοι για τα μη παραγεγραμμένα αδικήματα της απάτης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

    Σε όλους τους κατηγορουμένους οι δικαστές αναγνώρισαν δύο ελαφρυντικά (του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς), τα οποία μείωσαν ακόμα περισσότερο τις τελικές ποινές.Στους 7 γιατρούς που, κατά πλειοψηφία, καταδικάστηκαν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών.

    Η ποινή τους μετατράπηκε σε χρηματική, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ η μέρα, βάσει του παλιού Ποινικού Κώδικα που είναι ευμενέστερος του ισχύοντος για τις ποινές από 3 έως 5 έτη. Εάν ίσχυε για τους παλιούς κατηγορούμενους, ο αυστηρότερος (σε αυτό το σκέλος) νέος Κώδικας, θα έπρεπε (σε περίπτωση και εφετειακής καταδίκης) να οδηγηθούν στη φυλακή για να εκτίσουν την ποινή τους.Σε Ελληνίδα, νόμιμη εκπρόσωπο της αλλοδαπής εταιρείας στη χώρα μας, επιβλήθηκε η μεγαλύτερη ποινή -κάθειρξη 9 ετών- ενώ 7 έτη είναι η καταδίκη του Βρετανού μέλους του ΔΣ της DePuy.

    Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η θυγατρική εταιρία του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson δώρα σε γνωστούς και «άγνωστους -μέχρι τώρα- γιατρούς» πουφέρονται να έφτασαν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία 7ετία. Κατάφερε έτσι -σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο- να υπερκοστολογεί έως και 35% τις πωλήσεις τωνορθοπεδικών υλικών σε 114 νοσοκομεία της χώρας.Από το 2000 έως το 2006, η DePuy φέρεται να ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο κατά 11.500.000 ευρώ.

    Με το νέο Ποινικό Κώδικα (όπου αφενός η ενεργητική δωροδοκία σε μη πολιτικά πρόσωπα είναι πλέον πλημμέλημα, αφετέρου καταργήθηκε και η επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου) αλλά και τα μικρά ποσά δωροδοκιών σε γιατρούς (κατά τους συνηγόρους υπεράσπισης και με τον παλιό Π.Κ. οι μίζες θα ήταν πλημμέλημα), οι δωροδοκίες κρίθηκαν από το δικαστήριο ότι έχουν παραγραφεί και άπαντες οι κατηγορούμενοι απηλλάγησαν, μετά από ακροαματική διαδικασία δύο και πλέον ετών.Συνολικά 20 άτομα είχαν παραπεμφθεί σε δίκη για την υπόθεση, ωστόσο, δύο (γιατροί) έχουν πλέον αποβιώσει. Από τους 18 κατηγορουμένους, οι 5 αθωώθηκαν είτε λόγω αμφιβολιών, είτε λόγω παραγραφής (αντιμετώπιζαν μόνο την κατηγορία της πλημμεληματικής πλέον δωροδοκίας), είτε λόγω δεδικασμένου.



    ΣΧΟΛΙΑ