• ΥΓΕΙΑ

    Δωροδοκίες DePuy: Όλοι αθώοι για τις μίζες λόγω παραγραφής, ένοχοι 13 για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και απάτη

    • Ρεγγίνα Σπυράτου


    Προέκυψαν μεν, παραγράφηκαν δε, ελέω (και) νέου Ποινικού Κώδικα, μίζες εκατομμυρίων για την προμήθεια νοσοκομείων με ορθοπεδικά υλικά της εταιρείας DePuy.

    Μεγαλογιατροί δημοσίων νοσοκομείων, στελέχη και νόμιμοι εκπρόσωποι της αλλοδαπής εταιρείας στην Ελλάδα, είναι ανάμεσα στους 13 κατηγορουμένους που απηλλάγησαν από τη δωροδοκία, κρίθηκαν ωστόσο ένοχοι -κατά περίπτωση- για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και απάτη.

    Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας κατέληξαν σε ετυμηγορία ενοχής για τους 13 εκ των 18 κατηγορουμένων για την υπόθεση με τις δωροδοκίες γιατρών δημοσίων και ιδιωτικών νοσοκομείων. Η θυγατρική εταιρία του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson, φέρεται να προσέφερε απλόχερα “φακελάκια” και δώρα σε γνωστούς και “άγνωστους -μέχρι τώρα- γιατρούς” που -πάντα κατά το κατηγορητήριο- έφτασαν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία 7ετία, για να επιτύχει να κερδίσει υπερκοστολογημένες πωλήσεις ορθοπεδικών υλικών σε 114 νοσοκομεία της χώρας.

    Ωστόσο, βάσει των νέων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, η ενεργητική δωροδοκία είναι πλέον πλημμέλημα ενώ καταργήθηκε και η επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου. Άπαντες αθώοι οι κατηγορούμενοι λόγω παραγραφής για την ενεργητική και την παθητική δωροδοκία, κατέληξαν οι δικαστές μετά από ακροαματική διαδικασία δύο και πλέον ετών.

    Η απόφαση καταδίκης των 7 γιατρών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ελήφθη κατά πλειοψηφία. Δύο δικαστές ψήφισαν ενοχή, ένας ψήφισε αθώωση λόγω αμφιβολιών.

    Σύμφωνα, πάντως, με τους συνηγόρους υπεράσπισης, οι 5 από τους 7 γιατρούς που καταδικάστηκαν είχαν πολύ μικρά ποσά δωροληψίας και ήδη (και με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα) το αδίκημα ήταν πλημμέλημα και είχε παραγραφεί. Οι 2 γιατροί που κατηγορούνται για μεγαλύτερα ποσά δωροληψίας, αυτά φέρονται -κατά τους υπερασπιστές- να μειώθηκαν στην τελική κρίση των δικαστών, με αποτέλεσμα η κατηγορία να μετατραπεί σε πλημμέλημα και να υποπέσει σε παραγραφή.

    Ωστόσο και αυτή η υπόθεση, είναι ακόμα μία από τις δεκάδες πολύκροτες υποθέσεις που φαίνεται πως “ναυαγεί” μερικώς λόγω των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα.

    Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, από το 2000 έως το 2006, η DePuy προχωρούσε σε υπερκοστολογήσεις που έφταναν και το 35%, των υλικών που πουλούσε σε 114 νοσοκομεία. Η ζημία, κατά το κατηγορητήριο, σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου ξεπέρασε τα 11.500.000 ευρώ.

    Συνολικά 20 άτομα είχαν παραπεμφθεί σε δίκη για την υπόθεση, ωστόσο, δύο (γιατροί) έχουν πλέον αποβιώσει. Από τους 18 κατηγορουμένους, οι 5 αθωώθηκαν είτε λόγω αμφιβολιών, είτε λόγω παραγραφής (αντιμετώπιζαν μόνο την κατηγορία της πλημμεληματικής πλέον δωροδοκίας), είτε λόγω δεδικασμένου.

    Το δικαστήριο αναμένεται αύριο να ανακοινώσει εάν θα χορηγήσει ελαφρυντικά στους πρωτόδικα καταδικασμένους κι εν συνεχεία, τις ποινές τους και τη χορήγηση ή όχι αναστολής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

    Οι συνήγοροι υπεράσπισης έχουν ζητήσει να αναγνωριστούν στους κατηγορουμένους τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη τους και της παραβίασης της εύλογης διάρκειας της δίκης.



    ΣΧΟΛΙΑ