• Pharma & Health

    Άρχισε η δίκη για μίζες «καπέλο» εκατομμυρίων σε ορθοπεδικά της Depuy

    Νέο Ηράκλειο: Εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια από ακροδεξιούς-Ψάχνουν για εγκληματική οργάνωση


    Το μεγάλο σκάνδαλο με τις υπερκοστολογήσεις ορθοπεδικών ειδών της εταιρείας Depuy σε 114 δημόσια νοσοκομεία διερευνά από σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Στο εδώλιο κάθονται 24 κατηγορούμενοι. Μεταξύ αυτών στελέχη της θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson, του ελληνικού παραρτήματος της «Depuy Hellas Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Ιατρικών Ειδών», επιχειρηματίες, γιατροί και στελέχη δημόσιων νοσοκομείων.

    Οι κατηγορούμενοι φέρονται μέσα σε 7 χρόνια (από το 2000 έως το 2006) να εμπλέκονται σε δωροδοκίες ή δωροληψίες ώστε να επιλέγονται τα ορθοπεδικά προϊόντα της εταιρίας. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η ζημία του Δημοσίου «αγγίζει» τα 11.593.452,80 ευρώ, ποσό που προκύπτει από τη διαφορά της εμπορικής αξίας των υλικών και του ποσού που τελικά χρεώθηκε το ελληνικό Δημόσιο.

    Πρώτη ημέρα της δίκης σήμερα, δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής και τα 114 δημόσια νοσοκομεία που φέρονται ζημιώθηκαν από τις υπερκοστολογήσεις. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 26 Μαϊου καθώς για ακόμα μία φορά, η αίθουσα που επελέγη για την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ήταν εξαιρετικά μικρή για κατηγορουμένους και συνηγόρους.

    Σύμφωνα με το βούλευμα, τα ορθοπεδικά είδη πωλούνταν υπερκοστολογημένα κατά 35% και οι γιατροί φέρονται να εισέπρατταν ένα ποσοστό της τάξεως του 20%. Ενδεικτικά αναφέρεται γιατρός, ο οποίος φέρεται να εισέπραξε, εκτός από ρευστό και διάφορα δωράκια, όπως εισιτήρια για συνέδριο στο Ελσίνκι, αεροπορικά εισιτήρια για Αβάνα, εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη, αεροπορικά εισιτήρια για Σικάγο και διαμονή σε μονόκλινο δωμάτιο.

    Ήδη, 3 εμπλεκόμενοι πανεπιστημιακοί γιατροί καταδικάστηκαν για την ίδια υπόθεση πριν από 1,5 μήνα, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε ποινές κάθειρξης από 11 έως 14 χρόνια. Ωστόσο τους δόθηκε αναστολή μέχρι να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό και αφέθηκαν ελεύθεροι.



    ΣΧΟΛΙΑ