• Κοινωνία

    Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Να αναιρεθεί η αναγνώριση ελαφρυντικού στον Κορκονέα ζήτησε ο εισαγγελέας

    Επαμεινώνδας Κορκονέας

    Επαμεινώνδας Κορκονέας


    «Ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο του δράστη, αλλά με τον σεβασμό των αγαθών της καθημερινής ζωής». Αυτή είναι η κρίση που διατύπωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία θα αποφασίσει εάν ορθά ή όχι αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύντομου βίου στον Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ελαφρυντικό που του άνοιξε την πόρτα της φυλακής.

    Η απόφαση του Αρείου Πάγου, όπως τόνισε από έδρας και η πρόεδρος του Δικαστηρίου, θα είναι η πλέον σημαντική μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Κι αυτό γιατί ουσιαστικά θα αποτελεί εν δυνάμει νομολογία για τα επόμενα δικαστήρια που ενδεχομένως να αποφυλακίσουν καταδικασθέντες ειδεχθών εγκλημάτων, αναγνωρίζοντας τους το νέο ελαφρυντικό του σύντομου βίου.

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρότεινε την αναίρεση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας. Με το σύννομο βίο που αναγνώρισε στον πρώην ειδικό φρουρό, μετέτρεψε την πρωτόδικη ισόβια καταδίκη του για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη σε κάθειρξη 13 ετών. Την επόμενη της απόφασης ο δράστης αποφυλακίστηκε, έχοντας εκτίσει 11 χρόνια.

    Με τη μητέρα και την αδελφή του 15χρονου παρούσες στο δικαστήριο, ο κ. Πλιώτας, στην αγόρευση του, τόνισε ότι ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο του δράστη, αλλά με τον σεβασμό των αγαθών της καθημερινής ζωής

    «Η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου αποτελεί σοβαρή ένδειξη, αλλά όχι δεσμευτική για το δικαστήριο, καθώς απαιτείται συστηματική προσπάθεια εκ μέρους του δικαστηρίου και να θεωρηθεί εξαίρεση το έγκλημα στη ζωή του δράστη. Το λευκό ποινικό μητρώο δε συνδέεται με τη σύννομη ζωή, έτσι ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου», τόνισε ο ανώτατος εισαγγελέας.

    0 κ. Πλιώτας είπε ακόμα ότι η απόφαση για την αναγνώριση του ελαφρυντικού στον Κορκονεα στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας ενώ αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά αποκαλυπτικά της προσωπικότητας του κατηγορούμενου που δείχνουν την έλλειψη σεβασμού σε μια σειρά από αγαθά, όπως αγνοήθηκε και η κατάθεση της μητέρας του άτυχου νέου.

    Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι στην ίδια απόφαση γίνεται αποδεκτός ο ευθύς δόλος του κατηγορούμενου, ο οποίος προσέβαλε το υπέρτατο αγαθό της ζωής.

    Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του.

    Κατά την αποχώρησή της από τον Άρειο Πάγο η μητέρα του Αλέξη δήλωσε στους δημοσιογράφους:

    «Κόπηκε βίαια το νήμα της ζωής του στα 15 χρόνια του. Αν ζούσε σήμερα θα ήταν ένα παλικάρι 29 χρόνων. Ο δολοφόνος του κυκλοφορεί ελεύθερος».

    Ο δικηγόρος Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε:

    «Αποφάσεις που υπαγορεύονται από διάφορες σκοπιμότητες υπονομεύουν την αξιοπιστία δικαιοσύνης και την εμπιστοσύνη του πολίτη σε αυτή. Η μάνα και η οικογένεια του Αλέξανδρου ζητούν λύτρωση στο δράμα που ζουν εδώ και 15 έτη».

    Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επίσης δικηγόρος της μητέρας του θύματος, δήλωσε:

    «Για μία υπόθεση που έχει στιγματίσει και έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι σε όλους μας. Ο Κορκονέας κυκλοφορεί από τις 30/7 2019 ελεύθερος και στην περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η αναίρεση του Εισαγγελέα αυτό θα αποτελέσει ενθάρρυνση για τον επόμενο εγκληματία παιδιού.»

    Διαβάστε επίσης:

    Παρέμβαση Αρείου Πάγου για την αποφυλάκιση Κορκονέα

    Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Στις 8 Απριλίου η δίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου

    Η 1η δίκη για Novartis: Ο Φρουζής και 2 γιατροί στο εδώλιο



    ΣΧΟΛΙΑ