• Κοινωνία

    Η 1η δίκη για Novartis: Ο Φρουζής και 2 γιατροί στο εδώλιο

    Κωνσταντίνος Φρουζής

    Κωνσταντίνος Φρουζής


    Εδώλιο (μόνο) για 3 θα έχει η πρώτη δίκη για (τις πολύκροτες) δωροδοκίες της Novartis.

    Ο άλλοτε αντιπρόεδρος της εταιρείας  και  (μόλις) 2 γιατροί παραπέμφθηκαν σε δίκη, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Είναι ένα σκέλος της  υπόθεσης που στις απαρχές της ξεσήκωσε σφοδρές πολιτικές αναταράξεις και στον επίλογο της δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ένα Ειδικό Δικαστήριο.

    Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της εν Ελλάδι φαρμακοβιομηχανίας Κωνσταντίνος Φρουζής παραπέμφθηκε να δικαστεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ενώ απηλλάγη από το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας. Για κακουργηματική παθητική δωροδοκία θα δικαστούν οι δύο γιατροί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσά με τα οποία φέρονται να δωροδοκήθηκαν δεν ξεπερνούν τις 2.000 με 3.000 ευρώ.

    Το δικαστικό συμβούλιο φέρεται να υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση βάσει της οποίας προκύπτουν για τους 3 κατηγορουμένους «επαρκείς ενδείξεις ενοχής». Στους 2.ψυχιάτρους αποδίδεται ότι συνταγογραφούσαν σκευάσματα της Novartis με το αζημίωτο.

    Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας για μίζες από τη Novartis (και τη μεσολάβηση της θυελλώδους αποχώρησης και των 2 επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς που επόπτευαν την έρευνα), ο έλεγχος για ενδεχόμενη εμπλοκή μερικών… χιλιάδων γιατρών σε δωροδοκίες της εταιρείας ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

    Ένας από τους λόγους ήταν ότι τόσο οι πρώην όσο και οι νυν εισαγγελείς είχαν ρίξει όλο το βάρος τους στην έρευνα για τα 10 πολιτικά πρόσωπα. Με αποτέλεσμα οι γιατροί να μείνουν για το τέλος. Το οποίο άργησε ή αργεί τόσο πολύ που οι παραγραφές στις πλημμεληματικές δωροδοκίες να είναι δεδομένες για την πλειονότητα των ελεγχόμενων.

    Διαβάστε επίσης

    Φρουζής για Novartis: Xοντροκομμένο παραμύθι στο σκέλος των πολιτικών προσώπων

    Φρουζής στον Άρειο Πάγο: «Με πίεζαν οι εισαγγελείς να ενοχοποιήσω 10 πολιτικούς»



    ΣΧΟΛΙΑ