• Κοινωνία

    Δημόπουλος για σχολεία: Καλύτερη επιτήρηση των κρουσμάτων με το άνοιγμά τους

    • NewsRoom
    αίθουσα σχολείου άδεια

    Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Τους λόγους για τους οποίους τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου εξήγησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

    «Πριν από τα Χριστούγεννα, ένα στα τέσσερα κρούσματα, ήταν σε παιδιά σχολείων τα οποία ευρίσκονταν με τα self test. Από τις 26 Δεκεμβρίου και μετά, στην ηλικιακή ομάδα έως 17 ετών, έχουμε μόνο το 13% των κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει ότι δεν γίνονται τεστ. Θα χάσουμε την ευκαιρία να υπάρχει και μια επιτήρηση», εξήγησε στον ΣΚΑΪ, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

    «Δεν υπάρχει απόλυτη σωστή ή λάθος λύση σε αυτό το θέμα, αυτό το βλέπουμε και σε ευρωπαϊκά κράτη και στις ΗΠΑ», είπε και πρόσθεσε ότι «Δεν ξέρω σε μια εβδομάδα ή σε δύο εβδομάδες τι περισσότερο θα έχουμε, νομίζω σίγουρα θα έχουμε περισσότερα κρούσματα»

    «Oπωσδήποτε κατά τη διάρκεια του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που όμως είναι διαφορετικό από το Όμικρον, τα μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων με μάσκα και τεστ λειτούργησαν. Ελπίζουμε ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί, σε μικρότερο βαθμό, με το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον», σημείωσε.

    «Δεν θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε την αύξηση των κρουσμάτων»

    «Φαίνεται ότι και στις επόμενες ημέρες δεν θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε την αύξηση των κρουσμάτων, δηλαδή θα δούμε ό,τι βλέπουμε και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη», ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Δημόπουλος.

    Όπως εξήγησε, «έχουμε να κάνουμε με ένα στέλεχος που θα κυριαρχήσει, ελπίζουμε η ανοσία από την Όμικρον να μπορέσει να σκεπάσει τη Δέλτα, να μην έχουμε μια έξαρση της Δέλτα όταν δούμε αποκλιμάκωση από το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον… Ιστορικά οι πανδημίες εκφυλίζονται σε ενδημίες, ή εξαφανίζονται. Η διαδικασία αυτή θα επιταχυνθεί λόγω εμβολιασμού. Αναμένουμε στους επόμενους μήνες ότι θα επικρατήσει το Όμικρον, είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μέσω, δυστυχώς της φυσικής ανοσίας, και δε θα βρίσκει ο ιός περάσματα για να συνεχίσει το κύμα».

    «Είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα ότι έχουμε 250.000 με 300.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, παρά την υποχρεωτικότητα υπάρχει αντίσταση», σχολίασε ακόμα ο κ. Δημόπουλος.

    Διαβάστε επίσης:

    Έρχεται lockdown για τους ανεμβολίαστους – Σήμερα η οριστική απόφαση για τα σχολεία

    Τεράστια αύξηση των κρουσμάτων δείχνουν τα λύματα της Αττικής

    Άυλο διαζύγιο: Όλη η διαδικασία βήμα προς βήμα



    ΣΧΟΛΙΑ