• Πολιτική

    Έρχεται lockdown για τους ανεμβολίαστους – Σήμερα η οριστική απόφαση για τα σχολεία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Αλίκη Χατζή


    Η ταχύτητα με την οποία καλπάζει η πανδημία λόγω της «Ο» φέρνει νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, τα οποία ουσιαστικά παραπέμπουν σε lockdown γι’ αυτή την κατηγορία πολιτών.

    Με δεδομένο ότι μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, η κυβέρνηση επιμένει με κατηγορηματικότητα στην άρνησή της για καθολικό lockdown, στο στόχαστρο μπαίνουν «μοιραία» όσοι εξακολουθούν να αρνούνται τον εμβολιασμό τους, οι οποίοι αποδεικνύονται και πιο ευάλωτοι απέναντι και σε αυτό το κύμα του κορονοϊού.

    Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, στην σύσκεψη της Δευτέρας του πρωθυπουργού, παρουσία του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του στενού επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου, συζητήθηκε η πρόταση που παλαιότερα είχε πέσει στο τραπέζι και αποσύρθηκε : Να μην μπορούν οι ανεμβολίαστοι να παρευρίσκονται ούτε στους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων, μπαρ, καφέ κ.ά, ούτε με rapid test 48 ωρών όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

    Κατά τις ίδιες πηγές, η πρόταση που είχε πέσει στο τραπέζι, για απαγόρευση της φυσικής παρουσίας και από τα σούπερ μάρκετ και φαρμακεία δεν φαίνεται να έχει ισχυρούς υποστηρικτές. Η μη παραμονή τους στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, ωστόσο, αυτή τη φορά φαίνεται να έχει σοβαρές πιθανότητες υλοποίησης. Και αυτό, γιατί η μεγαλύτερη αγωνία της κυβέρνησης και των ειδικών είναι να αντέξει την υγειονομική πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό, οι ανεμβολίαστοι έχουν πολλαπλάσιες πιθανότητες όχι μόνο να νοσηλευτούν αλλά και να χρειαστούν διασωλήνωση.

    Μαζί, λοιπόν, με την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, την οποία η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να επιβάλει για τους 50+ , αλλά και για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, το αρμόδιο επιτελείο επιχειρεί να σφίξει όσο το δυνατόν περισσότερο τον κλοιό, προκειμένου να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των ανεμβολίαστων, που παραμένει επικίνδυνα υψηλός.

    Τί θα γίνει με τα σχολεία

    Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τα επόμενα εικοσιτετράωρα αλλά η προσοχή τους, όπως εξηγούσε στο mononews κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος είναι στραμμένη στους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας, δηλαδή, στον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία και κυρίως στις διασωληνώσεις.

    Το πιο δύσκολο ζήτημα αυτή την ώρα, αφορά στην επαναλειτουργία των σχολείων. Η δεδομένη βούληση της κυβέρνησης για επιστροφή των μαθητών στα θρανία στις 10 Ιανουαρίου αναμετρήθηκε σκληρά με τις εισηγήσεις αρκετών ειδικών για παράταση ολίγων ημερών (μίας ή δύο εβδομάδων) σε αλλεπάλληλες συσκέψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τη Δευτέρα.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται με στόχο τη διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας των παιδιών και επιθυμεί να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου η εκπαίδευση να λειτουργήσει ξανά κανονικά. Το πιθανότερο είναι οι υπουργοί Πλεύρης, Κεραμέως να ανακοινώσουν σήμερα ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά με ενίσχυση του testing στις μονάδες.

    Βέβαιο είναι ότι θα μπει stop στις σχολικές εκδρομές , ενώ εξετάζονται αλλαγές στο πρωτόκολλο λειτουργίας των τμημάτων, ώστε να κλείνουν πιο εύκολα όταν θα καταγράφονται κρούσματα. Σήμερα ισχύει το 50%+1, αλλά εκτός απροόπτου αυτό θα μετατραπεί σε 40%+1.

    Η κυβέρνηση πάντως, είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε νέες παρεμβάσεις συνολικά , στην περίπτωση που η υγειονομική κατάσταση επιβαρυνθεί δραματικά το αμέσως επόμενο διάστημα. Τα μέτρα που ισχύουν έχουν ημερομηνία λήξης την 16η Ιανουαρίου. Ωστόσο, είναι πιθανό, όχι μόνο να παραταθούν αλλά και να αυξηθούν.

    Ήδη, στο συρτάρι του Μεγάρου Μαξίμου, υπάρχει μία δέσμη μέτρων, που ανά πάσα στιγμή, μπορεί να εφαρμοστούν.

    Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

    – Η περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης, στις 23.00 ή ακόμα και στις 22.00 και

    -Η περαιτέρω μείωση της χωρητικότητας των καταστημάτων, δηλαδή, του αριθμού των πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο.

    Διαβάστε επίσης

    Σύσκεψη Μητσοτάκη για Όμικρον: Τι έρχεται για σχολεία, υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και ανεμβολίαστους

    Μαξίμου: Φόβοι για επικοινωνιακό Βατερλό λόγω κυριαρχίας της Όμικρον – Σύσκεψη Μητσοτάκη, Τσιόδρα για μέτρα σωτηρίας

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Με σύμμαχο την επιστήμη δίνουμε τη μάχη κατά της πανδημίας και της παραπληροφόρησης
     



    ΣΧΟΛΙΑ