• Κοινωνία

    Γώγος: Δεν αποκλείεται να φτάσουμε τα 100.000 κρούσματα

    • NewsRoom
    κορονοϊός - κρούσματα


    Σε νέα έξαρση βρίσκεται η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, με την παραλλαγή Όμικρον να θεωρείται πλέον κυρίαρχη και τα κρούσματα να βρίσκονται στα ύψη.

    Ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, παρατήρησε πως ακόμα βρισκόμαστε στη φάση συλλογής δεδομένων για την Όμικρον.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, όπως σημείωσε ο ίδιος, η διασπορά του ιού είναι ταχύτατη, ωστόσο, η τρίτη δόση του εμβολίου βοηθάει να αποφύγουμε τη βαριά νόσηση. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι θα αρρωστήσουν και οι πλήρως εμβολιασμένοι.

    Όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων που έχει εκτιναχθεί τις τελευταίες δύο ημέρες, ο κ. Γώγος δήλωσε ότι είναι «ιλιγγιώδη» τα νούμερα, ενώ δεν αποκλείεται η πιθανότητα να φτάσουν ακόμη και τις 100.000 την ημέρα.

    Το θετικό, όμως, είναι ότι δεν επιβαρύνουν το ΕΣΥ ανάλογα με τον αριθμό τους. Προέβλεψε, δε, πως τόσο η κλιμάκωση όσο και η αποκλιμάκωση αυτού του κύματος της πανδημίας θα είναι σύντομες και θα διαρκέσουν 1-2 μήνες.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Γώγος τόνισε ότι η πανδημία είναι δυναμική και καθώς τα δεδομένα αλλάζουν θα πρέπει να επανεκτιμηθούν κάποια πράγματα, όπως το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων.

    Να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε εκτεθειμένοι στον ιό, αν έχουμε συμπτώματα

    Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά στην παραλλαγή Όμικρον δείχνουν ότι ο χρόνος νοσηλείας για όσους ασθενούν είναι μικρότερος, από αυτόν που χρειαζόταν για την παραλλαγή Δέλτα.

    Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι φαίνεται πως όταν κάποιος ασθενήσει από την Όμικρον είναι προστατευμένος και έναντι της Δέλτα, αλλά ένα στοιχείο που δημιουργεί έντονο προβληματισμό είναι πόσοι από τους υγειονομικούς θα προσβληθούν και δεν θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

    Δείτε το βίντεο:

    Ο κ. Δημόπουλος είπε επίσης ότι τα rapid test δείχνουν να μην είναι τόσο ευαίσθητα στον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον και γι’ αυτό αν έχουμε κάποια συμπτώματα θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε εκτεθειμένοι στον ιό.

    Διαβάστε επίσης:

    Όλη η ΚΥΑ με τα νέα μέτρα που ισχύουν έως και 16 Ιανουαρίου – Τι ισχύει για εστίαση και διασκέδαση

    Κύπρος: Με rapid test 24 ωρών η είσοδος σε νυχτερινά κέντρα – Στο 40% η τηλεργασία

    ΕΟΔΥ: 28.828 νέα κρούσματα, 72 θάνατοι και 620 διασωληνωμένοι



    ΣΧΟΛΙΑ