• Κοινωνία

    Δημήτρης Βερβεσός (ΔΣΑ): Η ρύθμιση για το δικαστικό ένσημο εξυπηρετεί μεγάλους οικονομικούς παράγοντες

    Δημήτρης Βερβεσός

    Δημήτρης Βερβεσός


    Μία ρύθμιση για να εξυπηρετηθούν τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, Δημόσιο και μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες είναι, κατά τον πρόεδρο της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας Δημήτρη Βερβεσό η υποχρέωση καταβολής δικαστικού ενσήμου (1%) στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου.

    Οι δικηγόροι ήδη έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για το αγωγόσημο (συγκέντρωση την Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, στο θέατρο «Ακροπόλ» και αποχή, την ίδια μέρα, στην Αθήνα από τις 12μ. έως τη λήξη του δικαστικού ωραρίου).

    “Η εκπρόθεσμη νυκτερινή τροπολογία είναι αντίθετη σε σωρεία συνταγματικών διατάξεων, όπως αντίθετη είναι στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και την νομολογία των δικαστηρίων”, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Βερβεσός.

    Όπως είπε, η επίμαχη νομοθετική πρόβλεψη δεν έχει σκοπό να λύσει κανένα πρόβλημα, αλλά αντίθετα εξυπηρετεί τις Τράπεζες οι οποίες περιέρχονται σε προνομιακή θέση έναντι των δανειοληπτών σε Ελβετικό φράγκο, εκείνων που έχουν «κόκκινα» δάνεια άνω των 240.000 ευρώ.

    Επιπλέον εξυπηρετεί τις ασφαλιστικές εταιρείες, το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και οικονομικούς παράγοντες του τόπου.

    Ο κ. Βερβεσός υποστήριξε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνει γνωστό ποιους οικονομικούς παράγοντες εξυπηρετεί η εν λόγω διάταξη.

    «Τα έσοδα από το αγωγόσημο πάνε υπέρ του Δημοσίου δηλαδή υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού και όχι υπέρ του ΤΑΧΔΙΚ για τις κτιριακές και άλλες ανάγκες της Δικαιοσύνης», ανέφερε ο κ. Βερβεσός. «Την ίδια στιγμή είναι σε βάρος των πολιτών καθώς αφενός καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά, κάτι που αντιβαίνει τις συνταγματικές επιταγές, αφετέρου καθιστά απαγορευτική την προσέγγιση των πολιτών στα δικαστήρια, λόγω του υψηλού κόστους, με αποτέλεσμα ο πολίτης να στερείται με τον τρόπο αυτό το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα δικαστικής προστασίας».

    Ο πρόεδρος του ΔΣΑ εξέφρασε και το φόβο του ότι η επιβολή του δικαστικού ενσήμου θα επεκταθεί και στις δίκες του Κτηματολογίου για την αναγνώριση δικαιούχου, επί αγνώστου ιδιοκτήτη ή επί εσφαλμένης αρχικής εγγραφής του ακινήτου, εφόσον η αξία του ακινήτου είναι άνω των 250.000 ευρώ.

    Για αυτή την αξία του ακινήτου ο πολίτης θα πρέπει αν πληρώσει 2.648 ευρώ δικαστικό ένσημο.

    Οι δικηγόροι ζητούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης να καταργήσει άμεσα επίμαχη τροπολογία ενώ θα ζητήσουν και συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα.



    ΣΧΟΛΙΑ