ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από αγοραστής, συμπαραγωγό: Η Ελλάδα επανατοποθετείται στον ευρωπαϊκό χάρτη αμυντικών και ναυπηγικών συνεργασιών
Κόβει με το μαχαίρι ο Κ.Μ. κάθε συζήτηση για εκλογικό νόμο
Σε καμία αλλαγή του εκλογικού νόμου, επιμένει ο Πρωθυπουργός, μετά την επαναφορά του σχετικού αιτήματος από ομάδα βουλευτών, αλλά και (κυρίως) κομματικών στελεχών. Το αίτημα για τροποποίηση του εκλογικού νόμου, έγινε μετά τις νέες εξελίξεις που σημειώθηκαν και σημειώνονται στο πολιτικό σκηνικό, με την επανεμφάνιση του Τσίπρα για δημιουργία νέου κόμαμτος, τις πληροφορίες για πιθανά νέα πολιτικά σχήματα με Αντώνη Σαμαρά ή με Καρυστιανού και βεβαίως με την διαφαινόμενη φθορά της κυβέρνησης, μετά από τόσα χρόνια στην εξουσία.
Αυτό που ζητείται από ομάδα βουλευτών (κυρίως όλων αυτών που πιστεύουν ότι μπορεί και να μην επανεκλεγούν) είναι η επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών, η αύξηση του πλαφόν από 3% σε 5% η μείωση του ποσοστού αυτοδυναμίας, πλην όμως ο ΚΜ έχοντας σύμμαχο τον υπουργό Εσωτερικών (και αρμόδιο για τον εκλογικό νόμο) Θόδωρο Λιβάνιο, δεν θέλει να ακούσει για οποιαδήποτε τροποποίηση. Θεωρεί ότι εάν γίνει κάτι τέτοιο θα θεωρείται… ηττοπάθεια.
Fake ανασχηματισμός
Ούτε αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά ούτε και ανασχηματισμός στο άμεσο μέλλον. Όσες πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας για μετακίνηση υπουργών (από τα υπουργεία τους στο Μαξίμου και αντιστρόφως) δεν ισχύουν.
Στο Μέγαρο Μαξίμου σε αυτές τις κλειστές συσκέψεις δεν έγινε καμία συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ούτε βεβαίως για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ανασχηματισμός θα γίνει αλλά τον Ιανουάριο του 2026 και θα είναι ο τελευταίος, ο εκλογικός όπως θα ονομαστεί.
Ο Μητσοτάκης θέλει να πείσει Ανδρουλάκη για τον Άγνωστο Στρατιώτη
Ο άμεσος στόχος του Κ.Μ. είναι να περάσει με αυξημένη πλειοψηφία, τη τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη. Την Τρίτη θα βρίσκεται στη Βουλή και θα προσπαθήσει να πείσει το ΠαΣοΚ με επιχειρήματα (αλλά και όλα όσα έδειξαν οι έως τώρα δημοσκοπήσεις) ότι πρέπει να το ψηφίσει.
Η γκρίνια του Φιντάν για το SAFE
Τώρα (έστω και αργά) φαίνεται πως άρχισε να συνειδητοποιεί η Άγκυρα ότι μένει εκτός SAFE εάν δεν άρει το casus belli, αλλά και να σταματήσει τις ανιστόρητες θεωρίες περί γκρίζων ζωνών.
Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή, όταν της είχαν τεθεί αυτοί οι όροι, η Άγκυρα δεν το πήρε και τόσο σοβαρά και νόμιζε πως με την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα ότι θα συμμετείχε κανονικά στο SAFE.
Δηλαδή θα εισέπραττε ευρωπαϊκά χρήματα για άμυνα, ενώ θα είχε εν ισχύ την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας. Αλλά και την κατοχή του 38% της Κύπρου, χώρα- μέλος της ΕΕ την οποία δεν αναγνωρίζει η Τουρκία.
Τουρκική ενόχληση
Πήγε λοιπόν ο Γερμανός έδωσε υποσχέσεις για τα Eurofighters, δεν ξέρουμε ακόμα εάν θα περιλαμβάνουν και τους Meteor, αλλά η Άγκυρα δεν πήρε τίποτε για τα Safe. Έτσι εμφανίζεται ενοχλημένη και (με την γνωστή της τακτική) επιτίθεται στην Αθήνα, με τον Φιντάν να λέει ότι στην ελληνική πολιτική ευδοκιμεί το αντιτουρκικό αίσθημα. Και ζήτησε να συναντηθεί σήμερα για 21η φορά με τον Γεραπετρίτη.
Βεβαίως και υπήρξε απάντηση από την Αθήνα, λέγοντας στον Φιντάν ότι η Ελλάδα επιδιώκει εμπράκτως την ειρήνη και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά σε θέματα εθνικού συμφέροντος δεν μπορεί να υπάρξει καμιά συζήτηση.
Κάτι ξεχνά ο Φιντάν για την επανένταξη στο ΝΑΤΟ
Στις δηλώσεις του για την Ελλάδα και το SAFE, ο Φιντάν επανάφερε τη συζήτηση για τη στάση της Τουρκίας το 1980, όταν αποδέχθηκε την επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, μετά την αποχώρησή της το 1974. Μπορούσε να αρνηθεί, είπε αλλά δεν το έκανε.
Τι, όμως, ξεχνά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με την επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ; Η Άγκυρα γκρίζαρε από τότε το Αιγαίο, άρχισε τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τις παραβάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων, επειδή δεν αναγνώρισε (από το 1980) την ελληνική κυριαρχία (βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο) των έξι ν.μ. στη θάλασσα και των δέκα ν.μ. στον αέρα.
Επίσης, δεν αναγνώρισε δηλαδή θεμελιώδη κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ακύρωσε αεροδιαδρόμους στο Αιγαίο, όπως τον Blue 7, κήρυξε το casus belli, άρχισε την επεκτατική της πολιτική σε ελληνικά νησιά, ξεκίνησε τις υπερπτήσεις σε νησιά και όλα αυτά επειδή είπε ένα «μισό evet» («ναι», στη συμφωνία του Αμερικανού στρατηγού Ρότζερς για επανένταξη της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.
Ένας… συμπέθερος του Τραμπ για τα ελληνοτουρκικά
Ονομάζεται Μασάντ Μπούλος, είναι ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και συμπέθερος του Τραμπ, και εάν αληθεύουν οι πληροφορίες το όνομά του θα το ακούμε από εδώ και πέρα συχνότατα.
Γιατί, όπως αναφέρουν πηγές από την Ουάσιγκτον, ο Μπούλος έχει αναλάβει διπλωματική πρωτοβουλία, εδώ στην γειτονιά μας. Για να φέρει κοντά (πιο κοντά), λέει, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Λιβύη και την Αίγυπτο με ποιο όμως σκοπό;
Να ενθαρρύνει αυτές τις χώρες να λύσουν τις διαφορές τους . Θα λειτουργήσει άραγε παράλληλα με την Μεσογειακή 5χ5 της ελληνικής κυβέρνησης; Ίσως, δεν εμποδίζει το ένα με το άλλο, κινητικότητα να υπάρχει.
Τα ενεργειακά
Τώρα θα μου πείτε γιατί ο συμπέθερος του Τραμπ δείχνει τέτοιο ενδιαφέρον; Η εξήγηση είναι απλή. Οι Αμερικανοί (όποια κι αν είναι η κυβέρνησή τους ή ο Πρόεδρός τους) αποδίδουν εξαιρετική σημασία στα ενεργειακά στην περιοχή, με την Chevron και την ExxonMobil να πρωταγωνιστούν.
Έτσι άλλη μία αμερικανική πρωτοβουλία αναμένεται να υπάρξει από ειδικό απεσταλμένο μάλιστα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος εάν δεν κάνω λάθος (που δεν κάνω) είχε συναντηθεί προσφάτως και με τον ΚΜ, στο περιθώριο της 80ής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η πιο σύντομη συνέντευξη της Ζωής
Δύο λεπτά κράτησε η… συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Σκάι. Ήταν η πιο σύντομη συνέντευξη που δόθηκε ποτέ, στον συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό. Δεν της άρεσε η ερώτηση για τον Τσίπρα και απλά… αποχώρησε δείχνοντας με τον τρόπο αυτό, όπως ειπώθηκε, το πως αντιλαμβάνεται την ελευθερία του Τύπου.
Στο αντίποδα, λίγη ώρα μετά, να σημειώσω ότι σε ένα άλλο κανάλι στο «Μέγκα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επί 40 λεπτά έδινε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που του έθεσαν 4 δημοσιογράφοι, ένας εκ των οποίων σφοδρός πολέμιος της κυβέρνησης.
Ξεχωρίζω την απάντηση που έδωσε για το νέο συγγραφικό εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα: «μπορεί να γράψει όσα βιβλία θέλει, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει».
Το θρίλερ των εκλογών στον ΔΣΑ
Πάμε τώρα στις επερχόμενες εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, όπου το παρασκήνιο φαίνεται να είναι ο πρωταγωνιστής:
Να μην εκπλαγείτε λοιπόν, εάν οι επίμενες δικηγορικές εκλογές, μοιάζουν με θρίλερ με το οποίο τίποτα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει ο Αλφρεντ Χίτσκοκ.
Μετά την αναγκαστική αποχώρηση λόγω ορίου του νόμου στις θητείες, του «χαρισματικού» κεντροαριστερού Προέδρου Δημήτρη Βερβεσού εμφανίζονται σημαντικές οι πιθανότητες ο δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών να αλλάξει χέρια και να περάσει στον κεντροδεξιό υποψήφιο Δημήτρη Αναστασόπουλο.
Ποιον στηρίζει ο Βερβεσός
Βέβαια, αυτό που λένε οι συνεργάτες του είναι ότι ο Δημήτρης Βερβεσός δεν κάμπτεται εύκολα διαλαλώντας παντού ότι ο ΔΣΑ πρέπει να παραμείνει οχυρό της «δημοκρατικής» παράταξης στηρίζει σχεδόν φανερά για Πρόεδρο του ΔΣΑ τον δικηγόρο του ΕΦΚΑ Ανδρέα Κουτσόλαμπρο, ο οποίος πολιτικά βρίσκεται ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στον Σύριζα. Στο… διάκενο δηλαδή.
Και λέμε διάκενο γιατί επίσημος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ είναι ο Μιχάλης Καλανζόπουλος του οποίου η σύζυγος είναι διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν τέταρτο στη σχετική κατάταξη.
Άρα για τον δεύτερο γύρο διαφαίνεται μάχη σκληρή ανάμεσα στον Δημήτρη Αναστασόπουλο και Ανδρέα Κουτσόλαμπρο. Για αυτό άλλωστε και ο Δημήτρης Βερβεσός που «κλείνει το μάτι» σε μία τρίτη θητεία, μέσα από τη νίκη του Ανδρέα Κουτσόλαμπρου και δεν στήριξε την επί χρόνια συνεργάτη του Χριστίνα Τσαγκλή της οποία οι δημοκοπικές επιδόσεις ήταν εξαιρετικά χαμηλές.
Υποψήφιοι επίσης είναι ο γνωστός ποινικολόγος Θέμης Σοφός, που την προηγούμενη φορά δεν κατάφερε να εκλεγεί ούτε Σύμβουλος, και ο Θανάσης Καμπαγιάννης από τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς ο οποίος την προηγούμενη φορά κατέγραψε εντυπωσιακή επίδοση κοντά στο 14% ερχόμενος τρίτος και που δεν αποκλείεται να τα ξανακαταφέρει.
Η ατζέντα του Καμπαγιάννη και ο Αναστασόπουλος
Ο τελευταίος έχει σαφώς πολιτική ατζέντα και είναι φίλος του συνθήματος «Τέμπη-Πύλος, Παλαιστίνη- Αμερικάνος δε θα μείνει». Η μάχη λοιπόν αμφίρροπη αφού κατά πολλούς ήλθε (;) η ώρα του Δημήτρη Αναστασόπουλου αλλά καταγράφεται ως σημαντική και η καταγραφή του κεντροαριστερού που ανάβει και αριστερό φλάς, γνωστού για τις ποδηλατικές επιδόσεις του Ανδρέα Κουτσόλαμπρου, που έως τέως Πρόεδρος των έμμισθων δικηγόρων εκπροσωπεί επαξίως και την πλευρά Βερβεσού και τους πολλούς δικηγόρους που εργάζονται στο δημόσιο τομέα ως και αυτός.
‘Αλλοι λένε ότι η διαφορά στο δεύτερο γύρο μπορεί να είναι πολύ μικρή και ένα σημαντικό ρόλο θα παίξει η αποχή που στο δεύτερο γύρο είναι πάντα μεγάλη. Στα θετικά δεδομένα είναι ότι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος κατεβαίνει για τρίτη φορά η όποια είναι συνήθως η τυχερή αφού και ο προκάτοχος του Βερβεσός όπως και ο παλαιός πρόεδρος Δημήτρης Παξινός εξελέγησαν με τη τρίτη. Όπως λένε στο ΔΣΑ πάντα η τρίτη είναι του εκάστοτε Δημήτρη. Ίδωμεν.
Το Άμστερνταμ του Νίκου Ανδρουλάκη
Ρώτησα κυβερνητικό στέλεχος που παρατηρεί σχολαστικά ότι γίνεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πώς είδε την παρουσία του Προέδρου Νίκου (του ΠαΣοΚ) στο συνέδριο των ευρωσοσιαλιστών στο Άμστερνταμ και ιδού τι μου απάντησε:
«Πως είχε χαρακτηρίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης την παρουσία των ευρωπαίων ηγετών αλλά και του Έλληνα πρωθυπουργό στη διάσκεψη για την ειρήνη στη Γάζα;Α, ναι. «Νεκρά φύση». Κάπως έτσι όμως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η παρουσία του στο συνέδριο των ευρωσοσιαλιστών στο Άμστερνταμ.
Έκανε μια συνάντηση με τον Αντόνιο Κόστα – που βρέθηκε εκεί ως ευρωσοσιαλιστής – ανακοινώνοντας πως έθεσε το θέμα για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο SAFE, έκανε και μια δήλωση την επόμενη ημέρα (το Σάββατο) και κάπου εκεί ολοκληρώθηκε η παρουσία του.
Το θέμα είναι όμως και το χουνέρι που του έκαναν οι ευρωσοσιαλιστές. Διότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατά δήλωσή του επόμενος πρωθυπουργός δεν ήταν στους ομιλητές του συνεδρίου αλλά ήταν ο… Χάρης Δούκας. Ναι, ο γνωστός Χάρης Δούκας, δήμαρχος Αθηναίων και εκ των δελφίνων του ΠΑΣΟΚ.
Μίλησε σε πάνελ με άλλους σοσιαλιστές δημάρχους, αλλά μίλησε και ήταν και στη λίστα με τους ομιλητές που ανακοινώθηκαν επίσημα.«.
Η Ρόδος στο τραπέζι για την πολυμερή της Ανατολικής Μεσογείου
Στο Υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται πως ωριμάζει μια ιδέα με ενδιαφέρουσες προεκτάσεις για τη σταθερότητα στην περιοχή. Μια πολυμερής συνάντηση χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Τουρκίας και Λιβύης, όπως ανακοίνωσε ο ΚΜ στη Βουλή.
Σε αυτό το φόρουμ, η συζήτηση (όπως ήδη έχει διαμορφωθεί η ατζέντα) θα αφορά πέντε θεματικές ενότητες – ενέργεια, ασφάλεια, μετανάστευση, θαλάσσιες μεταφορές και πολιτιστική συνεργασία – και στόχο έχει να αναζητηθεί κοινό έδαφος για έναν διάλογο χωρίς αποκλεισμούς.
Αν και το εγχείρημα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει αναλάβει να διερευνήσει τις προθέσεις των εμπλεκομένων χωρών και να αποτυπώσει τη δυνατότητα σύγκλισης σε θεσμικό επίπεδο.
Ιδανική θέση
Δεν είναι τυχαίο, ωστόσο, ότι η Ρόδος φέρεται να έχει προταθεί ως ένας από τους πιο πιθανούς τόπους φιλοξενίας της συνάντησης. Η γεωγραφική της θέση – στο σημείο τομής Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής – αλλά και η εμπειρία της σε διεθνή φόρουμ, την καθιστούν ιδανική για μια τέτοια πρωτοβουλία.
Όπως μου έλεγαν χθες διπλωματικές πηγές, αν οι συνθήκες ωριμάσουν, η Ρόδος θα μπορούσε να αποτελέσει το σύμβολο ενός νέου πλαισίου συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο – με την Ελλάδα στον ρόλο του οικοδεσπότη και διαμεσολαβητή..
Επανήλθε η… Coca Cola στη Βουλή
Τα τελευταία έξι χρόνια, σχεδόν όλα τα προϊόντα (κρασιά, αναψυκτικά, τυριά κτλ.) που πρόσφερε το κυλικείο, αλλά και το εστιατόριο της Βουλής προέρχονταν από την Ήπειρο. Από την Ήπειρο καταγόταν ο Κώστας Τασούλας (επί σειρά ετών Πρόεδρος της Βουλής) και ήταν απολύτως φυσιολογικό να είχε μια προτίμηση στα ηπειρώτικα προϊόντα.
Να σκεφτείτε ακόμα και τα χριστουγεννιάτικα δέματα- δώρα που έδινε ο κ. Τασούλας, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και υπαλλήλους της Βουλής (όπως κρασιά, τσίπουρο, μέλι, τυρί μετσοβόνε, χυλοπίτες κτλ.) προέρχονταν από την Ήπειρο. Δεν υπήρχαν Χριστούγεννα που ο κ. Τασούλας να μην είχε φιλέψει με τυρί μετσοβόνε από το Ίδρυμα Τοσίτσα ή κρασιά Κατώγι Αβέρωφ.
Στο καφενείο και στο εστιατόριο δεν είχε άλλο αναψυκτικό από το ΒΙΚΟΣ, εξαίρετο αναψυκτικό θα πείτε, πλην όμως ορισμένοι βουλευτές (και κυρίως οι γυναίκες βουλεύτριες- όπως τις λέει ο ΣΥΡΙΖΑ) ήθελαν σώνει και καλά Coca Cola.
Όταν ο κ. Τασούλας μετακόμισε στην Προεδρία της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής εκλέχτηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης επανήλθε η Coca Cola σε όλες τις μορφές. Όσο για τα κρασιά, νομίζω ότι παραμένουν ακόμα τα ηπειρώτικα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Buy, Hold or Sell: Άμεση ανάλυση για ΑΒΑΞ, Alpha Bank, Πειραιώς, LAMDA, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Apple, Amazon, Tesla
- Παναγιώτα Διαμαντή: Πώς το όραμα μιας δασκάλας δίνει «Νέα Ζωή στο Χωριό» και σώζει σχολεία
- Ο πρίγκιπας Άντριου, ο Ρουβίκωνας και οι πέφτουλες
- Ευρωπαϊκό Δικαστήριο & κράτος δικαίου: Γιατί η Ελλάδα καταδικάζεται συνεχώς για τις ίδιες παραβιάσεις – Σε ποια θέση βρίσκεται
