• Κοινωνία

    Δίκη Τοπαλούδη: Ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 15 ετών η ποινή στους 2 δολοφόνους – Κανένα ελαφρυντικό

    Κατηγορούμενοι για την άγρια κακοποίηση και εν συνεχεία δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη είναι δύο νεαροί, οι οποίοι ήταν μόνιμοι κάτοικοι Ρόδου


    Ισόβια για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη και επιπλέον κάθειρξη 15 ετών είναι η ποινή που ομόφωνα επιβλήθηκε στους δύο δράστες από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

    Το Εφετείο δεν μείωσε την πρωτόδικη καταδίκη τους ούτε κατά μία μέρα.

    Πριν ανακοινωθούν οι ποινές, η πρόεδρος ζήτησε από τους γονείς να αποχωρήσουν από την αίθουσα γιατί «δεν θα αντέξετε», όπως τους είπε. Συγγενείς και φίλοι τους που παρέμειναν, χειροκρότησαν τους δικαστές για την ομόφωνη απόφαση τους.

    «Ποτέ μην ξεχαστεί τι ‘κάναν στην Ελένη, καμία άλλη δολοφονημένη», φώναξαν μέσα στο δικαστήριο.

    Κανένα ελαφρυντικό

    Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισαν οι δικαστές στους δύο νεαρούς που νωρίτερα κήρυξαν ενόχους για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.

    Στο άκουσμα της απόφασης η μητέρα του θύματος πλησίασε το εδώλιο και ζήτησε από τους καταδικασθέντες να την κοιτάξουν: «Να τους καμαρώσω θέλω… θέλω να σας δω», τους φώναξε, την ώρα που συγγενείς την απομάκρυναν.

    Λίγο αργότερα και οι δύο γονείς ξέσπασαν ακούγοντας τον συνήγορο υπεράσπισης να λέει ότι το έγκλημα δεν ήταν αποτρόπαιο.

    Το δικαστήριο υιοθέτησε την εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία ζήτησε να απορριφθούν όλα τα αιτήματα των κατηγορουμένων για τη χορήγηση ελαφρυντικών περιστάσεων.

    Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων ζήτησαν σχεδόν όλα τα ελαφρυντικά που προβλέπονται: σύννομο βίο, μετέπειτα καλή συμπεριφορά, μετεφηβική ηλικία, ειλικρινή μεταμέλεια, μέχρι και παραβίαση της εύλογης διάρκειας της δίκης.

    Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, για τους κατηγορούμενους «προκύπτει πως από τον τρόπο τέλεσης, τον σχεδιασμό, τη μεθοδευμένη δράση και την απαξίωση της έννομης τάξης, ότι η πράξη δεν μπορεί να αποδοθεί σε μια μετεφηβική ανωριμότητα».

    Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά τους ως «συνειδητή επιλογή στα πλαίσια εγκληματικού σχεδίου», η οποία «έλαβε χώρα για να ικανοποιηθεί με αρρωστημένο τρόπο η γενετήσια ορμή τους και να συγκαλυφθεί η εγκληματική τους πράξη».

    Παράλληλα, κατά την εισαγγελέα, οι καταδικασθέντες «για αρκετά χρόνια έκαναν χρήση ναρκωτικών παραβιάζοντας το νόμο», ενώ δεν προέκυψε ότι υπήρξε μεταμέλεια και ψυχική συντριβή για την πράξη. «Δεν αρκεί να ζητηθεί συγνώμη. Υπήρξε μια προσχηματική συγνώμη για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού».

    Αυτή την ώρα συζητούνται οι ποινές που θα επιβληθούν στους κατηγορούμενους. Η δήλωση του συνηγόρου του Ροδίτη καταδικασθέντα σχετικά με την ανθρωποκτονία την οποία χαρακτήρισε «μη αποτρόπαιο έγκλημα» προκάλεσε την αντίδραση της οικογένειας της Ελένης Τοπαλούδη.

    «Είσαι υπερασπιστής του φονιά! Τι λες ρε; Ντροπή σου! Τα κ….παιδα, τα τέρατα άκου δεν ήταν αποτρόπαιο», ήταν μερικά από τα όσα ακούστηκαν εντός της δικαστικής αίθουσας.

    Οι φωνές των γονιών και συγγενών του θύματος συνεχίστηκαν και στους διαδρόμους του Εφετείου.

    Διαβάστε επίσης:

    Δίκη Τοπαλούδη: Ομόφωνα ένοχοι και στο Εφετείο οι δύο κατηγορούμενοι



    ΣΧΟΛΙΑ