• Κοινωνία

    Δίκη Πισπιρίγκου: Στις κρίσιμες ώρες της Τζωρτζίνας στη ΜΕΘ και στο σύνδρομο Μινχάουζεν αναφέρθηκε ο Ανδρέας Ηλιάδης

    Η κατηγορούμενη για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας Ρούλα Πισπιρίγκου, εισέρχεται στο δικαστήριο συνοδευόμενη από αστυνομικούς, Αθήνα Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

    Η κατηγορούμενη για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας Ρούλα Πισπιρίγκου, εισέρχεται στο δικαστήριο συνοδευόμενη από αστυνομικούς, Αθήνα Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ


    «Οι αιφνίδιοι θάνατοι» των 2 μικρότερων αδελφών της Τζωρτζίνας, η πληροφορία της ηπατικής ανεπάρκειας «που δεν τον έπεισε» και η ανακοπή του τότε 8χρονου κοριτσιού ήταν «το καμπανάκι» για τον εντατικολόγο και υπεύθυνο της ΜΕΘ Παίδων ΠΓΝΠ.

    Όπως κατέθεσε ο Ανδρέας Ηλιάδης στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, τότε υποψιάστηκε για σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου.

    «Έπρεπε να εξετάσω αν ο φροντιστής, που στην προκειμένη περίπτωση έχει γνώσεις νοσηλευτικής – κατέθεσε ο κ. Ηλιάδης – αρέσκεται στο να έχει γνώσεις σε αυτό το πεδίο. Συνήθως είναι άτομα με προβλήματα στον ψυχικό κόσμο. Στόχος μου είναι να προστατεύσω το παιδί γιατί αυτό είναι κακοποίηση παιδιού. Με συμπτώματα φαινόμενα ασφυξίας. Υπάρχουν red flags που με ταρακούνησαν. Είμαι γιατρός, όχι ψυχίατρος αλλά έκανα ένα βήμα. Έμεινα κοντά στην οικογένεια, μέχρι και το τέλος της Τζωρτζινίτσας», κατέθεσε συγκινημένος ο γιατρός.

    Ο κ. Ηλιάδης υποδέχθηκε διασωληνωμένη την Τζωρτζίνα στην εντατική του νοσοκομείου του Ρίο. Τη συνόδευε  από το Καραμανδάνειο, ο γιατρός που έδωσε μάχη επί 50 λεπτά να την επαναφέρει στη ζωή, μετά την αιφνίδια ανακοπή που είχε υποστεί.

    «Διέκρινα μεγάλη ένταση στο πρόσωπο του γιατρού του Κ. Χασαπόπουλου, Εκείνος  μας έδωσε τις πρώτες πληροφορίες. Μας ευχήθηκε καλή δύναμη και νιώσαμε την ένταση του», κατέθεσε ο κ. Ηλιάδης και συνέχισε:

    «Σταθεροποιήσαμε την ασθενή, ελέγξαμε ζωτικά στοιχεία και τη βάλαμε στο μόνιτορ. Αντιληφθήκαμε ότι επρόκειτο για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό. Ήταν κάτι αιφνίδιο. Ήταν ένα παιδάκι που νοσηλευόταν και δεν προμήνυε κάτι ότι θα υπάρξει κάποιο αιφνίδιο συμβάν. Πήραμε και την πληροφορία ότι υπήρχαν δυο ακόμη θάνατοι στην οικογένεια. Πήραμε επιπλέον πληροφορίες όπως το πόση ώρα έγινε καρδιακή αναζωογόνηση. Διαπιστώσαμε ένα φυσιολογικό καρδιογράφημα. Συνήθως όταν τα παιδιά έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή εμφανίζουν μια «έκρηξη» συμπτωμάτων. Εδώ, όσο περνούσαν οι ώρες είχαμε μια σταθερή εικόνα από το καρδιογράφημα.

    Η καρδιακή ανακοπή στα παιδιά κατά 80% οφείλεται σε αναπνευστικά αιτία και προκαλείται λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας. Οτιδήποτε έχει να κάνει με τη διαταραχή της οξυγόνωσης του οργανισμού»

    Ο εντατικολόγος προσπάθησε να μάθει από τους γονείς κάτω από ποιες συνθήκες υπέστη το παιδί ανακοπή:

    «Η πληροφορία που πήρα από τη μητέρα της Τζωρτζίνας ήταν πως ήταν κάτι ξαφνικό. Αν ο χρόνος υπερβεί τα 10 λεπτά από την ώρα που ξεκίνησε η ΚΑΡΠΑ, τότε ξεκινούν οι σοβαρότατες εγκεφαλικές βλάβες» .

    Περιγράφοντας τους γονείς του παιδιού ο γιατρός είπε:

    « Είδα δυο θλιμένους γονείς. Τους είπα ότι θα κάνουμε τα πάντα για το παιδί»

    Ο κ. Ηλιάδης όταν ενημερώθηκε για  τον αιφνίδιο θάνατο της Μαλένας που αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια  «πήρε την κ. Μπάκα γνωστή παιδογκολόγο για να μάθει το οικογενειακό ιστορικό. Μίλησε δυο φορές μαζί της και του είπε ότι δεν είχε πεισθεί πως ήταν ηπατική ανεπάρκεια. “

    «Αυτό ήταν σημαντικό για μένα για το πώς έπρεπε να κινηθώ και πόσο να επεκτείνω τη διερεύνηση της ασθενούς”, κατέθεσε ο γιατρός. “Αν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια δεν θα τον τοποθετήσω σε καρδιολογικά αίτια».

    Για την Τζωρτζίνα έγινε  γονιδιακός έλεγχος.

    «Το μόνο που βρέθηκε ήταν μια αυξημένη τιμή βενζοδιαζεπίνης αλλά είχε λάβει σχετικό φάρμακο»,  κατέθεσε ο εντατικολόγος.

    Όσο για το σύνδρομο Μινχάουζεν, όπως είπε ο μάρτυρας:

    «Οι γονείς της Τζωρτζίνας μου είπαν ότι δεν επιθυμούν τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Έτσι σκέφτηκα το Χαμόγελο του Παιδιού. Πήρα τηλέφωνο, μίλησα μαζί τους, έγινε μια επαφή με την οικογένεια. Το δεύτερο τηλέφωνο μου όμως ήταν πολύ πιο σαφές για το τι μπορεί να συμβαίνει. Μου είπαν ότι δεν μπορούν να με βοηθήσουν. Έτσι το άφησα εκεί και επέστρεψα στο παιδί».

    Η κατάθεση του συνεχίζεται.

    Διαβάστε επίσης: 

    Υπ. Παιδείας: 18 νέα πρότυπα και πειραματικά σχολεία θα λειτουργήσουν από το 2024 – Θα φτάσουν τα 138

     



    ΣΧΟΛΙΑ