• Κοινωνία

    Δίκη Μάτι: Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ήξερε, ο υπαρχηγός δεν ήξερε για τους νεκρούς!

    Μάτι


    Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ήξερε για νεκρούς στο Μάτι από τις 19.54 αλλά ο υπαρχηγός πήγε 11 τη νύχτα και ακόμα δεν ήξερε!

    Μια φράση του απολογούμενου Βασίλη Ματθαιόπουλου, κατηγορούμενου για την πολύνεκρη τραγωδία, καταδεικνύει το απόλυτο αλαλούμ, ακόμα και στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, την αποφράδα ημέρα.

    “Ειπώθηκε από το ΕΚΑΒ για τραυματίες και ίσως δύο νεκρούς. Δεν ήταν διασταυρωμένο”, υποστήριξε ο κ. Ματθαιόπουλος.

    “Στις 23:00 (σ.σ. ώρα συνέντευξης υπό τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ) δεν ήξερα συγκεκριμένα και διασταυρωμένα για ύπαρξη νεκρών. Κλείνοντας η συνέντευξη μετά τις 12 και 15 άκουσα όχι από την πυροσβεστική αλλά από αξιωματικούς της αστυνομίας ότι υπήρχαν καμένοι”.

    Χθες ο τότε αρχηγός Σωτήρης Τερζούδης, στη δίκη του απολογία, είχε πει:

    “Στις 19.54.19 ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός .”

    Ο τότε υπαρχηγός και μετέπειτα αρχηγός του ΠΣ Βασίλης Ματθαιόπουλος δεν ανέλαβε καμία ευθύνη για το αποτυχημένο επιχειρησιακό σχέδιο και άρχισε την απολογία του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών χαρακτηρίζοντας ως τη δική του “πιο τραγική ημέρα της ζωής του” τη μέρα που κάηκαν 104 συνάνθρωποι μας και άλλαξε για πάντα η ζωή εκατοντάδων άλλων:

    «Θέλω να εκφράσω ως άνθρωπος τη λύπη μου και την οδύνη μου για τους τραυματίες, για τους πληγέντες και εν γένει για τους παθόντες. Δε θέλω να πω κάτι άλλο γιατί αυτή ήταν η πιο τραγική ημέρα της ζωής μου.»

    Αφού μίλησε για τις φωτιές που συντόνισε και έσβησε στην πολυετή καριέρα του με κίνδυνο , όπως είπε “να καούμε για να προστατέψουμε τους πολίτες και την περιουσία τους”, περιέγραψε τις ενέργειές του στη φωτιά στο Μάτι και τις… ευθύνες των άλλων.

    Στις 16:49 ειδοποιήθηκε για την πυρκαγιά στο Νταού από τον κ. Φωστιέρη.

    Ο ίδιος, όπως ισχυρίστηκε, δεν είχε αρμοδιότητα για τα εναέρια μέσα:

    «Δεν ήταν αρμοδιότητα μου, δεν ασχολήθηκα και δεν μπορούσα να κάνω επιχειρησιακή διαχείριση των εναερίων μέσων. Η διαχείριση ασκείται πάντα υπό την έγκριση του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος.

    Η διαχείριση τους ήταν ένα δύσκολο κομμάτι. Υπήρχαν αντιπυρικές που είχαμε περισσότερα εναέρια αλλά μετά από την οικονομική κρίση των ετών 2011, δεν μπορούσε η χώρα μας να πάρει εναέρια μέσα».

    Για τα πλωτά μέσα ο κ. Ματθαιόπουλος υποστήριξε:

    «Η εντολή και έγκριση δίνεται μόνο από τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος» ενώ για την μετακίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων ο διοικητής σταθμού.

    Πρόεδρος : Εσείς δώσατε κάποια διαταγή να αντικατασταθούν με εθελοντικά;

    Κατηγορούμενος : Όχι καμία εντολή. Δεν έχει καμία σχέση ο αρχηγός και ο υπαρχηγός. Αυτά είναι αυτονόητα τι αυτοκίνητα θα πάνε.

    Ο τότε υπαρχηγός τόνισε επίσης πως η ενημέρωση έπρεπε να γίνει μέσω των αρμόδιων οργάνων του ΕΣΚΕ και της πολιτικής προστασίας ενώ για την οργανωμένη απομάκρυνση υποστήριξε πως «ο μόνος αρμόδιος να την εισηγηθεί είναι ο εκάστοτε επικεφαλής της πυρκαγιάς. Γιατί είναι αυτός που βλέπει που κατευθύνεται το μέτωπο και βλέπει που θα πάει το μέτωπο.

    Πρόεδρος : Γιατί δεν έγινε νωρίτερα, μέσω των ΜΜΕ, ενημέρωση για την κατεύθυνση και την εξέλιξη της πυρκαγιάς; Οι άνθρωποι αυτοί χωρίς να έχουν ενημέρωση είναι σίγουρο πως θα ήθελαν να φύγουν. Σε άλλους βγήκε σε καλό, σε άλλους σε κακό. Να ξέρει τι θα κάνει ο κόσμος.

    Κατηγορούμενος : Δεν είμαι σε πλήρη θέση να σας απαντήσω γιατί δεν έγινε κάτι τέτοιο.

    Το πυροσβεστικό σώμα έχει και γραφείο τύπου, έχει υπεύθυνο και επιλαμβάνεται πάντα με εντολή αρχηγού. Ίσως να βοηθούσε. Ίσως δεν πέρασε από το μυαλό κάποιου.

    Πρόεδρος : Γιατί δεν έγινε;

    Κατηγορούμενος : Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω. Θα μπορούσε να γίνει και από τους εκπροσώπους γραφείου τύπου και από πολιτική προστασία. Και εγώ έχω μία οικογένεια με τρία παιδιά που υποφέρει. Μετά τη συνταξιοδότηση ξεχνιέσαι από πολλούς.

    Προσπαθώ να σταθώ ψύχραιμος να σας δώσω κάθε εξήγηση και διευκρίνηση. Δεν υπάρχει κάτι να κρύψω. Σε ένα συμβάν θα υπάρξουν σίγουρα παραλείψεις και αστοχίες.

    Είναι και αυτό που μου είπατε εσείς και δεν μου πέρασε από μυαλό, ανατριχιάζω πραγματικά, γιατί δεν δόθηκε συνέντευξη τύπου.

    Διαβάστε επίσης:

    Παύλος Μαρινάκης: Ο κ. Τερζούδης έλυσε και τις τελευταίες απορίες για το Μάτι

    ΣΥΡΙΖΑ – Στέφανος Κασσελάκης: Επιμένει στην κομματική πειθαρχία για τα ομόφυλα ζευγάρια

    Δίκη Folli Follie: Παραπλανηθέντες και ανήξεροι για το σκάνδαλο, δηλώνουν οι Κουτσολιούτσοι



    ΣΧΟΛΙΑ