• Κοινωνία

    Δίκη Μάτι: «Άφησα τη μητέρα μου να καεί για να σώσω την οικογένειά μου» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

    Καμμένα αυτοκίνητα στο Μάτι

    Καμμένα αυτοκίνητα στο Μάτι


    «Προσπάθησα να σώσω τη μητέρα μου. Αλλά δεν κατάφερα. Όταν είδα ότι δεν μπορώ να τη μετακινήσω, την άφησα να καεί για να σώσω την οικογένειά μου. Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί τι νιώθω». Με δάκρυα στα μάτια ο Αθανάσιος Μωραΐτης κατέθεσε στη δίκη για το Μάτι για τη μέρα που άλλαξε για πάντα και τη δική του τη ζωή.

    Το παιδί και η σύζυγός του βγήκαν ζωντανοί μέσα από τις φλόγες, η τελευταία εικόνα όμως της 92χρονης μητέρας του που άφησε πίσω στο σπίτι, θα σημαδεύει για πάντα το μυαλό και την ψυχή του.

    Η περιγραφή και αυτού του μάρτυρα στη δίκη των 21 κατηγορουμένων ήταν καθηλωτική:

    «Μέσα στον πανικό έχασα τα κλειδιά του αυτοκινήτου. Τρέξαμε να σωθούμε. Διαπιστώσαμε ότι ο παραλιακός δρόμος είχε φρακάρει. Όταν φύγαμε η φωτιά είχε μεγάλη ένταση και μπροστά μου υπήρχε θεσμικό κύμα με μεγάλη θερμοκρασία. Καίγονταν αυτοκίνητα, παντζούρια. Όταν δεν βρήκαμε τα κλειδιά, είπα στη σύζυγο και το γιο μου να πάρουν τα γατιά και να φύγουν. Εγώ έμεινα να σώσω τη μητέρα μου που ήταν ενενήντα δύο ετών και είχε κινητικά προβλήματα. Δεν κατάφερα να την μετακινήσω».

    Ο μάρτυρας κατέθεσε πως έφτασαν  στην παραλία με το γιο και τη γυναίκα του, όπου έμειναν αρκετές ώρες μέχρι να τους παραλάβει το καΐκι σε κατάσταση υποθερμίας.

    «Στη Ραφήνα -κατέθεσε-πήγα αμέσως στο λιμεναρχείο και ανέφερα το χαμό της μάνας μου πριν από τις 11 το βράδυ. Όσοι λένε ότι δεν ήξεραν για νεκρούς λένε ψέματα. Ζούμε σε ένα κράτος που δεν νοιάζεται για εμάς. Δεν υπάρχει αποζημίωση που να ανταποκρίνεται στο χαμό ενός ανθρώπου. Κανένας από εμάς δεν άξιζε να περάσει όλο αυτό το πράγμα. Το ζούμε κάθε μέρα και θα το ζούμε μέχρι να πεθάνουμε. Δεν πάρθηκε καμία σωστή απόφαση. Προφανώς όλο αυτό οφείλεται σε λάθος αποφάσεις ή σε ανικανότητα».

    Στο δικαστήριο κατέθεσε σήμερα και ο Ορέστης Τσίντζας, ο οποίος βρήκε τη μητέρα του απανθρακωμένη μέσα στο αυτοκίνητο μαζί με ένα γείτονά της.

    «Ήταν  μια τραγωδία -κατέθεσε- που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Υπήρχε χρόνος να αντιδράσουν. Ήμουν στην Πάρο και γύρισα το επόμενο πρωί θεωρώντας ότι η μητέρα μου είναι αγνοούμενη… Έδωσα δείγμα dna και έγινε η ταυτοποίηση…».

    Τη μητέρα του έχασε και ο επόμενος μάρτυρας. Ο Δημήτρης Σιαπέρας κατέθεσε ότι κατάφερε να διώξει τον πατέρα του από την περιοχή και μαζί με ένα εξάδελφό του άρχισαν να αναζητούν την μητέρα του.

    «Δεν ήταν απανθρακωμένη. Την βρήκα αλλοιωμένη. Η φωτιά είχε περάσει τόσο γρήγορα… Πήγα στους πυροσβέστες για βοήθεια. Καμία απάντηση. Ο ξάδελφος μου είχε μιλήσει live σε τηλεοπτικό δελτίο και είπε: «βρήκαμε τη θεια μου απανθρακωμένη και αυτό είναι την ώρα που λέγανε ότι δεν υπήρχαν νεκροί, θέλω να το αναφέρω αυτό για την ιστορία«, κατέθεσε ο μάρτυρας και συνέχισε: «Το ΕΚΑΒ μου απάντησε ότι δε μπορούσε να πάρει τη μητέρα μου. Μου είπαν ότι είχαν εντολή να μαζέψουν άλλες σορούς».

    Διαβάστε επίσης:

    Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο 16χρονος Ρομά που δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι από αστυνομικό

    Πέθανε ο Γιάννης Διακογιάννης



    ΣΧΟΛΙΑ