• Κοινωνία

  Δίκη Μάτι: Παρέμβαση Αρείου Πάγου για να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων

  • NewsRoom
  Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα

  Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, πρόεδρος του Αρείου Πάγου


  Την επίσπευση της καθαρογραφής της δικαστικής απόφασης για το Μάτι θα ζητήσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής όλων των αδικημάτων.

  Η Ιωάννα Κλάπα αναμένεται αύριο κιόλας να ζητήσει από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορο Λινό να προβεί σε κάθε ενέργεια ώστε στο συντομότερο δυνατό χρονο να καθαρογραφεί η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου ώστε να μπορέσει να προσδιοριστεί η δίκη σε 2ο βαθμό.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητηθεί η πρόεδρος του δικαστηρίου να απαλλαγεί από κάθε άλλη υποχρέωση το μήνα Μάιο και να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη σύνταξη του σκεπτικού της απόφασης και των πρακτικών της πολύκροτης δίκης.

  Ο στόχος είναι τον Ιούνιο να μπορεί η Εισαγγελία να προσδιορίσει τη δευτεροβάθμια δίκη τόσο για όσους καταδικασθέντες ασκήσουν έφεση όσο και για όσους εκ των αθωωθέντων γίνουν δεκτά τα αιτήματα που θα υποβάλουν συγγενείς νεκρών και εγκαυματιες για άσκηση έφεσης. Παράλληλα και η Εισαγγελία θα εξετάσει αυτεπαγγέλτως και θα αποφασίσει εάν συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης για αθωώσεις κατηγορουμένων.

  Τον Ιούλιο συμπληρώνονται 6 χρόνια από την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Στα 8 χρόνια παραγράφονται όλες οι πλημμεληματικές κατηγορίες εάν οι καταδίκες δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες. Δηλαδή μέσα σε 2 χρόνια θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δίκη και στο Εφετείο και να έχουν κριθεί τυχόν προσφυγές καταδικασθέντων στον Άρειο Πάγο.

  Διαβάστε επίσης:

  Αίγυπτος: Δηλώνει αισιόδοξη για μια συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας

  Mπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο: Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο σύστημα

  ΑΑΔΕ: Έως τις 18.00 σήμερα η προθεσμία για τα αιτήματα πολιτών-Μεταβολή στοιχείων μητρώου και επιστολική ψήφος  ΣΧΟΛΙΑ