• Κοινωνία

    Copernicus: Πάνω από 94.000 τα καμένα στρέμματα από την πυρκαγιά στα Βίλια

    • NewsRoom
    Πύρινος εφιάλτης για 5η μέρα στα Βίλια: Η φωτιά κινείται προς το όρος Κανδήλι

    Φωτιά στα Βίλια


    Το μέγεθος της καταστροφής από την πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Δευτέρα στα Βϊλια, στην Δυτική Αττική, κατέγραψε το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 11.38 του Σαββάτου, ο δορυφόρος είχε καταγράψει πως μια περιοχή 94.324 στρεμμάτων είχε καταστραφεί από την πυρκαγιά.

    Την ίδια ώρα, στην δεύτερη φωτιά που είχε ξεσπάσει στην Αττική την ίδια ημέρα, αυτή της Κερατέας, ο ευρωπαϊκός δορυφόρος κατέγραψε 5.317 στρέμματα καμένα.

    Και οι δύο πυρκαγιές βρίσκονται υπό έλεγχο, ωστόσο η κατάσταση των ανέμων (η Αττική βρίσκεται στην κατηγορία 5 την Κυριακή για ακραίο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς) αναγκάζουν την Πυροσβεστική να διαθέτει ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή. Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα, την φύλαξη της πυρκαγιάς στα Βίλια, έχουν αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά οι δυνάμεις από την Πολωνία και την Ρουμανία, που με δική τους πρωτοβουλία και επιθυμία θέλησαν να παραμείνουν και να δουλέψουν στο πλευρό των Ελλήνων συναδέλφων τους μέχρι να περάσει ο μεγάλος κίνδυνος, ο οποίος είναι υπαρκτός για την χώρα.

    Συγκεκριμένα, στην περίμετρο της πυρκαγιάς που έχει οροθετηθεί και όπου εμφανίζεται εστία στον εσωτερικό της επιχειρούν συνολικά 285 πυροσβέστες με 74 οχήματα που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, (143 πυροσβέστες και 46 οχήματα καθώς και από τη Ρουμανία με 142 πυροσβέστες και 28 οχήματα), με Έλληνες αξιωματικούς για τον συντονισμό και τμήματα της Πυροσβεστικής.

    Αρμόδιος αξιωματικός δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως αυτό δίνει την δυνατότητα στο Π.Σ. να έχει σε διασπορά τις δυνάμεις του στο πλαίσιο της γενικής επιφυλακής που βρίσκονται όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας, λόγω και των προβλέψεων του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τον οποίο έχουμε ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς,  δηλαδή κατάσταση συναγερμού για σήμερα Κυριακή στην Αττική και ‘Εύβοια, καθώς και πολύ υψηλό κίνδυνο (κατηγορία 4) για πολλές περιοχές της χώρας.

    Ως εκ τούτου χαρακτήρισε πολύ σπουδαία την βοήθεια των ξένων πυροσβεστών, ενώ επίσης, συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

    Διαβάστε επίσης

    Εύβοια: Βελτιωμένη η εικόνα στην πυρκαγιά στο Μετόχι Καρύστου
    Πολιτική Προστασία: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Δευτέρα σε πέντε περιφέρειες
    Ζάκυνθος: Ελεύθερος αφέθηκε ο αλλοδαπός ύποπτος που είχε προσαχθεί για την φωτιά στο Αργάσι



    ΣΧΟΛΙΑ