• Κοινωνία

    Χαρδαλιάς: 99 νέες πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο, παραμένουν 57 ενεργές – Απαγόρευση δραστηριοτήτων που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά έως τη Δευτέρα

    • NewsRoom
    Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας

    Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας


    Ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών και τις επιχειρήσεις για την κατάσβεση καθώς και τις εκκενώσεις περιοχών έδωσε ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς.

    Ο κ. Χαρδαλίας έκανε λόγο για μια ακόμη πιο δύσκολη ημέρα, με εκτεταμένες πυρκαγιές. Μόνο την Πέμπτη ξέσπασαν 99 νέες πυρκαγιές, ενώ συνολικά οι Αρχές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 145 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων παραμένουν ενεργές 57.

    Από προχθές έχουν κληθεί και ανασταλεί όλες οι άδειες στελεχών του πυροσβεστικού σώματος και της πολιτικής προστασίας, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

    Το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν δυνάμεις από Κύπρο 40 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη. Αναμένονται 83 πυροσβέστες από τη Γαλλία και 2 αεροσκάφη, 2 αεροσκάφη από τη Σουηδία, από τη Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα, ενώ 3 ελικόπτερα αναμένονται από την Ελβετία.

    Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προχωρά σε ΠΝΠ σύμφωνα με την οποία από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα 9 Αυγούστου απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση, καθώς και κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

    Βόρεια Αττική

    Σχετικά με την φωτιά στη Βόρεια Αττική, συνολικά από την έναρξη της την Τρίτη έχουν εκδηλωθεί 95 αναζωπυρώσεις ενώ σήμερα περισσότερες από 12 με αρκετές κηλιδώσεις που δημιούργησαν νέες εστίες. Όλες αντιμετωπίστηκαν άμεσα ενώ η νέα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12.30 το μεσημέρι στα πρώην βασιλικά κτήματα πήρε γρήγορα διαστάσεις με κατεύθυνση προς Δροσοπηγή και Κατσιμίδι, ενώ προς στιγμή πέρασε την εθνική οδό.

    Συνολικά επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και επιπρόσθετα 40 πυροσβέστες από Κύπρο, 150 οχήματα ενώ μέχρι το τελευταίο φως επιχειρούσαν 7 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα (2 για εναέριο συντονισμό). Το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ βρίσκεται στην περιοχή, ενώ συνδρομή παρέχουν ισχυρές δυνάμεις του στρατού  της Αστυνομίας και της τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.

    Μέσω του 112 στάλθηκαν 5 μηνύματα για εκκενώσεις Δροσοπηγής, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες.

    Ηλεία

    Η πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία παρουσιάζει βελτίωση, ωστόσο οι αναζωπυρώσεις είναι πολλές και σε αρκετές περιπτώσεις απειλούν οικισμούς. Επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 110 οχήματα, η ομάδα ΙΚΑΡΟΣ για εναέρια επιτήρηση, ενώ για την πυρόσβεση επιχειρούσαν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Στην περιοχή βρίσκεται το δεύτερο κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος. Συνδρομή παρέχουν ισχυρές δυνάμεις του στρατού, της Αστυνομίας και της τοπική αυτοδιοίκηση και εθελοντές πυροσβέστες.

    Μέσω του 112 αποστάλθηκαν 7 SMS για την εκκένωση συνολικά 32 οικισμών στην ευρύτερη περιοχή.

    Με τη βοήθεια χωματουργικών μηχανημάτων δημιουργήθηκαν αντιπυρικές ζώνες προστατεύοντας σε αρκετές περιπτώσεις οικισμούς αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

    Εύβοια

    Στη Βόρεια Εύβοια συνεχίζεται σε δύσβατα σημεία η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη. Συνολικά στάλθηκαν 9 SMS για την εκκένωση 25 οικισμών, εκ των οποίων τα 4 σήμερα το πρωί. Συνολικά επιχειρούν 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα και μέχρι το τελευταίο φως επιχειρούσαν 2 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα. Στην περιοχή συνδράμουν ο Στρατός, το Λιμενικό, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές.

    Μεσσηνία

    Στην περιοχή της Μεσσηνίας επιχειρούν 95 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων, 25 οχήματα και μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν 2 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη.

    Σήμερα μέσω του 112 στάλθηκε SMS για εκκένωση των οικισμών Διαβολίτσι και Άνω και Κάτω Μέλπεια καθώς και νέο μήνυμα για την εκκένωση του οικισμού Χάνι.

    Γρεβενά

    Στην πυρκαγιά της Δεσκάτης, μετά από μεγάλη αναζωπύρωση, ζητήθηκε εκκένωση των οικισμών Κέντρο, Νησί. Αγαλαίοι και Δίπορο.

    Φωκίδα

    Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ελαία Δωρίδας, ζητήθηκε εκκένωση της Ελαίας και της Καλλιθέας.



    ΣΧΟΛΙΑ