• Κοινωνία

    Άρειος Πάγος: Καταδικάζει τον πρώην Μητροπολίτη Αμβρόσιο για το ομοφοβικό κήρυγμα

    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    Αμετάκλητη κατέστησε ο Άρειος Πάγος την καταδίκη του πρώην Μητροπολίτη Αμβρόσιου για το ρατσιστικό του ξέσπασμα σε βάρος των ομοφυλόφυλων.

    Μέσω διαδικτύου τους είχε χαρακτηρίσει «αποβράσματα» και παρακινούσε τους πιστούς να τους απομονώσουν και να τους φτύσουν.

    Για τη ρατσιστική του ανάρτηση είχε κριθεί ένοχος από το Τριμελές Εφετείο Αιγίου και είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών με τριετή αναστολή.

    Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την προσφυγή του πρώην Μητροπολίτη και επικύρωσε την καταδίκη του με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.

    Αντίθετα για το αδίκημα της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την απαλλαγή του και συγκεκριμένα την παύση της ποινικής του δίωξης, λόγω αλλαγής του Ποινικού Κώδικα.

    «Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση για την Ελλάδα, καθώς είναι η πρώτη φορά που σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο τίθεται όριο στον εμπρηστικό, ρατσιστικό λόγο που υποκινεί το μίσος και τη βία», δήλωσε η δικηγόρος της πολιτικής αγωγής, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου «δικλείδα ασφαλείας για την ισότητα και την αξιοπρέπεια».

    «Αυτό ήταν το δικό μας νομικό και κοινωνικό ενδιαφέρον».

    Ο πρώην μητροπολίτης Καλαβρύτων προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης για ρητορική μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ και κατάχρηση του εκκλησιαστικού του αξιώματος, με αφορμή ομοφοβικό κείμενο που δημοσίευσε στο ιστολόγιό του, για το οποίο έγινε μηνυτήρια αναφορά από εννέα ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές.



    ΣΧΟΛΙΑ