• Κοινωνία

    Άρειος Πάγος για ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου: «Ευθεία και ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη»

    Άρειος Πάγος

    Άρειος Πάγος


    Ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών, με αναπόδεικτες και ατεκμηρίωτες αιτιάσεις για υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, χαρακτηρίζει η διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στη χώρα μας.

    Με ισχυρή πλειοψηφία (49-13) η Διοικητική Ολομέλεια που συγκλίθηκε από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα και τη συμμετοχή της Εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεωργίας Αδειλίνη, αποφάσισε ότι αποτελέι παρεμβαση τα όσα προσάπτονται για το χειρισμό δικαστικών υποθέσεων όπως τα Τέμπη, οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, υποθέσεις διαφθοράς, χρηματοδότησης μέσων ενημέρωσης, η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και το ναυάγιο της Πύλου.

    Ειδική αναφορά γίνεται στο Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου στη δικαστική μεταχείριση του Παναγιώτη Δημητρά που διώκεται από τις δικαστικές αρχές για σειρά έκνομων δράσεων, θέματα για τα οποία επίσης απασχολήθηκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

    Για όλες τις υποθέσεις που αναφέρονται στο Ψήφισμα η πλειοψηφία της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έκρινε ότι τα αναφερόμενα είναι αόριστα, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς αμεροληψία και χωρίς κάποια ανάθεση των ερευνών σε εθνική η κοινοτική αρχή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση, ο αρεοπαγίτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος εισηγήθηκε το σύνολο των θεμάτων που θίγονται στο ψήφισμα και για την κάθε υπόθεση προέβη σε ειδική αιτιολόγηση.

    Για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων για τα Τέμπη, ο κ. Λυμπερόπουλος ανέφερε, ότι η Δικαιοσύνη έχει προχωρήσει σημαντικά τις έρευνες για την τραγωδία σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ για τυχόν ευθύνες των πολιτικών, τόνισε ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα η Δικαιοσύνη, καθώς από το ελληνικό Σύνταγμα την αρμοδιότητα για τους πολιτικούς την έχει η Βουλή.

    Για τις επικρίσεις για τους χειρισμούς στην υπόθεση των υποκλοπών, τόσο για τις έρευνες, όσο και για τη στοχοποίηση του Χρήστου Ράμου επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, ο κ. Λυμπερόπουλος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών τις υποδείξεις του Ψηφίσματος για μια έρευνα που είναι σε εξέλιξη, όπως και τις αιτιάσεις του για την ανάθεση σε ανώτατο εισαγγελέα των ερευνών.

    Στην ίδια λογική της ευθείας και ανεπίτρεπτης παρέμβασης στο έργο της ελληνική Δικαιοσύνης χαρακτήρισε ο κ. Λυμπερόπουλος και τις αιτιάσεις του Ψηφίσματος για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, καθώς ανέφερε, ότι έχουν δικαστεί και καταδικαστεί οι δράστες σε πρώτο βαθμό και η δίκη γίνεται τώρα στο εφετείο, ενώ ανάλογη θέση έλαβε και στις αιτιάσεις για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβαζ, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι η δικαιοσύνη διερευνά την υπόθεση, ότι ήδη έχουν απολογηθεί εμπλεκόμενοι και έχουν υπάρξει προφυλακίσεις.

    Ο κ. Λυμπερόπουλος σύμφωνα με πληροφορίες επίσης αναφέρθηκε στις αιτιάσεις του Ψηφίσματος ότι η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων διορίζεται από την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι αυτό προβλέπει το σύνταγμα το οποίο ισχύει με τη βούληση του ελληνικού λαού και ότι η σχετική διαδικασία επιλογής γίνεται σε τήρηση του συντάγματος με όρους νομιμότητας, τονίζοντας ότι οι αστήρικτες αναφορές στο Ψήφισμα εμφανίζουν την ελληνική δικαιοσύνη ως υποχείριο της πολιτικής.

    Επίσης κατά πληροφορίες ο κ. Λυμπερόπουλος απέκρουσε ως αόριστες και ατεκμηρίωτες τις αιτιάσεις για τις έρευνες στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, σημειώνοντας ότι επιχειρείται με το Ψήφισμα ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών.

    Επίσης ανάλογη θέση εισηγήθηκε ο κ. Λυμπερόπουλος και για την αντιμετώπιση των θυμάτων βιασμού και σεξουαλικής βίας, υποστηρίζοντας ότι οι εισαγγελικές αρχές επιλαμβάνονται κάθε καταγγελίας, υπάρχει ειδικός εισαγγελέας ανηλίκων και η εισαγγελική αρχή ορίζει εισαγγελείς για τον χειρισμό ειδικά θεμάτων για ανήλικα, υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και trafficking.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισηγητής αρεοπαγίτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ψήφισμα υιοθετεί αμφισβητούμενα δεδομένα και συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί χωρίς τεκμηρίωση με την παράθεση ψευδών και μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών.

    Πρόσθεσε ότι όλα αυτά πλήττουν τη δικαιοσύνη, καθώς όπως τόνισε, είναι δυνατόν να εγκατασταθεί στους πολίτες και τα κοινοτικά όργανα η εντύπωση ότι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα υποχωρεί εξ αιτίας διαφθοράς που περιλαμβάνει και το δικαστικό σώμα.

    Η μειοψηφία είχε την άποψη ότι η υπόθεση είναι πολιτικού χαρακτήρα και πρέπει να μην απαντήσει ο Άρειος Πάγος.

    Η ανακόινωση του Άρειου Πάγου αναφέρει τα εξής:

    «Κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, μετά από σχετική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για το θέμα του από 7 Φεβρουαρίου 2024 ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αφού εκτίμησε ότι είναι δυνατό να εγκατασταθεί στους πολίτες και στα κοινοτικά όργανα η εντύπωση ότι το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα υποχωρεί εξ αιτίας της διαφθοράς, που διακατέχει το σύνολο των κρατικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου και του δικαστικού σώματος

    Αποφάσισε κατά πλειοψηφία (49-13) τα ακόλουθα:

    – Διαβεβαιώνει ότι οι Έλληνες δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί υπηρετούν το κράτος δικαίου και τις αρχές της διάκρισης των λειτουργιών, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, της δίκαιης δίκης και της προστασίας του τεκμηρίου αθωότητας του κάθε πολίτη και εκτελούν τα καθήκοντά τους υπακούοντας μόνον στο Σύνταγμα, στους νόμους και στη συνείδηση τους.

    Το πλήρες κείμενο της απόφασης με τις απόψεις της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας θα δημοσιευθεί τις προσεχείς ημέρες».

    Διαβάστε επίσης:

    Χριστιάννα Βαρδινογιάννη: Ειδική μνεία σήμερα για την Ελπίδα

    Γλυφάδα: Συγκίνηση στην κηδεία του καπετάν Ηλία Κουκουλάρη

    Συνεργασία ΕΚΠΑ-Πανεπιστημίου Σορβόννης: Τα κοινά σχέδια για τις σχολές Ιατρικής, Φιλοσοφικής και Θετικών Επιστημών



    ΣΧΟΛΙΑ