• Κοινωνία

    Άρειος Πάγος: Ακόμα επτά δικαστές κρίθηκαν ανεπαρκείς – Απίστευτες καθυστερήσεις, τι υποστήριξαν

    Άρειος Πάγος: Άσκηση αναίρεσης της απόφασης για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου


    Ακόμα 7 δικαστές απολύθηκαν από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Κρίθηκαν ανεπαρκείς καθώς επανειλημμένα καθυστερούσαν να εκδώσουν δικαστικές αποφάσεις.

    Είχε προηγηθεί στα τέλη του 2021 η αποπομπή από το δικαστικό σώμα άλλων 6 δικαστών για τον ίδιο λόγο.

    Τα όσα υποστήριξαν οι 7 δικαστές στην Πειθαρχική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου προκαλούν εντύπωση.

    «Θέλω να απολυθώ»

    Οι 3 από τους 7 δικαστές ζήτησαν από μόνοι τους να απολυθούν και να διοριστούν, όπως δύνανται, σε δημόσια υπηρεσία.

    Γιατί; Διότι όπως φέρονται να είπαν, δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς που επιτάσσει η Δικαιοσύνη κρούοντας και το… καμπανάκι του κινδύνου.

    «Στο άμεσο μέλλον η κατάσταση στην Δικαιοσύνη θα είναι περισσότερο πιεστική».

    Της αφαιρέθηκαν 400 δικογραφίες

    Η μία από τους επτά απολυμένους δικαστές,  πρωτοδίκης στο βαθμό, κρατούσε 400 δικογραφίες, χωρίς να εκδίδει αποφάσεις από το  2012.

    Από άλλο δικαστή , αφαιρέθηκαν 86 δικογραφίες που εκκρεμούσαν από το 2018.

    «Οι αποφάσεις του δεν βλέπονται», είπε χαρακτηριστικά στην αγόρευση του στην Ολομέλεια ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας για έναν από τους δικαστές:

    «Οι αποφάσεις του είναι πρόχειρες, επιγραμματικές, χωρίς αιτιολογία, υπάρχουν αποφάσεις του μόλις των τριών σειρών. Βρίσκεται στα ακραία όρια της αμέλειας και δεν επαρκεί ούτε για το Δημόσιο τομέα».

    «3 χρόνια για αποφάσεις πλημμελημάτων»

    Μια άλλη πρωτόδικης που τελικά απολύθηκε, χρειάστηκε τρία χρόνια και τρεις μήνες να δημοσιεύσει αποφάσεις που αφορούσαν πλημμεληματικές κατηγορίες. Μέσα σε ένα χρόνο δημοσίευσε μόνο 10 αποφάσεις και είχε 154 εκκρεμείς υποθέσεις.

    Η Πρωτοδίκης επικαλέστηκε προβλήματα υγείας συγγενικού της προσώπου, με την προεδρεύουσα πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μ.Γεωργίου να απαντά:

    «Όλοι έχουμε προβλήματα, είτε οικογενειακά, είτε με τους γονείς μας, αλλά τα επιλύουμε χωρίς να επιβαρύνεται η δικαστική μας πορεία. Έχετε φανταστεί εκτός του ατόμου σας και της μητέρας σας, πόσες χιλιάδες άτομα, όπως είναι δικηγόροι, διάδικοι, μέλη πειθαρχικών συμβουλίων και άλλοι, ταλαιπωρήθηκαν επί σειρά ετών, όταν κάνετε 4 χρόνια να εκδώσετε μια απόφαση».

    Τη μήνυσε η προϊσταμένη της

    Μια άλλη πρωτόδικης που απολύθηκε είχε μηνυθεί από την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου που υπηρετούσε καθώς φέρεται να αρνείτο να παραδώσει τις περίπου 200 εκκρεμείς δικογραφίες που είχε στα χέρια της.

    Άλλες 200 δικογραφίες «αράχνιαζαν» στα χέρια άλλου πρωτόδικη. Σε κάποιες εξ αυτών τα αδικήματα είχαν ήδη παραγραφεί.



    ΣΧΟΛΙΑ