• Κοινωνία

    Απορρίπτει τον Ρομάν Αμπράμοβιτς η Ελβετία: «Έθεσε σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια της χώρας»

    • NewsRoom
    Αμπράμοβιτς

    Roman Abramovich


    Αντίθετη να δοθεί άδεια παραμονής στον Ρώσο ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς παραμένει η ελβετική αστυνομία, αφού σύμφωνα με την ίδια «έθεσε σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και αποτελεί κίνδυνο για τη φήμη της χώρας», εάν λάβει άδεια να κατοικήσει στην Ελβετία.

    Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι έχασε μια επτάμηνη δικαστική μάχη ενάντια σε έναν ιδιοκτήτη εφημερίδας, καθώς ζητούσε να μην δημοσιευτούν πληροφορίες για τους λόγους που απέτυχε να εξασφαλίσει άδεια παραμονής στην Ελβετία.

    Η δικαστική μάχη ανάμεσα στον Αμπράμοβιτς και τον Ελβετό εκδότη Ταμέντια ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018, όταν ο ειδησεογραφικός οργανισμός του δεύτερου εξασφάλισε λεπτομέρειες μιας επιστολής της αστυνομίας, προς τις αρχές μετανάστευσης, οι οποίες ζήτησαν τη γνώμη τους για το ενδεχόμενο να επιτραπεί στον ολιγάρχη να μετακομίσει στο καντόνι του Βαλέ.

    Ο Αμπράμοβιτς ζήτησε άδεια παραμονής στην Ελβετία τον Ιούλιο του 2016, ελπίζοντας ότι θα μεταφέρει την επίσημη κατοικία του στο ιδιόκτητο χιονοδρομικό κέντρο του Βερμπιέ.

    Ωστόσο, μετά από μια προσεκτική εξέταση των δεδομένων για έναν από τους πιο πλούσιους άνδρες στον κόσμο, η αστυνομία εξέφρασε ανησυχίες για τη χορήγηση άδειας παραμονής.

    Σύμφωνα με τον Ταμέντια, η αστυνομία αναφέρει ότι ο Αμπράμοβιτς είναι γνωστός για «υποψίες σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και υποτιθέμενες επαφές με εγκληματικές οργανώσεις». Επίσης, οι συντάκτες της επιστολής αναφέρουν ότι υπάρχουν λόγοι να πιστεύουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ολιγάρχη «προέρχονται ως ένα βαθμό από μη νόμιμη προέλευση».

    Ο δικηγόρος του Αμπράμοβιτς, Ντάνιελ Γκλασλ απάντησε στις καταγγελίες υποβάλλοντας αίτημα διόρθωσης των γεγονότων στην ομοσπονδιακή αστυνομία. Επίσης, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να υποβάλλει μηνύσεις εναντίον οποιουδήποτε μεταδίδει τέτοιου είδους πληροφορίες.

    «Οποιοσδήποτε υπαινιγμός ότι ο κ. Αμπράμοβιτς ενεπλάκη σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή είχε επαφές με εγκληματικές οργανώσεις είναι παντελώς ψευδής. Ο κ. Αμπράμοβιτς ουδέποτε έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δεν έχει ποινικό μητρώο. Δεν είχε, ούτε κατηγορήθηκε ότι είχε, επαφές με εγκληματικές οργανώσεις», δήλωσε.

    Τον Φεβρουάριο, ο Αμπράμοβιτς διασφάλισε την απαγόρευση αναφοράς των ανησυχιών της αστυνομίας στα media. Ωστόσο, η απαγόρευση ήρθη στο τέλος της δικαστικής διαδικασίας, όταν το ανώτατο δικαστήριο της Ελβετίας απέρριψε την προσφυγή του ολιγάρχη.

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο δικηγόρος του αναφέρει: «Ο κ. Αμπράμοβιτς έχουν υποβληθεί σε πολυάριθμους και λεπτομερείς ελέγχους από κυβερνήσεις και επιχειρηματικούς εταίρους εδώ και πολλά χρόνια και τέτοιοι αβάσιμοι χαρακτηρισμοί δεν αποτέλεσαν ποτέ ζήτημα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το «όχι» του Αμπράμοβιτς στον πλουσιότερο άνθρωπο της Βρετανίας, «βασιλιά» των πετροχημικών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί δεν θέλει κανείς τον Ρομάν Αμπράμοβιτς;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Ισραηλινός» ο Αμπράμοβιτς – Πώς έλυσε τον «γόρδιο δεσμό» με τις βρετανικές Αρχές



    ΣΧΟΛΙΑ