Κοινωνία

Αποπληρωμή εισφορών Μαΐου με έκπτωση 25% έως τις 3 Ιουλίου


Με έκπτωση 25% έχουν την δυνατότητα να αποπληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές του Μαΐου χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες έως την άλλη Παρασκευή 3 Ιουλίου. Όσοι έχουν ενταχθεί στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία θα καταβάλουν 165 ευρώ αντί 220 ευρώ.

Τα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών του Μαΐου 2020 αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ. Όπως συνέβη και τους προηγούμενους μήνες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοτελώς απασχολούμενοι μπορούν να κάνουν χρήση του ευεργετήματος της έκπτωσης 25% για τις τρέχουσες εισφορές Μαΐου.

Βασικός όρος της έκπτωσης– η οποία είναι προαιρετική για κάθε επαγγελματία είτε πλήττεται από τον κορωνοιό είτε όχι – είναι η εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών του Μαΐου.

Επισημαίνεται ότι προκειμένου να επωφεληθεί της ανωτέρω έκπτωσης θα πρέπει να έχει πληρώσει τις εισφορές του προηγούμενου 4μηνου, δηλαδή του χρονικού διαστήματος Ιανουαρίου – Απριλίου 2020.

Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή των εισφορών του Ιανουαρίου του 2020 και εφεξής πραγματοποιείται με νέο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής (RF).

Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι οι ασφαλισμένοι που κάνουν χρήση πάγιας εντολής για την πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών να προχωρήσουν σε καταχώρηση του νέου κωδικού ηλεκτρονικής πληρωμής στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της τράπεζας με την οποία συνεργάζονται.

Την έκπτωση 25% που ρίχνει το ελάχιστο ασφάλιστρο των ελευθέρων επαγγελματιών από 220€ σε 165€ δικαιούνται όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, είτε πλήττονται από τον κορωνοιό είτε όχι, αρκεί να πληρώσουν εμπρόθεσμα μέχρι 10 Ιουνίου.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν:

Να πληρώσουν κανονικά το ποσό της εισφοράς που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία τους χωρίς την χρήση της έκπτωσης εφόσον το επιθυμούν.
Να κάνουν χρήση της έκπτωσης 25% και να πληρώσουν την εισφορά του Μαίου μειωμένη κατά 55 ευρώ μέχρι την Παρασκευή 3 Ιουλίου. Προσοχή, απαραίτητη προυπόθεση για να κάνουν χρήση της έκπτωσης είναι να έχουν εξοφλήσει τις εισφορές Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020. Αν έχουν οφειλές μπορούν να τις εξοφλήσουν μέχρι 3 Ιουλίου και να δικαιωθούν την έκπτωση.
Η έκπτωση 25% αφορά όλους τους αυτοτελώς απασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες- είτε πλήττονται από τον κορονοιό είτε όχι.

Αυτό μεταφράζεται στην πράξη ως εξής :

Επαγγελματίες – Αυτοαπασχολούμενοι (ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ)

1η κατηγορία εισφορών προβλεπόμενη εισφορά 220 ευρώ με 25% έκπτωση 165 ευρώ

2η κατηγορία εισφορών προβλεπόμενη εισφορά 262 ευρώ με 25% έκπτωση 196,5 ευρώ

3η κατηγορία εισφορών προβλεπόμενη εισφορά 312 ευρώ με 25% έκπτωση 234 ευρώ

4η κατηγορία εισφορών προβλεπόμενη εισφορά 373 ευρώ με 25% έκπτωση 279,75 ευρώ

5η κατηγορία εισφορών προβλεπόμενη εισφορά 435 ευρώ με 25% έκπτωση 326,25 ευρώ

6η κατηγορία εισφορών προβλεπόμενη εισφορά 576 ευρώ με 25% έκπτωση 432 ευρώ


ΣΧΟΛΙΑ