ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χιλιάδες ασφαλισμένοι που τα τελευταία χρόνια αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τον e-ΕΦΚΑ αποκτούν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τα χρέη τους μέσω της νέας ρύθμισης των 72 μηνιαίων δόσεων. Η ρύθμιση δίνει μια σημαντική «ανάσα» σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και εργοδότες, καθώς επιτρέπει την τμηματική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών με ευνοϊκότερους όρους, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα κριτήρια που θέτει ο νόμος.
Ωστόσο, δεν μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές ούτε όλοι οι οφειλέτες. Η νέα ρύθμιση συνοδεύεται από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αυστηρά χρονοδιαγράμματα και υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούνται καθ’ όλη τη διάρκειά της. Η μη τήρηση ακόμη και βασικών όρων μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της ρύθμισης και στην επανενεργοποίηση των μέτρων είσπραξης.
Το «Μononews» παρουσιάζει έναν πλήρη οδηγό με όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι πριν υποβάλουν την αίτησή τους.
Ποιοι μπορούν να ενταχθούν
Δικαίωμα υπαγωγής έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα με ασφαλιστικές οφειλές που έχουν διαβιβαστεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.
Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν μεταξύ άλλων:
- ελεύθεροι επαγγελματίες,
- αυτοαπασχολούμενοι,
- αγρότες,
- εργοδότες κοινών επιχειρήσεων,
- νομικά πρόσωπα,
- κάθε οφειλέτης του e-ΕΦΚΑ του οποίου οι οφειλές έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης.
Η υπαγωγή δεν γίνεται αυτόματα. Απαιτείται ηλεκτρονική αίτηση από τον ενδιαφερόμενο μέσω των υπηρεσιών του ΚΕΑΟ.
Ποιες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν
Η νέα ρύθμιση αφορά ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και έχουν βεβαιωθεί στο ΚΕΑΟ.
Πρόκειται για ληξιπρόθεσμες εισφορές προς τον e-ΕΦΚΑ και τους ενταγμένους πρώην ασφαλιστικούς φορείς, μαζί με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις και τις λοιπές επιβαρύνσεις που τις συνοδεύουν.
Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι δεν αρκεί η οφειλή να αφορά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για να μπορεί να ενταχθεί στις 72 δόσεις πρέπει να πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος.
Αντίθετα, οφειλές που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά δεν υπάγονται στη νέα ρύθμιση. Οι συγκεκριμένες οφειλές θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί ή να έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει η ασφαλιστική νομοθεσία. Εφόσον υπάρχουν ανεξόφλητες και αρρύθμιστες οφειλές της περιόδου αυτής, δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας υπαγωγής.
Ποιοι μένουν εκτός
Η νέα ρύθμιση δεν αφορά κάθε περίπτωση οφειλέτη. Εκτός του πεδίου εφαρμογής παραμένουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει η διάταξη, καθώς και οφειλές που δεν εμπίπτουν στο χρονικό διάστημα που ορίζει ο νόμος.
Για τον λόγο αυτό, πριν από την υποβολή της αίτησης, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ελέγξουν μέσω του ΚΕΑΟ την εικόνα των οφειλών τους και να διαπιστώσουν ποιες μπορούν να ενταχθούν και ποιες όχι.
Επιτόκιο και αριθμός δόσεων
Οι ασφαλιστικές οφειλές μπορούν να εξοφληθούν σε έως 72 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων, εφόσον επιθυμεί να ολοκληρώσει την αποπληρωμή σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
Η ρύθμιση επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 5,84%, ενώ η ελάχιστη μηνιαία δόση ανέρχεται στα 30 ευρώ.
Το πληροφοριακό σύστημα του ΚΕΑΟ υπολογίζει αυτόματα το ποσό κάθε δόσης, αφού ληφθούν υπόψη:
- το συνολικό ύψος της βασικής οφειλής,
- οι προσαυξήσεις,
- το επιτόκιο,
- ο αριθμός των δόσεων που επιλέγει ο οφειλέτης.
Η επιλογή του μέγιστου αριθμού δόσεων μειώνει το ποσό της μηνιαίας καταβολής, αυξάνει όμως το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης της οφειλής λόγω των τόκων. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί συμβουλεύουν οι ασφαλισμένοι να επιλέγουν έναν αριθμό δόσεων που ανταποκρίνεται στις πραγματικές οικονομικές τους δυνατότητες.
Τι πρέπει να κάνει ο ασφαλισμένος πριν από την αίτηση
Πριν ξεκινήσει η διαδικασία, καλό είναι να προηγηθεί ένας πλήρης έλεγχος της ασφαλιστικής εικόνας του οφειλέτη.
Συγκεκριμένα θα πρέπει:
- να διαθέτει ενεργούς κωδικούς TAXISnet,
- να ελέγξει την καρτέλα οφειλών στο ΚΕΑΟ,
- να διαπιστώσει εάν υπάρχουν οφειλές μετά την 1η Ιανουαρίου 2024,
- να γνωρίζει εάν συμμετέχει ήδη σε άλλη ενεργή ρύθμιση,
- να έχει αποφασίσει τον αριθμό των δόσεων που μπορεί να εξυπηρετεί.
Η σωστή προετοιμασία μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο λαθών κατά την υποβολή της αίτησης.
Η διαδικασία υπαγωγής βήμα-βήμα
Η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω των υπηρεσιών του ΚΕΑΟ.
Βήμα 1: Είσοδος στην πλατφόρμα
Ο ενδιαφερόμενος εισέρχεται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet. Μετά την ταυτοποίηση εμφανίζεται το προφίλ του οφειλέτη και η συνολική εικόνα των βεβαιωμένων οφειλών.
Βήμα 2: Έλεγχος των οφειλών
Το πληροφοριακό σύστημα εμφανίζει αναλυτικά:
- τη βασική οφειλή,
- τις προσαυξήσεις,
- τις επιβαρύνσεις,
- τυχόν ενεργές ρυθμίσεις.
Στο στάδιο αυτό ο ασφαλισμένος θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι τα στοιχεία είναι ορθά πριν προχωρήσει.
Βήμα 3: Επιλογή της ρύθμισης
Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει τη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων. Το σύστημα πραγματοποιεί αυτόματα έλεγχο των προϋποθέσεων υπαγωγής και ενημερώνει εάν η αίτηση μπορεί να προχωρήσει.
Βήμα 4: Επιλογή αριθμού δόσεων
Στη συνέχεια ο ασφαλισμένος επιλέγει τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που επιθυμεί. Αμέσως εμφανίζεται το ποσό της μηνιαίας καταβολής και το συνολικό πρόγραμμα αποπληρωμής.
Βήμα 5: Οριστική υποβολή
Μετά την αποδοχή των όρων υποβάλλεται ηλεκτρονικά η αίτηση. Το πληροφοριακό σύστημα εκδίδει την πράξη υπαγωγής, στην οποία αναγράφονται το συνολικό ποσό της οφειλής, ο αριθμός των δόσεων, το ποσό κάθε δόσης και οι ημερομηνίες πληρωμής.
Βήμα 6: Πληρωμή της πρώτης δόσης
Η υπαγωγή ολοκληρώνεται μόνο μετά την εμπρόθεσμη καταβολή της πρώτης δόσης μέσω της Ταυτότητας Οφειλής που εκδίδεται από το σύστημα. Μόνο τότε ενεργοποιούνται τα ευεργετήματα της ρύθμισης και ο οφειλέτης θεωρείται ότι έχει ενταχθεί οριστικά στο νέο καθεστώς αποπληρωμής.
-
Πότε ενεργοποιείται η ρύθμιση
Η υποβολή της αίτησης δεν αρκεί από μόνη της για να θεωρηθεί κάποιος ενταγμένος στη νέα ρύθμιση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εμπρόθεσμη καταβολή της πρώτης δόσης, με την Ταυτότητα Οφειλής που εκδίδει το πληροφοριακό σύστημα του ΚΕΑΟ.
Εάν η πρώτη δόση δεν πληρωθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, η αίτηση δεν παράγει αποτελέσματα και ο οφειλέτης δεν αποκτά τα ευεργετήματα της ρύθμισης.
Για τον λόγο αυτό, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ολοκληρώνουν την πληρωμή αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης, χωρίς να περιμένουν τις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας.
-
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του οφειλέτη
Η διατήρηση της ρύθμισης προϋποθέτει συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του νόμου.
Ο ασφαλισμένος οφείλει:
- να καταβάλλει εμπρόθεσμα κάθε μηνιαία δόση,
- να εξοφλεί ή να ρυθμίζει τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που γεννώνται μετά την υπαγωγή,
- να τηρεί συνολικά τους όρους της ρύθμισης μέχρι την εξόφληση της τελευταίας δόσης.
Η συνέπεια στις πληρωμές είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς η νέα ρύθμιση έχει σχεδιαστεί για όσους επιθυμούν να αποκαταστήσουν οριστικά την ασφαλιστική τους εικόνα.
-
Πότε χάνεται η ρύθμιση
Η απώλεια της ρύθμισης επέρχεται όταν ο οφειλέτης παραβιάσει τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
Μεταξύ των βασικών λόγων απώλειας περιλαμβάνονται:
- η μη εμπρόθεσμη καταβολή των δόσεων πέραν των ορίων που θέτει η διάταξη,
- η δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών χωρίς την προβλεπόμενη τακτοποίησή τους,
- η μη τήρηση των λοιπών υποχρεώσεων που συνοδεύουν την υπαγωγή.
Με την απώλεια της ρύθμισης, το υπόλοιπο της οφειλής καθίσταται άμεσα απαιτητό, ενώ παύουν να ισχύουν τα ευεργετήματα που απολάμβανε ο οφειλέτης.
-
Τι κερδίζει ο ασφαλισμένος
Η ένταξη στις 72 δόσεις δεν σημαίνει μόνο περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή των χρεών.
Ο οφειλέτης αποκτά μια σειρά από σημαντικά οφέλη, όπως:
- δυνατότητα εξόφλησης σε έως 72 μηνιαίες δόσεις,
- σταδιακή αποπληρωμή χωρίς την ανάγκη εφάπαξ καταβολής,
- δυνατότητα λήψης ασφαλιστικής ενημερότητας, εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις,
- αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για τις οφειλές που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο,
- δυνατότητα καλύτερου οικονομικού προγραμματισμού για επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Για πολλούς επαγγελματίες, η ενεργή ρύθμιση αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να μπορούν να εισπράττουν χρήματα από το Δημόσιο, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς ή να ολοκληρώνουν μεταβιβάσεις στις οποίες απαιτείται ασφαλιστική ενημερότητα.
-
Τι ισχύει για τις κατασχέσεις
Η υπαγωγή στη ρύθμιση δεν συνεπάγεται αυτόματη άρση όλων των μέτρων που έχουν ήδη επιβληθεί.
Η νομοθεσία προβλέπει αναστολή λήψης νέων αναγκαστικών μέτρων και συνέχισης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης για τις οφειλές που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, εφόσον αυτή τηρείται. Ωστόσο, κατασχέσεις που έχουν ήδη επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή άλλα μέτρα που έχουν ολοκληρωθεί δεν αίρονται αυτομάτως και εξακολουθούν να παράγουν τα αποτελέσματά τους σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις.
Επομένως, όσοι έχουν ήδη υποστεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης θα πρέπει να εξετάζουν ξεχωριστά την περίπτωσή τους.
Παραδείγματα
Παράδειγμα 1
Ελεύθερος επαγγελματίας έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή προς τον e-ΕΦΚΑ ύψους 9.600 ευρώ, η οποία αφορά ασφαλιστικές εισφορές έως το τέλος του 2023 και έχει ήδη μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ.
Εφόσον πληροί τις υπόλοιπες προϋποθέσεις του νόμου, μπορεί να επιλέξει έως 72 δόσεις. Το πληροφοριακό σύστημα θα υπολογίσει αυτόματα το ποσό κάθε μηνιαίας καταβολής, λαμβάνοντας υπόψη το επιτόκιο και τις προσαυξήσεις.
Παράδειγμα 2
Αγρότης διαθέτει οφειλή 3.000 ευρώ που αφορά το 2023, αλλά έχει δημιουργήσει και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη μέσα στο 2025.
Για να μπορέσει να ενταχθεί στις 72 δόσεις για την παλαιά οφειλή, θα πρέπει προηγουμένως να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει τις μεταγενέστερες οφειλές σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο.
Παράδειγμα 3
Εργοδότης υποβάλλει κανονικά αίτηση, όμως δεν πληρώνει την πρώτη δόση μέσα στην προθεσμία.
Στην περίπτωση αυτή η ρύθμιση δεν ενεργοποιείται και η οφειλή εξακολουθεί να θεωρείται ληξιπρόθεσμη.
Οι συχνότερες ερωτήσεις
- Μπορώ να επιλέξω λιγότερες από 72 δόσεις;
Ναι. Οι 72 αποτελούν το ανώτατο όριο. Ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων.
- Μπορώ να εξοφλήσω την οφειλή νωρίτερα;
Ναι. Η πρόωρη εξόφληση είναι δυνατή, μειώνοντας και την επιβάρυνση από τους τόκους.
- Τι γίνεται αν αποκτήσω νέα χρέη;
Οι νέες ασφαλιστικές υποχρεώσεις πρέπει να εξυπηρετούνται κανονικά. Η μη τακτοποίησή τους μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της ρύθμισης.
- Παίρνω ασφαλιστική ενημερότητα;
Ναι, εφόσον τηρούνται οι όροι της ρύθμισης και πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία για τη χορήγησή της.
- Η αίτηση γίνεται σε υποκατάστημα;
Όχι. Η διαδικασία πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω των υπηρεσιών του ΚΕΑΟ.
Οι πέντε παγίδες που πρέπει να αποφύγετε
- Μην αφήσετε απλήρωτη την πρώτη δόση. Χωρίς την εμπρόθεσμη καταβολή της, η ρύθμιση δεν ενεργοποιείται.
- Ελέγξτε αν υπάρχουν οφειλές από το 2024 και μετά. Εάν δεν έχουν εξοφληθεί ή ρυθμιστεί, η αίτηση μπορεί να απορριφθεί.
- Επιλέξτε δόση που πραγματικά μπορείτε να πληρώνετε. Η επιλογή των 72 δόσεων δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση, εάν ακόμη και αυτή η μηνιαία επιβάρυνση δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί σταθερά.
- Παρακολουθείτε συστηματικά την καρτέλα σας στο ΚΕΑΟ. Έτσι θα εντοπίζετε εγκαίρως τυχόν νέες εκκρεμότητες.
- Μην αμελείτε τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Η νέα ρύθμιση αφορά τις παλαιές οφειλές και δεν σας απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις που δημιουργούνται μετά την υπαγωγή.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- All in στον Γιούργκεν Κλοπ! Το σχέδιο αναγέννησης μετά το φιάσκο του Μουντιάλ και… η Ελλάδα
- Νέοι πλειστηριασμοί για ακίνητα του ιδρυτή της Neoset και την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία
- Ώρα για μποϊκοτάζ στις ασφαλιστικές; Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν, οι πολυεθνικές πανηγυρίζουν
- Aktor: Τα 70 ραντεβού του Αλέξανδρου Εξάρχου με διεθνείς επενδυτές σε Λονδίνο, Παρίσι, Βοστώνη και Νέα Υόρκη
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.