• Κοινωνία

    Μάτι – Πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ: Ο Τόσκας μάς έδινε εντολές – Αν γινόταν απομάκρυνση, θα είχαμε 200 νεκρούς

    Καμμένα αυτοκίνητα στο Μάτι

    Καμμένα αυτοκίνητα στο Μάτι


    Με ένα τρίπτυχο υπερασπιστικών ισχυρισμών, ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ Ιωάννης Φωστιέρης επιχείρησε (και αυτός) να αποσείσει κάθε ποινική ευθύνη για την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι και το χαμό 104 συνανθρώπων μας.

    Δεν ήξεραν στην Πυροσβεστική από την προηγούμενη ημέρα ότι θα επικρατούσαν τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα. Αν το ήξεραν, θα είχαν πάρει άλλες αποφάσεις…

    Είχαν ελάχιστα μέσα και καναντέρ “φέρετρα” λόγω της οικονομικής κρίσης.

    Το Μάτι πρώτα πέθανε, μετά κάηκε, λόγω του θερμικού φορτίου. “Εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα!”

    Αυτά ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, το τότε υψηλόβαθμο στέλεχος της Πυροσβεστικής, κατά τη δεύτερη ημέρα της απολογίας του στη δίκη των 21 κατηγορουμένων. Και εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στο Λιμενικό Σώμα που, όπως ισχυρίστηκε, δεν έσωσε από θαλάσσης τους πολίτες που “ήταν αρμοδιότητα του”:

    «Μας έχουν φορτώσει τα πάντα!!! Το Λιμενικό τι έκανε; Αυτή ήταν η δουλειά του . Γιατί δεν έδωσε εντολή από τη στιγμή που έβλεπε αυτή τη λαίλαπα να κρατήσει τα δύο καράβια της γραμμής να κατεβάσει λέμβους και να σώσει κόσμο; Το φορτωθήκαμε και αυτό …Τινάχτηκα από την καρέκλα όταν έμαθα ότι ξεφόρτωναν κόσμο τα καράβια. Λέω πάει πνίγηκε η Μαραθώνος. Τι έκανε το Λιμενικό; Γιατί το έχουμε, για να κυνηγάει λαθρομετανάστες;»

    Για τον κ. Φωστιέρη, το θερμικό φορτίο οδήγησε στη μεγάλη τραγωδία:

    «Το Μάτι πέθανε 100 μέτρα πριν η φωτιά περάσει τη Μαραθώνος. Από τα υπέρθερμα αέρια. Πρώτα πέθανε και μετά κάηκε. Εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Τα εναέρια μέσα ήταν μετρημένα κουκιά και δεν μπορούσαν με τέτοιους ανέμους»

    “Ο υπουργός έδινε εντολές”

    Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΣ προκάλεσε την αντίδραση της εισαγγελέως του δικαστηρίου όταν ισχυρίστηκε ότι έπαιρνε εντολές από τον τότε πολιτικό του προϊστάμενο και μάλιστα θεώρησε φυσιολογικό να παίρνει εντολές και η εισαγγελέας από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

    Εισαγγελέας : Έδινε εντολές υπηρεσιακές ο κ. Τόσκας;

    Κατηγορούμενος : Έχει υπόβαθρο από Στρατό. Έχει δίπλα του άνθρωπο από πολεμική αεροπορία. Κατά νόμο είναι προϊστάμενος και από τη στιγμή που θα εκφράσει κάτι σε εμένα είναι εντολή.

    Εισαγγελέας : Λανθασμένα το έχετε στο μυαλό σας. Ο πολιτικός προϊστάμενος δεν δίνει εντολές.

    Κατηγορούμενος: Εάν έρθει εδώ ο υπουργός Δικαιοσύνης και πει κάτι, δεν είναι εντολή;

    Εισαγγελέας : Όχι.

    Κατά τον κατηγορούμενο δεν γνώριζαν από την προηγούμενη ημέρα για τις ακραίες καιρικές συνθήκες:

    «Εάν γνωρίζαμε από την προηγούμενη οτι θα υπήρχαν αυτές οι καιρικές συνθήκες θα είχαμε λάβει άλλες αποφάσεις π.χ. για τα εναέρια. Αν ξέραμε ότι θα είχαμε σταθερή ροή, όπως την είχαμε, σε συνδυασμό και με ριπές θα σχεδιάζαμε κάτι άλλο. Εγώ τι πρόταση να κάνω στην ηγεσία; Έχω τέτοια ένδειξη; Ούτε κατά διάνοια. Εκεί είμαι δέσμιος.

    Βγήκαν τα σκάφη του λιμενικού και με το που ανοιχτήκανε γύρισαν πίσω. Πού να πάνε τα δικά μας; Εγώ είμαι με τα χέρια δεμένα. Στα εναέρια, το ίδιο. Τα εναέρια τρέμουν δεν μπορούν να κάνουν ρίψεις. Αυτό που είχαμε ήταν ένα φυσικό φαινόμενο. Αυτό δημιουργήθηκε και για αυτό και οι βολές όλων των εναέριων δεν ήταν πλήρως επιτυχής.

    Όλοι το έχουν πανάκεια σε πρακτικό επίπεδο ότι θα σηκώσω εναέριο και θα σβήσω τη φωτιά για αυτό «ανοίγουν» οι φωτιές. Κυβερνήτη του Σινούκ που πέταξε εκείνη την ημέρα είπε ότι είχε δομικό πρόβλημα στη λειτουργία του ελικοπτέρου. Να σας πω απλά. Θα διαλυόταν το ελικόπτερο.»

    Ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ υποστήριξε απολογούμενος ότι ενήργησαν το ίδιο σε Κινέτα και Μάτι εκείνη την ημέρα και “σήκωσε τα χέρια ψηλά”:

    «Ελάτε στη θέση μας…Θέλαμε εμείς να πάθουν οι άνθρωποι αυτή τη ζημιά; Χάσαμε τις θέσεις μας. Έχει αλλάξει η ζωή μας…. Ελεγχόμαστε αυτή τη στιγμή πως επιχειρούμε. Καλώς καθώς αυτά μας είχε δώσει το ελληνικό κράτος.

    Είχαμε οικονομικές δυσκολίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει οικονομική δυνατότητα για εναέρια ,εκείνη την περίοδο παλεύαμε με ελάχιστα μέσα, τα καναντέρ είναι ιπτάμενα φέρετρα …Πετούν στα κόκκινα … Με απλά λόγια…Αυτή είναι η δουλειά μας.. Δεν συγκρίνω τον εαυτό μου με έναν ιπτάμενο της πολεμικής αεροπορίας αλλά τα ίδια και εμείς τραβάμε στο πεδίο.

    Δύο 415 ήταν ,δύο 225 και δύο s14. Ας παρεξηγήσουν δεν με απασχολεί και δεν μιλάω για τους πληγέντες Πρoς Θεού ούτε αδαής ούτε ο άπειρος είμαι …. Σηκώνω τα χέρια ψηλά…. Αυτά είναι δυστυχώς τα εργαλεία μας και αυτές είναι οι επιχειρήσεις μας γι αυτο βλέπετε και οι πυρκαγιές ότι ανοίγουν.»

    Για την οργανωμένη απομάκρυνση που δεν έγινε, ο κατηγορούμενος υποστήριξε:

    «Τον πραγματικό αριθμό για πόσους ήταν στο Μάτι δεν το γνωρίζει κανένας. Ας πούμε 2000 άνθρωποι υπήρχαν και έτσι κι αλλιώς. Δεν υπήρχε υποδομή να δεχθεί με ασφάλεια 500 ανθρώπους.

    Εγώ πάω στην ουσία. Να πάρει κάποιος την απόφαση ότι ο κόσμος φεύγει. Πού τον πας; Αυτά που έχουν ειπωθεί στο δικαστήριο σας είναι μεταξύ θερμής και καυτής ζώνης. Δεν θα πάρει κανείς την ευθύνη να πει φύγετε να πάνε που. Δεν θα αναλάβει κανείς ευθύνη γιατί εκεί θα κάψει το κόσμο. Θα φτάσουμε σε επίπεδο δεδομένου κακουργήματος.

    Η Πολιτεία δεν έχει φτιάξει υποδομή να ξέρει που να πάει. Οδύρεται ο κόσμος και σωστά κάνει. Μέχρι τότε αυτό ήξερε. Είμαι σε όλες τις φωτιές τα τελευταία χρόνια. Όλες ήταν με βορειοανατολικό άνεμο. Αυτό τους έχει μείνει στο μυαλό…

    Τουλάχιστον 200 άνθρωποι θα είχαν καεί. Λυπάμαι, πραγματικά λυπάμαι. Έχει αλλάξει η ζωή μου. Μετά θα λέγανε δώσατε την εντολή και εκθέσατε τον κόσμο σε κίνδυνο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πώς θα εισηγηθεί ο πυροσβέστης, για να πετάξει το μπαλάκι από πάνω του και να πεις εμείς εισηγηθήκαμε.

    Δεν μπορείς να τους πει απλά φύγετε.»

    Διαβάστε επίσης:

    Λιμάνι Πειραιά: Ξεμπλοκάρουν τα έργα, καταργήθηκαν οι δίκες για δυο προσφυγές

    Δίκη Μάτι: Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ήξερε, ο υπαρχηγός δεν ήξερε για τους νεκρούς!

    Μάτι: «Ξέραμε για νεκρούς στη συνέντευξη τύπου με τον Τσίπρα» – Ομολογία του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής



    ΣΧΟΛΙΑ