• Κοινωνία

    Αποκλειστικό: Λύση για χιλιάδες συνταξιούχους με αγροτικό εισόδημα

    • Contributor

    Yπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης


    Λύση για χιλιάδες ετεροεπαγγελματίες συνταξιούχους που έχουν αγροτικό εισόδημα δίνει διάταξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση σύμφωνα με πληροφορίες.

    Ειδικότερα σύμφωνα με την διάταξη ετεροεπαγγελματίες συνταξιούχοι που έχουν αγροτικό εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ δεν θα καταβάλλουν εισφορές. Έτσι κάποιος συνταξιούχος του ΙΚΑ που έχει ελιές στο χωριό του αν το αγροτικό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ τότε δεν υποχρεούται σε καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

    Πρόκειται για μία ρύθμιση που δεν αφορά μόνο αγρότες αλλά χιλιάδες συνταξιούχους που μπορεί να έχουν ελιές και με το εισόδημα από αυτές να συµπληρώνουν τα προς το ζειν.

    Αναλυτικότερα σύμφωνα με την διάταξη θεσπίζεται ένα εύλογο όριο απαλλαγής των συνταξιούχων που ασκούν δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ από την υποχρέωση καταβολής εισφορών, προκειμένου να αποφευχθεί η δυσανάλογη επιβάρυνση και να στηριχθεί η αγροτική δραστηριότητα.

    Με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται ότι οι συνταξιούχοι πρώην φορέων κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου που είχαν αναλάβει ή αναλαμβάνουν δραστηριότητα για την οποία υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ καταβάλλουν την ασφαλιστική εισφορά του άρθρου 40 του ν. 4387/2016(Α’ 85), εφόσον το εισόδημα τους από την δραστηριότητα αυτή υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.

    Ειδικότερα προβλέπεται ότι οι συνταξιούχοι πρώην φορέων κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου που είχαν αναλάβει ή αναλαμβάνουν δραστηριότητα για την οποία υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ καταβάλλουν την ασφαλιστική εισφορά του άρθρου 40, εφόσον το εισόδημα τους από την δραστηριότητα αυτή υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ