• Κοινωνία

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Δύο αποφάσεις για κληρονομιά Τράγκα: Ο Άρειος Πάγος διατήρησε δεσμευμένη την περιουσία του – Τι επέτρεψε στη χήρα του το Πρωτοδικείο 

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Η Μαρία Καρρά και ο Γιώργος Τράγκας στο εκκλησάκι του Λας Βέγκας όπου έγινε ο γάμος

    Η Μαρία Καρρά και ο Γιώργος Τράγκας στο εκκλησάκι του Λας Βέγκας όπου έγινε ο γάμος. Μετά το θάνατό του γίνεται μάχη για την περιουσία του


    Δεσμευμένη κρατά ο Άρειος Πάγος την τεράστια ακίνητη κληρονομιά του Γιώργου Τράγκα, τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και προσωπικά περιουσιακά στοιχεία της χήρας του.

    Για βιοποριστικούς λόγους το Πρωτοδικείο Αθηνών “ξεπάγωσε” μόνο τον τραπεζικό λογαριασμό της Μαρίας Καρρά όπου εμβάζονται οι συντάξεις χηρείας και της επέτρεψε να προχωρήσει στην οικονομική εκμετάλλευση, μέσω ενοικίασης, δικών της δεσμευμένων ακινήτων.

    Με τις 2 αποφάσεις, που αποκαλύπτει το mononews, η Δικαιοσύνη, αφενός κρίνει ότι ορθά δεσμεύτηκε άπασα κινητή και ακίνητη περιουσία του εκλιπόντος εκδότη και δημοσιογράφου, λόγω σοβαρών υπονοιών για απόκτηση της από ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αφετέρου, ανταποκρίθηκε στην ανθρώπινη έκκληση της συζύγου του, η οποία επικαλέστηκε ακόμα και θέμα διαβίωσης από το καθολικό μπλοκάρισμα που έφτανε μέχρι το συνταξιοδοτικό λογαριασμό της.

    Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος είχε προχωρήσει στις οριστικές δεσμεύσεις την 1η του περασμένου Ιούνη, για χρονικό διάστημα 9 μηνών. Λίγο αργότερα, η Μαρία Καρρά προσέφυγε στο Πρωτοδικείο Αθηνών ζητώντας ακύρωση των δεσμεύσεων, αίτημα που απορρίφθηκε.

    Ακολούθησε η προσφυγή της στον Άρειο Πάγο αλλά και νέα προσφυγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών, για αποδέσμευση τμήματος προσωπικών της περιουσιακών στοιχείων.

    Επί αυτών των προσφυγών εκδόθηκαν οι δύο αποφάσεις.

    Πλέον, στο τέλος Φεβρουαρίου, οπότε εκπνέει το 9μηνο, οι δικαστικές αρχές έχουν δικαίωμα να παρατείνουν για ακόμα 9 μήνες τις δεσμεύσεις, με αντίστοιχο δικαίωμα της κ.Καρρά να καταθέσει νέα προσφυγή. Το 18μηνο είναι το ανώτατο χρονικό περιθώριο που δύναται να παραμείνει δεσμευμένη μία περιουσία. Μέχρι τότε, η Δικαιοσύνη καλείται να έχει ολοκληρώσει την έρευνα της και να έχει αποφανθεί εάν τα ακίνητα και τα μετρητά εκατομμυρίων ευρώ έχουν νόμιμα ή παράνομα αποκτηθεί.

    Το «όχι» του Αρείου Πάγου

    Η Μαρία Καρρά είχε καταθέσει τον περασμένο Σεπτέμβριο προσφυγή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αιτούμενη την αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, με την οποία είχε επικυρωθεί η δέσμευση της κληρονομιαίας περιουσίας του Γιώργου Τράγκα, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων του, κοινών και προσωπικών της τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων, εφόσον εντοπιστούν, κάθε χρηματοπιστωτικού και χρηματοοικονομικού προϊόντος.

     “Οι λόγοι αναίρεσης του βουλεύματος θεμελιώνονται από την έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας”, υποστήριζε στην προσφυγή της, κάνοντας λόγο για καθολικές δεσμεύσεις που της προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη και οικονομική ασφυξία καθώς, όπως τόνιζε, δεν είχε καμία άλλη πηγή εισοδήματος, συνεπώς υφίστατο κίνδυνος αδυναμίας κάλυψης ακόμα και των καθημερινών αναγκών της.

    Η αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου που χρεώθηκε να εξετάσει το αίτημα αναίρεσης της κ.Καρρά, μελέτησε το σκεπτικό του βουλεύματος-δέσμευσης και απεφάνθη, τις τελευταίες ημέρες του Νοέμβρη, να μην ασκήσει αναίρεση.

    “Δεν συντρέχει νόμιμος λόγος αναίρεσης του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών”, αποφάσισε η αρμόδια αντεισαγγελέας, απορρίπτοντας έτσι όλους τους προβαλλόμενους ισχυρισμούς της χήρας του εκδότη. Έτσι, το αίτημα αναίρεσης δεν είχε τύχη, χωρίς καν να εισαχθεί στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου για οριστική κρίση.

    «Για βιοποριστικούς λόγους»

    Λίγες ημέρες πριν από το «όχι» της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στην χήρα Τράγκα, δικαστικό συμβούλιο του Πρωτοδικείου Αθηνών προχώρησε σε μία αντίθετη απόφαση: αποδέσμευσε, για βιοποριστικούς λόγους, το συνταξιοδοτικό τραπεζικό λογαριασμό της και της επέτρεψε να προχωρήσει σε οικονομική εκμετάλλευση των ακινήτων, δικής της ιδιοκτησίας, τα οποία ωστόσο παραμένουν μπλοκαρισμένα για οποιαδήποτε μεταβολή του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος. Δηλαδή, η Μαρία Καρρά μπορεί πλέον να τα ενοικιάζει και να εισπράττει τα μισθώματα, δεν μπορεί όμως να τα πουλήσει ή να τα μεταβιβάσει με δωρεά εν ζωή.

    Ετσι, η σύζυγος του εκλιπόντος εκδότη μπορεί να εισπράττει κάθε μήνα τη σύνταξη χηρείας, όπως και τα ποσά όλων των συντάξεων που της καταβλήθηκαν από 1η Ιουνίου και δεν ήταν εφικτό, λόγω της δέσμευσης, να εισπράξει.

    Ωστόσο, δεν μπορεί να κάνει άλλη ανάληψη ποσού, πλην των συντάξεων από τον ίδιο λογαριασμό, ούτε μπορεί να προχωρήσει σε καταθέσεις χρημάτων. Από αυτόν ή από άλλον τραπεζικό λογαριασμό της μπορεί να εισπράττει τα μισθώματα ενδεχόμενης ενοικίασης ακινήτου της.

    Ο έμπειρος δικηγόρος της Μαρίας Καρρά, Θεόδωρος Μαντάς, πέτυχε τη (μικρή αλλά σημαντική) μερική αποδέσμευση με μία κίνηση που αποδείχθηκε ματ: δεν περιορίστηκε στην προσφυγή μόνο στον Αρειο Πάγο κατά του βουλεύματος δέσμευσης της κληρονομιαίας περιουσίας. Κατέθεσε μία νέα προσφυγή στο Πρωτοδικείο, κατά το ίδιου βουλεύματος, με διαφορετικά αιτήματα από αυτά που ήδη είχαν απορριφθεί με την πρώτη προσφυγή.

    «Δεν μπορώ να ανταπεξέλθω ούτε στις βασικές καθημερινές ανάγκες μου», υποστήριζε στο δικόγραφο της η Μαρία Καρρά. «Επιτρέψτε μου να εκμεταλλευτώ οικονομικά τα δικά μου ακίνητα».

    Εξηγήσεις για τα πόθεν έσχες – Ερευνα από Οικονομικό Εισαγγελέα

    Στην Οικονομική Εισαγγελία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση για τη νομιμότητα της απόκτησης της μεγάλης κληρονομιαίας περιουσίας του Γιώργου Τράγκα, με βασικά διερευνώμενα αδικήματα τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Ωστόσο, η δικογραφία για την οποία η Μαρία Καρρά βρίσκεται ήδη σε θέση υπόπτου για τέλεση αδικημάτων είναι οι δηλώσεις περιουσιακής της κατάστασης. Ο εισαγγελέας καλεί σε εξηγήσεις τη δημοσιογράφο καθώς από την έρευνα φέρονται να προέκυψαν ενδείξεις για την απόκρυψη περιουσίας 30 εκατομμυρίων ευρώ, αποκτηθείσα μέσα σε μόλις 10 χρόνια.

    Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ.Νούλης, μετά τη διαβίβαση του πορίσματος της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρηματος, διαβίβασε το Νοέμβριο σε πταισματοδίκη την παραγγελία να καλέσει σε ανωμοτί εξηγήσεις την κ. Καρρά για τη διάπραξη 2 κακουργηματικών πράξεων: για μη υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες την τελευταία 5ετία και για υποβολή ανακριβών δηλώσεων πόθεν έσχες από το 2012 έως το 2016. Κατά πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα αποδίδει στην χήρα του εκδότη απόκρυψη περιουσίας περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, είτε σε καταθέσεις της σε ατομικούς ή κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς με τον αποβιώσαντα σύζυγο της ή για την απόκτηση νέας ακίνητης περιουσίας.

    Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, μέχρι σήμερα δεν έχει επιδοθεί στην Μαρία Καρρά η κλήση της για παροχή ανωμοτί εξηγήσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο εισαγγελέας καλεί σε εξηγήσεις την χήρα Τράγκα για απόκρυψη περιουσίας 30 εκ. ευρώ

    Χήρα Τράγκα: Τα μηδενικά πόθεν έσχες που έκρυβαν 30 εκατομμύρια

    Γιώργος Τράγκας: Απίστευτα φέσια παρά την αμύθητη περιουσία – Πόσα χρωστάει σε ΕΣΗΕΑ και ΕΔΟΕΑΠ



    ΣΧΟΛΙΑ