• Κοινωνία

    Απεβίωσε στα 87 του ο καθηγητής Γιώργος Κατηφόρης

    • NewsRoom
    Ο Γιώργος Κατηφόρης

    Ο Γιώργος Κατηφόρης


    Πέθανε την Τρίτη 12 Απριλίου, σε ηλικία 87 ετών, ο Γιώργος Ν. Κατηφόρης, καταξιωμένος πανεπιστημιακός και διανοούμενος, με σπάνια ανθρωπιστική συγκρότηση και συνεπή πολιτική δράση, ένας πολίτης του κόσμου με αδιαπραγμάτευτο πατριωτισμό.

    Γιος του δικηγόρου και λογοτέχνη της Αριστεράς, Νίκου Κατηφόρη, και της Ειρήνης Κατηφόρη το γένος Μπενιζέλου, μετά τις γυμνασιακές σπουδές του στο Αμερικανικό Κολέγιο, ο Γιώργος Κατηφόρης εγγράφηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνδυάζοντας τις εξαιρετικές επιδόσεις του ως σπουδαστή με την έντονη συμμετοχή του στο φοιτητικό κίνημα των ταραγμένων μεταπολεμικών χρόνων.

    Μετά την αποφοίτησή του, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία σε «λόχο (ανεπιθύμητων…) ημιονηγών» της Β. Ελλάδας.

    Νεαρός δικηγόρος σε εποχές «βίας και νοθείας», ήταν υποψήφιος βουλευτής της ΕΔΑ στην ιδιαίτερη πατρίδα του Λευκάδα και, παράλληλα, μέλος της συντακτικής ομάδας και αρθρογράφος στην «Αυγή».

    Παραμονές του πραξικοπήματος της 21.4.1967 αναχώρησε με υποτροφία στο Λονδίνο, όπου σπούδασε Οικονομικά και αποφοίτησε από το London School of Economics. Δίδαξε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College London) και στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Περναμπούκο (Βραζιλία).

    Διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου (1987-1989 και 1993-1994), ευρωβουλευτής (1994-2004), μέλος Επιτροπών, εισηγητής και συντάκτης πλήθους σημαντικών Εκθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και επικεφαλής της Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο (1999-2004), εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στο Προεδρείο της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης (2002-2003).

    Ο Γιώργος Κατηφόρης αφήνει εξαιρετική επιστημονική παραγωγή ως πανεπιστημιακός δάσκαλος και ερευνητής (με συμμετοχή σε συνέδρια, με διαλέξεις κ.λπ.) και πλούσιο συγγραφικό έργο στην οικονομική θεωρία, σε ευρωπαϊκά θέματα, αλλά και στη λογοτεχνία. Ο εκλιπών έχει έναν γιο, τον Νίκο Κατηφόρη, στέλεχος της ΕΕ.

     Η κηδεία του θα τελεσθεί τη Μεγάλη Δευτέρα 18.4.2022 και ώρα 11.30 π.μ., στο Νεκροταφείο του Βύρωνα.

    Διαβάστε επίσης:

    Φωτιά στις Αχαρνές: Συναγερμός στην Πυροσβεστική

    Υπόθεση Πάτρας: Η Ίριδα δίνει τη χαριστική βολή, λέει ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων

    Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Εισήγηση εισαγγελέα για ενοχή κοσμηματοπώλη και μεσίτη



    ΣΧΟΛΙΑ