• Κοινωνία

    Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Εισήγηση εισαγγελέα για ενοχή κοσμηματοπώλη και μεσίτη


    Να καταδικαστούν ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης, να αθωωθούν οι 4 αστυνομικοί για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Αυτή είναι η πρόταση του εισαγγελέα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας προς τους δικαστές.

    Μετά από μία μακρά αποδεικτική διαδικασία, ο κ. Σωτήρης Μπουγιούκος έκρινε ότι ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου και ο μεσίτης έδρασαν τιμωρητικά σε βάρος του νεαρού που είχε μπει στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλασκώβης.

    Όπως τόνισε στην αγόρευση του από τα ιατροδικαστικά ευρήματα προκύπτει ότι τα σφοδρά χτυπήματα των 2 στον Ζακ Κωστόπουλο συνδέονται αιτιώδως με τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις που οδήγησαν στο θάνατο του.

    Ζήτησαν τους δικαστές να τους κρίνουν ένοχους για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.

    Παρόντες στο δικαστήριο ήταν οι γονείς του Ζακ Κωστόπουλου και η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, Μάγδα.

    Ο εισαγγελέας πρότεινε να μην μετατραπεί η κατηγορία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, κάτι που ζητά η οικογένεια του θύματος.

    «Περιμέναμε την αλλαγή κατηγορίας. Από τις απολογίες τους προέκυψε ότι δεν έχουν μετανοήσει και το μυαλό μου πάει στη λέξη δόλος», δήλωσε αμέσως μετά η μητέρα Ελένη Κωστοπούλου.

    «Υπήρχε κάτι που τους οδήγησε να συμπεριφερθούν έτσι. Οι αστυνομικοί υπερέβησαν το καθήκον τους και σαν αστυνομία δεν έκαναν τίποτα. Ακόμα υπάρχουν πολλά σημεία που δεν διερευνήθηκαν, δεν συλλέχτηκαν στοιχεία, μάρτυρες δεν βρέθηκαν. Αυτό τους καθιστά διπλά υπεύθυνους για τη βία που άσκησαν και δεν βοήθησαν. Να εξιχνιαστεί αυτή η υπόθεση. Πολλά στοιχεία και μαρτυρίες χάθηκαν και τους θεωρώ υπεύθυνους».

    Ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου σε δικές του δηλώσεις εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την εναλλακτική πρόταση για τους τέσσερις αστυνομικούς: «Περίμενα από τον εισαγγελέα να είναι πιο αυστηρός για τους αστυνομικούς. Δεν έλεγξαν τα κινητά τηλέφωνα των κατηγορουμένων. Υπήρχε καθαρά δόλος. Ύπαρχει βιντεοληπτικό υλικό που τον κλωτσοπατάνε. Δεν θα πιστεύουμε ούτε αυτό που βλέπουμε;».

    Στην αγόρευση του ο εισαγγελικός λειτουργός τόνισε ότι ο Ζακ Κωστόπουλος δεν ήταν ληστής, αφού τέλεσε μόνο αδικήματα που σχετίζονται με φθορά ξένης ιδιοκτησίας: «Δεν αφαίρεσε αντικείμενα, δεν απείλησε κανένα». Αντίθετα, οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι ο Ζακ Κωστόπουλο ήταν σε κατάσταση πανικού και δεν είχε αφαιρέσει από το κατάστημα αντικείμενα, ότι ήθελε να απεγκλωβιστεί, ότι δεν ήταν επικίνδυνος και επιθυμούσε να διαφύγει.

    Ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης «ενεργώντας με πρόθεση έριξαν με σφοδρότητα χτυπήματα στο κεφάλι του Ζαχαρία Κωστόπουλου. Ο πρώτος από τις 5 φορές που κλώτσησε, οι 3 βρήκαν το κάτω μέρος της τζαμαρίας του καταστήματος και το κεφάλι του Ζαχαρία Κωστόπουλου, ενώ ο δεύτερος συνολικά κλώτσησε εννέα φορές προς το κάτω μέρος του καταστήματος και το κεφάλι και 5 το πέτυχαν, προκαλώντας πόνο στον τελευταίο».

    Περιγράφοντας τη σκηνή του άγριου ξυλοδαρμού όπως έχει καταγραφεί σε βίντεο, ο εισαγγελέα είπε ότι οι κατηγορούμενοι χτύπησαν το θύμα σε ευάλωτο μέρος του σώματος, το κεφάλι, με τα πόδια τους, ενώ τα χτυπήματα ήταν σφοδρά πράγματα το ότι ο Ζακ Κωστόπουλος είχε τραυματιστεί και αιμορραγούσε και έρποντας επιχειρούσε να εξέλθει του καταστήματος.

    «Ήθελαν να προκαλέσουν τις βλάβες», τόνισε ο εισαγγελέας. «Τα τραύματα συνδέονταν με το θάνατο και ο οργανισμός του αντέδρασε μέσω του μηχανισμού στρες. Ο θάνατος δεν θα επέρχετο αν δεν είχε πληγεί με αυτό τον τρόπο επανειλημμένα και με σφοδρότητα. Ο κοσμηματοπώλης και μεσίτης αν και είχαν δει ότι είχε τραυματιστεί και αιμορραγούσε, αν και γνώρισαν ότι η επίθεση σε βάρος του με σφοδρότητα στο κεφάλι μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο, από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής έδρασαν απερίσκεπτα».

    Ο εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθούν οι ισχυρισμοί των 2 κατηγορουμένων ότι βρίσκονταν σε άμυνα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «ο Ζαχαριάς Κωστόπουλος ουδέποτε επιτέθηκε κατά των κατηγορουμένων και οι κατηγορούμενοι ήταν αυτοί που του επιτέθηκαν, κατέστρεψαν την τζαμαρία κι τον έσυραν έξω από το κατάστημα».

    Για τους αστυνομικούς ο εισαγγελέας είπε:

    «Είχαν πρόθεση την ακινητοποίηση του θανόντος και να επιτευχθεί η δέσμευση και σύλληψη του. Δεν προχώρησαν στη σωματική του κάκωση αλλά ενήργησαν στο πλαίσιο τον καθηκόντων τους. Η δράση τους δεν ενέχει στοιχεία υπερβολής και δεν υπερέβησαν το αναγκαίο μέτρο».

    Οι δικαστές τη Δευτέρα θα ακούσουν τις αγορεύσεις συνηγόρων της οικογένειας του θύματος και μετά τους συνηγόρους υπεράσπισης, για να καταλήξουν στην ετυμηγορία τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Βέροια: Αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε πεζή – Συνελήφθη ο οδηγός

    Χειροπέδες σε τρία άτομα στη Θεσσαλονίκη για παράνομο διαδικτυακό τζόγο



    ΣΧΟΛΙΑ