• Κοινωνία

    Απελπισία στην Αυστραλία: «Φύγετε γρήγορα» φωνάζουν οι Αρχές στους κατοίκους

    • NewsRoom

    Πυρκαγιές στην Αυστραλία


    Νέο κάλεσμα για εκκένωση σπιτιών απευθύνουν οι Αρχές στους κατοίκους της Αυστραλίας

    Με τη φωτιά να μαίνεται απτόητη, οι Αρχές της Αυστραλίας καλούν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς ο κίνδυνος για την υγεία, αλλά και την ίδια τη ζωή τους παραμένει υψηλός.

    Υπενθυμίζεται ότι οι αυστραλιανές Αρχές είχαν προβεί στην ίδια πρωτοβουλία και μία εβδομάδα νωρίτερα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Σήμερα, προχώρησαν σε νέο κάλεσμα προς τους κατοίκους, ενόψει του καύσωνα που αναμένεται και εκτιμάται ότι μπορεί να αναζωπυρώσει τις πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει ήδη τεράστιες περιοχές στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της χώρας.

    Ειδικότερα, η κυβέρνηση της πολιτείας Βικτόρια κάλεσε ανθρώπους που κατοικούν κυρίως σε ανατολικές πλευρές της πολιτείας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σήμερα, πριν από την αναμενόμενη άνοδο της θερμοκρασίας. Παράλληλα, τις εστίες τους άφησαν πίσω και πολλοί κάτοικοι μικρών χωριών του νησιού Κάνγκουρου, νότια της Αδελαΐδας, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σήμερα σε ασφαλές μέρος.

    Απελπισμένο κάλεσμα των Αρχών: «Φύγετε γρήγορα»

    Έντονη είναι η ανησυχία των Αρχών για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, με τη σημερινή άνοδο της θερμοκρασίας. «Φύγετε! Φύγετε γρήγορα!», δήλωσε η υπουργός Αστυνομίας της πολιτείας Βικτόρια, Λάιζα Νέβιλ, απευθυνόμενη στους κατοίκους των περιοχών που κινδυνεύουν. «Όλες οι προειδοποιήσεις που εκδώσαμε έναν σκοπό έχουν: να σωθούν ζωές».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη ένα θύμα των φονικών πυρκαγιών προστέθηκε στην πολυάριθμη λίστα με τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους τους τελευταίους δύο μήνες, εξαιτίας του πύρινου εφιάλτη. Πρόκειται για τον θάνατο ενός πυροσβέστη, του τέταρτου στη σειρά, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 26 από την έναρξη της κρίσης τον Σεπτέμβριο, ενώ την ίδια στιγμή έχουν χαθεί αμέτρητα ζώα, με τις εκτιμήσεις να λένε ότι πρόκειται για μισό δισ.

    Την ίδια ώρα, περισσότερα από 2.000 σπίτια και περίπου 80.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε όλη τη χώρα έγιναν στάχτη, μια επιφάνεια που αντιστοιχεί ίση με το νησί της Ιρλανδίας.

    Ενδεικτικό της καταστροφής που έχει πλήξει τη χώρα είναι το γεγονός ότι ο ουρανός της Νότιας Αμερικής, της Αργεντινής και της Βραζιλίας «μαύρισε» από τους καπνούς της φωτιάς που «ταξίδεψαν» έως εκεί, σε απόσταση 12.000 χιλιόμετρων, στην άλλη άκρη του Ειρηνικού, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες των χωρών αυτών.

    Παρότι ο καιρός είναι πιο δροσερός και σημειώθηκαν βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δεκάδες πυρκαγιές παραμένουν εκτός ελέγχου, ενώ αναμένεται νέο κύμα καύσωνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 2019 ήταν η πιο ζεστή και ξηρή χρονιά για την Αυστραλία, αφότου ξεκίνησε η καταγραφή στοιχείων. Μάλιστα, η 18η Δεκεμβρίου ήταν η πιο ζεστή ημέρα που έχει ποτέ καταγραφεί, με μέση εθνική μέγιστη θερμοκρασία τους 41,9 βαθμούς Κελσίου.

    Ειδικοί αναφέρουν ότι η κρίση μπορεί να συνεχιστεί για πολλές εβδομάδες ακόμη, με άγνωστο το οικονομικό κόστος της.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι η Αυστραλία πλήττεται κάθε χρόνο την άνοιξη από πυρκαγιές, αλλά φέτος ξεκίνησαν πολύ πιο πρόωρα και είναι πολύ πιο ισχυρές, κυρίως λόγω των ευνοϊκών για αυτές συνθηκών που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.



    ΣΧΟΛΙΑ