• Κοινωνία

    Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αυστηροί έλεγχοι με drones, κιάλια νυχτερινής όρασης και τσουχτερά πρόστιμα

    • NewsRoom
    Ολυμπία Οδός

    Ολυμπία Οδός


    Αυστηρά μέτρα ενόψει Πάσχα

    Περισσότεροι και αυστηρότεροι έλεγχοι, αλλά και νέα τσουχτερά πρόστιμα θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από την ΕΛ.ΑΣ από την ερχόμενη Κυριακή, των Βαΐων, με στόχο τη διασφάλιση της τήρησης της απαγόρευσης κυκλοφορίας εκ μέρους των πολιτών, με το σκεπτικό ότι ενόψει του Πάσχα αναμένεται οι παραβιάσεις να ενταθούν.

    Εδώ και αρκετό καιρό, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα επιτρέψει να παραβιαστεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας από όσους σκεφθούν να αναχωρήσουν για τα χωριά τους. Ο Νίκος Χαρδαλιάς, μάλιστα, έκανε λόγο για «ανευθυνότητα» όσων επιχειρήσουν να αγνοήσουν τα μέτρα.

    Προκειμένου, λοιπόν, να αποτραπεί το φαινόμενο αυξημένης κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο και ειδικότερα στις εθνικές οδικές αρτηρίες, ξεκινά από αύριο, Παρασκευή μεγαλύτερη αστυνόμευση σε εισόδους και εξόδους των μεγάλων εθνικών οδικών δικτύων. Η αστυνόμευση αυτή, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΕΛ.ΑΣ θα ενταθεί περαιτέρω την ερχόμενη Κυριακή και θα κορυφωθεί, φυσικά, την Μεγάλη Εβδομάδα.

    Στο πλαίσιο της ενισχυμένης αστυνόμευσης, η ΕΛ.ΑΣ θα επιστρατεύσει διάφορα βοηθητικά μέσα. Υπενθυμίζεται ότι έχει αποφασιστεί το κλείσιμο των διοδίων, ωστόσο εκτιμάται ότι ορισμένοι θα προσπαθήσουν να μετακινηθούν μέσω των παλιών δρόμων της Περιφέρειας.

    Τα «όπλα» που θα επιστρατεύσει η ΕΛ.ΑΣ

    Για το λόγο αυτό, όπως έγινε γνωστό, η ΕΛ.ΑΣ δεν αποκλείει να χρησιμοποιηθούν ακόμη και κιάλια νυχτερινής όρασης σε κρίσιμα σημεία διέλευσης προς τα δυο εθνικά οδικά δίκτυα, άλλα και στις παρακαμπτήριες οδούς.

    Ταυτόχρονα, οι αξιωματικοί της αστυνομίας σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν και drones, τα οποία θα αναλάβουν να παρακολουθούν από ψηλά την κυκλοφορία στους δρόμους, καθώς εκ των πραγμάτων ο στόλος της Αστυνομίας δεν επαρκεί για να ελέγξει την κυκλοφορία σε όλη την έκταση της χώρας.

    Στην «μάχη» της τήρησης των μέτρων θα επιστρατευθούν, επιπλέον, και δύο ελικόπτερα, ενώ δεν αποκλείεται να συμμετέχει και η Πυροσβεστική στην επιχείρηση ελέγχου, με τα δικά της μέσα.

    Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να χρησιμοποιηθούν και μπάρες νερού σε ορισμένα σημεία του δικτύου.

    Σημειώνεται ότι ήδη από χθες έχουν τοποθετηθεί μπλόκα σε διόδια, αεροδρόμια, αλλά και στους περιφερειακούς δρόμους, ενώ και το λιμενικό θα πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους. Στα ΚΤΕΛ και τα λιμάνια θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων.

    Εξαίρεση στις απαγορεύσεις αυτές θα αποτελούν οι στρατιωτικοί, οι υγειονομικοί και οι υπάλληλοι πολιτικής προστασίας.

    Η ΕΛ.ΑΣ πραγματοποίησε ήδη στο αρχηγείο της δύο τηλεδιασκέψεις με τους αστυνομικούς διευθυντές όλης της χώρας, κατά τις οποίες αναλύθηκαν οι χάρτες με τα ύποπτα σημεία και τους παράδρομους που μπορεί κάποιοι να χρησιμοποιήσουν, προκειμένου να φύγουν την Μεγάλη Εβδομάδα και θα οριοθετηθούν συγκεκριμένα σημεία για μπλόκα.

    Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 16 σημεία πρόσβασης στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και τουλάχιστον άλλα 12 σημεία στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου θα έχουν μπλόκα, ενώ το ίδιο θα συμβεί σε όλους τους νομούς της χώρας.

    Σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, έχει καταστεί ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων και ειδικά ενόψει των ημερών του Πάσχα, καθώς η χώρα δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο της ανεξέλεγκτης μετάδοσης του ιού.

    Νέες τσουχτερές ποινές με αύξηση προστίμου και αφαίρεση πινακίδων

    Εκτός από όλα αυτά, χθες, ο Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης, γνωστοποίησε ότι το πρόστιμο για όσους διαπιστωθεί ότι μετακινούνται άσκοπα θα είναι πλέον το διπλάσιο, δηλαδή θα φτάνει τα 300 ευρώ, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τους πολίτες να μετακινηθούν τις ημέρες του Πάσχα.

    Συνοπτικά, η νέα απόφαση περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

    -Πρόστιμο 300 ευρώ
    -Αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες
    -Επιστροφή του οχήματος στον τόπο αφετηρίας του

    Σημειώνεται ότι, την ίδια ώρα, η ΑΑΔΕ έχει μπλοκάρει την δυνατότητα αλλαγής της μόνιμης κατοικίας στα στοιχεία των πολιτών, καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι οι οποίοι προσπάθησαν να ξεγελάσουν τις αρχές, αλλάζοντας τα στοιχεία τους και δηλώνοντας ως μόνιμο τόπο κατοικίας περιοχές τις περιφέρειας, ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν δικαιολογημένα από τα αστικά κέντρα εν όψει Πάσχα.



    ΣΧΟΛΙΑ