• Κοινωνία

    Αλβανία: 47 νεκροί, 500 μετασεισμοί- Σβήνουν οι ελπίδες για τους αγνοούμενους

    • NewsRoom

    Οι διασώστες κάνουν τιτάνιο έργο για να εντοπίσουν τους αγνοούμενους


    Όλο και πιο τραγικό γίνεται το σκηνικό στην Αλβανία, καθώς αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νεκρών, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Τρίτης.

    Βάσει των νέων στοιχείων που έρχονται στη δημοσιότητα, ο αριθμός των νεκρών αγγίζει πλέον τους 47, ενώ όσο περνούν οι ώρες, σβήνουν οι ελπίδες για τους αγνοούμενους.

    Οι διασώστες εντόπισαν τη σωρό ενός ακόμη άνδρα, στα συντρίμμια ενός ξενοδοχείου που βρίσκεται στις ακτές του Δυρραχίου. Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η περιοχή στην οποία άρχισαν να μεταφέρονται πληγέντες του σεισμού, καθώς δεν έχουν πλέον πού να μείνουν. Πολλοί, ωστόσο, εξ αυτών εξέφρασαν την αντίρρησή τους να μετακινηθούν προς τα εκεί, υποστηρίζοντας πως είναι η παράκτια περιοχή είναι η πιο επικίνδυνη για ένα σεισμό, καθώς εκεί ήταν το επίκεντρο του προηγούμενου, που σάρωσε τα πάντα στην πόλη.

    Σημειώνεται ότι νωρίς το πρωί, η αλβανική τηλεόραση έκανε ανεπίσημα λόγο για 49 θύματα, ωστόσο μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί τα στοιχεία για 47.
    Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης των εγκλωβισμένων

    Νωρίτερα, μέλη συνεργείου εντόπισαν τα πτώματα μιας οικογένειας: μιας μητέρας, των δύο παιδιών της, 2 και 7 ετών, ενώ έχει συγκλονίσει και η ιστορία μιας γιαγιάς και του 7χρονου εγγονού της, που σκοτώθηκαν στη πόλη Θουμάνε, ενώ η μητέρα του παιδιού νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Την κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι, τα τελευταία 24ωρα, οι σεισμικές δονήσεις δεν έχουν σταματήσει καθόλου, με τους μετασεισμούς να φτάνουν τους 500. Αρκετοί μάλιστα εξ αυτών είναι πάνω από τα 4 ή και τα 5 Ρίχτερ, με τον τελευταίο ισχυρό να χτυπά τα ξημερώματα και να προκαλεί νέα έντονη ανησυχία, καθώς ήταν στα 4,5 Ρίχτερ.

    Παράλληλα, οι διασώστες συνεχίζουν να εργάζονται κάτω από τα συντρίμμια την ώρα που οι μετασεισμοί συνεχίζονται.

    Τίποτα δεν μπορεί προς το παρόν να ανατρέψει το δύσκολο κλίμα που επικρατεί στην περιοχή, με τους κατοίκους να φοβούνται διαρκώς για το ενδεχόμενο ενός ακόμη καταστροφικού σεισμού, με άλλους να πενθούν για συγγενείς τους που χάθηκαν, αλλά και άλλους να περιμένουν εναγωνίως μια καλή είδηση για τους αγνοούμενούς τους.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες η Αλβανία γιόρταζε την εθνική της επέτειο, καθώς συμπληρώθηκαν 107 χρόνια από την ανεξαρτησία της, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να γιορτάσει, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, είχε κηρύξει την προχθεσινή ημέρα ως ημέρα εθνικού πένθους.

    Από τον σεισμό στην Αλβανία
    Οι ιστορίες ανθρώπων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας δεν σταματούν να συγκλονίζουν.

    Οι Ιταλοί διασώστες χθες έβγαλαν τρία πτώματα μιας οικογένειας από τα συντρίμμια μιας πολυκατοικίας. Πρόκειται για μια γυναίκα και των δίδυμων γιων της, που καταπλακώθηκαν από το ταβάνι, έχοντας αγκαλιαστεί στο κρεβάτι. Πρόκειται για την οικογένεια του 40χρονου Μπέρτι Λάλα, που δεν τραυματίστηκε. Παγιδευμένος κάτω από τα συντρίμμια παραμένει ο παράλυτος αδερφός του στο Δυρράχιο, ενώ σκοτώθηκαν η κόρη του τελευταίου, 8 ετών, η 79χρονη μητέρα του και η ανιψιά του. Αντίθετα, ο 17χρονος ανιψιός του ανασύρθηκε ζωντανός, καθώς στάθηκε τυχερός. Όπως ανέφεραν οι διασώστες, πρέπει να τον έσωσε ένα πλυντήριο που μετακινήθηκε την ώρα του σεισμού, παγιδεύοντάς τον, αλλά την ίδια ώρα προφυλάσσοντάς τον από τον θάνατο.

    Οι ελληνικές σωστικές δυνάμεις βρίσκονται για τέταρτη ημέρα στην περιοχή, συμβάλλοντας στις επιχειρήσεις διάσωσης, μαζί με τις αλβανικές δυνάμεις, αλλά και ευρωπαϊκά κλιμάκια, προερχόμενα από πολλές διαφορετικές χώρες.

    Αναφορικά με τους νεκρούς, από τα 46 θύματα, τα 22 προέρχονται από το Θουμάνε, όπου οι έρευνες διακόπηκαν, καθώς εντοπίστηκαν τα πτώματα όλων των αγνοουμένων πολιτών, ανάμεσά τους αυτά μιας μητέρας και της κόρης της, που βρέθηκαν αγκαλιασμένες κάτω από τα συντρίμμια πενταώροφου κτιρίου.

    Ως τώρα έχουν ανασυρθεί ζωντανοί τουλάχιστον 45 άνθρωποι, ενώ στο Δυρράχιο συνεχίζονται οι έρευνες. Την ίδια ώρα, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 900. Και οι δύο πόλεις έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες από τον Έντι Ράμα.

    Η κατασκευή σκηνών που δημιουργήθηκε σε γήπεδο ποδοσφαίρου για να μείνουν προσωρινά όσοι δε μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
    Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φαίνεται πως αντιμετωπίζει το προσωπικό του δράμα, καθώς μία εκ των θυμάτων του φονικού σεισμού είναι η σύντροφος του γιου του, Γκρεγκόρ. Πρόκειται για την 24χρονη Κρίστι Ρέτσι, η οποία βρέθηκε νεκρή στα συντρίμμια του σπιτιού της, μαζί με τους γονείς της και τον αδερφό της.

    Και ενώ η κατάσταση παραμένει τραγική, με τον κόσμο να αντιμετωπίζει την απώλεια συγγενών, αλλά και κατοικιών, οργή προκάλεσε το γεγονός ότι κάποιοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, αποσπώντας χρήματα, με το πρόσχημα της προσφοράς προς τους πληγέντες. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, ένας άνδρας προσπάθησε να κερδίσει χρήματα, συγκεντρώνοντας, δήθεν, λεφτά για τους σεισμοπαθείς. Ο άνδρας εντοπίστηκε από την αστυνομία και οδηγήθηκε στο τμήμα. Την ίδια ώρα, ο ιστότοπος GoFundMe έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ένα πολύ σημαντικό ποσό, το οποίο ανέρχεται στα 2,2 εκατομμύρια δολάρια για τους πληγέντες, όπως αναφέρει εκπρόσωπος της πλατφόρμας στο Reuters. Περιμένουν το ποσό να φτάσει ως τα 2,5 εκατομμύρια, χάρη σε προσφορές που έρχονται εκτός από την Ευρώπη, από την Αυστραλία και την βόρεια Αμερική.



    ΣΧΟΛΙΑ