• Κοινωνία

    Σεισμός στην Αλβανία: Απίστευτη απανθρωπιά- Πλιάτσικο στις ανθρωπιστικές βοήθειες για τους πληγέντες

    • NewsRoom

    Εικόνες καταστροφής από τον σεισμό στην Αλβανία


    Απίστευτη έλλειψη ανθρωπιάς σε ένα τραγικό γεγονός

    Ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης, προερχόμενο από όλο τον κόσμο, έχει αγκαλιάσει την Αλβανία, από την πρώτη στιγμή που ο φονικός σεισμός των 6,4 Ρίχτερ σάρωσε το Δυρράχιο, σκορπώντας το θάνατο και την καταστροφή.

    Ο ισχυρός σεισμός που έλαβε χώρα στην Αλβανία τα ξημερώματα της Τρίτης έχει συγκλονίσει τη διεθνή κοινή γνώμη, ενεργοποιώντας πολλές ξένες δυνάμεις, ευρωπαϊκών κυρίως κρατών, να σπεύσουν στο σημείο της καταστροφής και να βοηθήσουν στη διάσωση των εγκλωβισμένων, αλλά και την αποκατάσταση των πληγέντων από το σεισμό. Παράλληλα, τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην Αλβανία, καθώς οι φόβοι για ένα ενδεχόμενο ενός ακόμη ισχυρού σεισμού δεν έχουν σβήσει, ενώ και οι ανάγκες που προκύπτουν μετά τις μαζικές καταστροφές είναι τεράστιες, με εκατοντάδες ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι.

    Σε όλους τους δήμους της χώρας συγκεντρώνεται βοήθεια σε τρόφιμα, ρουχισμό, φάρμακα και άλλα ιατρικά υλικά, ενώ στο Στάδιο Niko Dovana έχουν στηθεί σκηνές από τον αλβανικό στρατό, ώστε να περάσουν τη νύχτα τους όσοι δεν έχουν σπίτι.

    Και ενώ οι εικόνες καταστροφής είναι ολοζώντανες και οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, κάποιοι επιτήδειοι, απομακρυσμένοι από τις έννοιες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, κατά το σύνηθες -δυστυχώς- φαινόμενο, εκμεταλλεύονται το χάος που έχει δημιουργηθεί, ώστε να αποσπάσουν ό,τι βρουν.

    Η κατασκευή σκηνών που δημιουργήθηκε σε γήπεδο ποδοσφαίρου για να μείνουν προσωρινά όσοι δε μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    Συγκεκριμένα, στο γήπεδο ποδοσφαίρου όπου έχουν στηθεί οι σκηνές για όσους έμειναν άστεγοι, καθώς ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση πλήθους κατοικιών, έχουν ξεκινήσει οι καταγγελίες ότι γίνεται πλιάτσικο στα τρόφιμα που διανέμονται στους σχεδόν 3 χιλιάδες προσωρινούς κατοίκους των σκηνών.

    Σε ρεπορτάζ του Ora News, ένας πολίτης ζήτησε να γίνει επαλήθευση για το ποιοι πράγματι διαμένουν εκεί, ενώ κατήγγειλε ανθρώπους που πήγαν, πήραν βοήθεια και έφυγαν για τα σπίτια τους. «Είμαστε πολύ φοβισμένοι, το διαμέρισμα είναι κατεστραμμένο και δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί, έτσι έχουμε έρθει εδώ και θα μείνουμε εδώ, γιατί δεν έχουμε πουθενά να πάμε», είπε φιλοξενούμενος στον καταυλισμό.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ, «Η βοήθεια κλέβεται μαζικά από τους κατοίκους, αλλά και από εκείνους που τη διανέμουν. Υπάρχουν πολυάριθμες εθελοντικές δυνάμεις που συμβάλλουν, αλλά δεν υπάρχει σωστή οργάνωση. Επαφίεται στον δήμο του Δυρραχίου να διαχειριστεί την κατάσταση».

    Μάλιστα, το ίδιο ρεπορτάζ φιλοξένησε και τον δήμαρχο Δυρραχίου, ο οποίος παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατο να γίνει κάτι παραπάνω από αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ