• Κοινωνία

    Αγωνία για τους κατοίκους στην Εύβοια – Πάνω από 100 μετασεισμοί – «Αχαρτογράφητη» η περιοχή, λένε οι σεισμολόγοι

    • NewsRoom


    Μια πλούσια δραστηριότητα με πάνω από 100 μετασεισμούς μετά τη δόνηση των 4,8 Ρίχτερ το πρωί της Τρίτης και αυτή των 5 Ρίχτερ το βράδυ της ίδιας ημέρας καταγράφεται στη Νότια Εύβοια, με τους κατοίκους να παραμένουν ανήσυχοι για την εξέλιξη του φαινομένου.

    Με δεδομένο ότι η περιοχή δεν ήταν από τις «ύποπτες», οι σεισμολόγοι τονίζουν ότι προέχει η παρακολούθηση του φαινομένου τις επόμενες ημέρες για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

     Από την πλευρά τους οι κάτοικοι ετοιμάζονται για μια δεύτερη νύχτα αγωνίας.

    Αν και οι ζημιές στα σπίτια δεν ήταν σοβαρές, πολλοί έμειναν ξάγρυπνοι την Τρίτη προς την Τετάρτη και άλλοι κοιμήθηκαν και στα αυτοκίνητά τους.

    Περίπου δέκα σπίτια έχουν μικρές ζημιές, ενώ ρωγμές έχει το νηπιαγωγείο στους Ζάρακες όπου φοιτούν 12 παιδιά. «Οι ρωγμές που έχουν γίνει είναι ουσιαστικά αρμοί μεταξύ τοιχοποιίας και οπλισμένου σκυροδέματος», είπε η νηπιαγωγός, Ευδοκία Σαραντάρη, που πρόσθεσε ότι το κτίριο θα ελεγχθεί από ειδικά κλιμάκια πριν επιστρέψουν τα παιδιά.

     Οι επιστήμονες συστήνουν πάντως στους κατοίκους να αποφεύγουν τα πετρόκτιστα παλιά κτίσματα, και όσα έχουν υποστεί ρωγμές, αλλά και τις συναθροίσεις.

    Τι λένε οι σεισμολόγοι

    Από την πλευρά τους οι σεισμολόγοι επισημαίνουν αφενός ότι η μετασεισμική ακολουθία χρειάζεται παρακολούθηση, γιατί η περιοχή είναι αχαρτογράφητη και το ρήμα που έδωσε τις δύο μεγάλες δονήσεις ως σήμερα άγνωστο.

    Επιπλέον ζητούν από τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί, περισσότερο αποφεύγοντας χώρους όπου συγκεντρώνεται πλήθος για να μην έχουμε σκηνές πανικού έπειτα από νέο σεισμό.

    Διαβάστε επίσης

    Τσελέντης: Δεν μπορούμε να πούμε εάν ο σεισμός των 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος



    ΣΧΟΛΙΑ