• Κοινωνία

    Αυστρία: Ο πρόεδρος της χώρας παραβίασε τα περιοριστικά μέτρα

    Αυστρία


    Ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν βρέθηκε σήμερα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της χώρας του επειδή παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που έχει θέσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.

    Τον πρόεδρο έλεγξε μια αστυνομική περίπολος όταν βρέθηκε μετά τα μεσάνυκτα του Σαββάτου μαζί με τη σύζυγό του και δύο φίλους στην ταράτσα ιταλικού εστιατορίου της Βιένης.

    Βάσει των περιοριστικών μέτρων τα εστιατόρια είναι υποχρεωμένα να κλείνουν στις 23:00.

    “Βγήκα για πρώτη φορά μετά το lockdown με δύο φίλους και τη σύζυγό μου”, έγραψε ο βαν ντερ Μπέλεν στο Twitter. “Στη συνέχεια χάσαμε την αίσθηση του χρόνου συζητώντας. Λυπάμαι ειλικρινά. Ήταν λάθος”, πρόσθεσε.

    Το ακροδεξιό κόμμα FPO, που ανήκει στην αντιπολίτευση, εκτίμησε ότι με τον τρόπο αυτό ο Αυστριακός πρόεδρος επέδειξε “αδιαφορία προς τους πολίτες που είναι αναγκασμένοι να σέβονται τους παράλογους κανόνες που υιοθέτησε η κυβέρνηση” συνασπισμού μεταξύ των Πρασίνων και των Συντηρητικών.

    Η Αυστρία επέβαλε νωρίς ένα πολύ αυστηρό lockdown με στόχο για τον περιορισμό της εξάπλωσης της covid-19 στα μέσα Μαρτίου και από τα μέσα Απριλίου έχει αρχίσει να αίρει σταδιακά κάποιους περιορισμούς καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει μικρός.

    Την προηγούμενη εβδομάδα επαναλειτούργησαν μπαρ και εστιατόρια, όμως πρέπει να κλείνουν στις 23:00.

    Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου όπου βρέθηκε ο βαν ντερ Μπέλεν δήλωσε στην εφημερίδα Krone ότι τήρησε τους κανόνες σταματώντας να παρέχει υπηρεσίες στους πελάτες στις 23:00, όμως επέτρεψε στην παρέα του Αυστριακού προέδρου να παραμείνει στην ταράτσα.

    Στον ιδιοκτήτη ενδέχεται να επιβληθεί πρόστιμο έως και 30.000 ευρώ, αν και ο βαν ντερ Μπέλεν δήλωσε ότι “θα αναλάβει την ευθύνη” εφόσον το κατάστημα υποστεί ζημιά από το συμβάν.

    Στην Αυστρία έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 16.458 κρούσματα της covid-19 και 641 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

    Ο βαν ντερ Μπέλεν, που προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων, εξελέγη στην προεδρία το 2016 αφού νίκησε τον ακροδεξιό υποψήφιο.



    ΣΧΟΛΙΑ