• Κοινωνία

    24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ – Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις στην Αττική


    Σε απεργιακό κλοιό σήμερα θα βρεθεί η χώρα λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ.

    Χειρόφρενο τραβούν τρένα, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τραμ, μετρό και Προαστιακός ενώ και τα πλοία  θα μείνουν δεμένα λόγω της απεργίας που έχει κηρύξει η ΠΕΝΕΝ σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων. Λουκέτο βάζει σήμερα ο δημόσιος τομέας καθώς  δεν θα λειτουργήσουν οι εφορίες, πολεοδομίες, δήμοι, νομαρχίες, υπουργεία ενώ και όσοι εργάζονται  θα δυσκολευτούν να πάνε στην εργασία τους λόγω των συγκεντρώσεων.

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία λόγω της συμμετοχής στην απεργία της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.(Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) και της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς).

    Επίσης 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει το Σωματείο των οικοδομών και η Ομοσπονδία των λογιστών.

    Παράλληλα στο κέντρο της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις μια του ΠΑΜΕ στις 10.30 στα Προπύλαια και μια της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ στις 11.00 στην Κλαυθμώνος. Παράλληλα θα υπάρξουν προσυγκεντρώσεις από διάφορους κλάδους εργαζομένων και συνταξιούχους από τις 9.30 το πρωί.

    Η ΑΔΕΔΥ θέτει ως κύρια αιτήματα της 24ωρης απεργίας η επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού, αλλά και η στελέχωση των κρίσιμων δημόσιων φορέων με μόνιμους υπαλλήλους.

    Μέσα μαζικής μεταφοράς – μετακινήσεις

    Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας σήμερα από την έναρξη της βάρδιας μέχρι και τις 9 το πρωί και από τις 21.00 το βράδυ μέχρι και την λήξη της βάρδιας.

    24ωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί στο σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση σωματείων εργαζομένων.

    Ρολά και στις σταθερές συγκοινωνίες σε Μετρό, Τραμ και Ηλεκτρικό καθώς 7 σωματεία ανακοίνωσαν πως θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Επίσης χωρίς ταξί θα παραμείνει η χώρα και σήμερα.

    Δεμένα τα πλοία και στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων.

    Αντίθετα κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις αφού η απεργία που είχε κηρύξει το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας κρίθηκε παράνομη, με την ΑΔΕΔΥ πάντως να υποστηρίζει πως καλύπτονται όσοι θέλουν να απεργήσουν.

    Καθηγητές

     Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν δάσκαλοι και καθηγητές με αιτήματα οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός, επαναφορά εδώ και τώρα των δώρων, Συλλογικές συμβάσεις, κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17, κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.

    Τράπεζες

    Απόφαση για συμμετοχή στην απεργία στις 28 Φεβρουαρίου πήρε και η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ). Η ΟΤΟΕ σημειώνει ότι όσο δεν ενισχύονται οι κλαδικές ΣΣΕ και δεν αποκαθίστανται πλήρως τα συλλογικά δικαιώματα, ακόμα και οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, δεν αρκούν και βέβαια αφορούν σε περιορισμένο κομμάτι των εργαζομένων.

    MME

    Σε τετράωρη στάση εργασίας προχωρούν οι δημοσιογράφοι από τις 12:00 έως τις 16:00, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

    Διαβάστε επίσης

    Παράνομη κρίθηκε η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

    Απεργία: Κόλαση αύριο στην Αθήνα – Χωρίς ταξί, μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, δεμένα τα πλοία

    Επιστολική ψήφος: Πάνω από 14.500 οι εγγραφές



    ΣΧΟΛΙΑ