• Κοινωνία

    Απεργία: Κόλαση αύριο στην Αθήνα – Χωρίς ταξί, μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, δεμένα τα πλοία

    • NewsRoom
    Μετρό


    H απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου φέρνει σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις, δυσκολίες στις συναλλαγές με το Δημόσιο, ακυρώσεις πτήσεων και δεμένα πλοία στα λιμάνια.Συγκεκριμένα,

    Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ, ακριβώς ένα χρόνο μετά το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, που κόστισε τη ζωή σε 57 ψυχές, ανακοίνωσαν τα σωματεία εργαζομένων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

    H αστυνομία σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα γίνουν αύριο:

    Αύριο 28 Φεβρουαρίου 2024 και από ώρα 09:00 στο κέντρο της Αθήνας, θα πραγματοποιηθούν συναθροίσεις – συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας 24ωρης γενικής απεργίας, με τη συμμετοχή εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, σωματείων, συλλόγων και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων.

    Για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας και την αποσυμφόρηση της κίνησης, η Ελληνική Αστυνομία θα λάβει, τα αναγκαία μέτρα τροχαίας με την πραγματοποίηση εκτροπών και διακοπών κυκλοφορίας.

    Ειδικότερα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Κλαυθμώνος, της Πλατείας Ομονοίας (Πειραιώς, Πατησίων κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Λεωφόρους Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και σε Πανεπιστημίου και Σταδίου.

    Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή στην απεργία και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στο κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα στους ανωτέρω οδικούς άξονες και περιμετρικά αυτών, μέχρι την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων.

    Ειδικότερα, σε ότι αφορά τα μέσα μεταφοράς:

    Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ, Προαστιακός

    Στην απεργία θα συμμετάσχουν 7 σωματεία εργαζομένων των μέσων σταθερής τροχιάς, επομένως, χωρίς Μετρό, Ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ) και Τραμ θα παραμείνει η Αθήνα για 24 ώρες. Η 24ωρη απεργία στα ΜΜΜ επηρεάζει και τον Προαστιακό, σύμφωνα με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών καθώς και των σωματείων εργαζομένων.

    Τα σωματεία τα οποία συμμετέχουν στην απεργία είναι:

    Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ
    Σωματείο Εργαζομένων Τραμ και Αστικών Μέσων Σταθερής Τροχιάς ΣΤΑΣΥ (ΣΕΤ)
    Σωματείο Ηλεκτροδηγών και Λοιπών Εργαζομένων Κίνησης στη ΣΤΑΣΥ ΑΕ (ΣΗΕΚ)
    Συνδικάτο Σταθμαρχών – Πρώτη Γραμμή
    Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής (ΣΗΤΑ)
    Σωματείο Ηλεκτροδηγών Αττικό Μετρό (ΣΗΑΜ)
    Σωματείο Εργαζομένων Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΚΕΛΜΑ)
    Όπως αναφέρουν τα σωματεία στο κοινό ανακοινωθέν τους, η απεργία αποφασίστηκε ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία των Τεμπών.

    Λεωφορεία – τρόλεϊ

    Τα λεωφορεία και τα τρόλεΐ την Τετάρτη (28/02) θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 09:00 το πρωί και από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Άρα, θα κινούνται μόνο 9 π.μ. με 9 μ.μ. (Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10:00 π.μ. ή αργότερα, η έξοδος οχημάτων από τα αμαξοστάσια στις 8:30 π.μ., ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 20:00).

    Ταξί

    Ακόμη μεγαλύτερο γίνεται το πρόβλημα στις μετακινήσεις καθώς και οι οδηγοί ταξί, καθώς σύμφωνα με απόφαση του Σ.Α.Τ.Α (Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής) θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία, την Τρίτη και την Τετάρτη, 27 και 28 Φεβρουαρίου, αντίστοιχα, ενώ απόφαση για 24ωρη απεργία έλαβαν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

    Απόφαση για 24ωρη απεργία έχουν λάβει και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, κάτι που σημαίνει ότι θα ακυρωθούν όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις, ενώ δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

    Μέσα Ενημέρωσης

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συμμετέχει στη στάση εργασίας που κήρυξε η ΠΟΕΣΥ για όλους τους δημοσιογράφους, από τις 12.00 έως και τις 16.00, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας, για τον ένα χρόνο από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

    Στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς και τις οικογένειές τους να ζητούν δικαιοσύνη και τιμωρία των υπευθύνων, ενώ η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια απομυζούν το εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων, τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν και η ζωή των πολιτών χειροτερεύει, οι δημοσιογράφοι της χώρας διεκδικούμε:

    Ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και τιμωρία των υπευθύνων
    Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις
    Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας
    Τέλος στην αισχροκέρδεια και την ακρίβεια

    Σχολεία

    Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά αύριο, παρά την απεργία καθώς κάθε εκπαιδευτικός αποφασίζει μεμονωμένα για τη συμμετοχή του ή όχι στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου.

    Σε γυμνάσια και λύκεια αν κάποιος από τους καθηγητές συμμετέχει στην απεργία δεν θα αναπληρωθεί η ώρα από κάποιον συνάδελφό του ενώ σε ό,τι αφορά σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί αναμένεται να ενημερώσουν εκ των προτέρων τους γονείς.

    Διαβάστε επίσης:

    Eurostat: Πάνω από 50% αυξήθηκε η τιμή του ελαιόλαδου στην ΕΕ μέσα σε ένα χρόνο, έναντι αύξησης 67% στην Ελλάδα
    Επιστολική ψήφος: Πάνω από 14.500 οι εγγραφές
    Τρίτη δύναμη παγκοσμίως σε αξία στόλου η Ελλάδα με 169 δισ. δολ. – Πρώτη σε αξία τάνκερ



    ΣΧΟΛΙΑ