• Δημοφιλή στο Internet

    Ένας διαφορετικός γευστικότατος συνδυασμός: Ψαρονέφρι με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας

    Ψαρονέφρι με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας από τον Γιώργο Τσούλη


    Πεντανόστιμο ψαρονέφρι με έναν ιδιαίτερο πουρέ από μελιτζάνα!

    Μία διαφορετική συνταγή ετοιμάζει για εμάς σήμερα ο Γιώργος Τσούλης, προτείνοντάς μας νέες γεύσεις, που υπόσχονται απόλαυση. Μας συμβουλεύει, δε, να κάψουμε τις μελιτζάνες σε μάτι γκαζιού, σε γκαζάκι ή σε σχαροτήγανο, αντί να τις ψήσουμε στο φούρνο.

    Υλικά

    Για τον πουρέ μελιτζάνας

    2 μελιτζάνες, φλάσκες μέτριες

    300 ml γάλα, πλήρες

    100 γρ. τυρί gouda

    30 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

    30 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ. κοσκινισμένο

    ½ κ.γ. πάπρικα

    Αλάτι

    Πιπέρι

    Για το ψαρονέφρι

    1 ψαρονέφρι, περίπου 400 γρ.

    70 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

    1-2 κλ. θυμάρι

    Εκτέλεση

    Για τον πουρέ μελιτζάνας

    Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί φούρνου, όπου έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 25-30 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να καίγεται η μελιτζάνα, ώστε να πάρουν ένα καπνιστό άρωμα.

    Όταν είναι έτοιμες, τις αφήνουμε να κρυώσουν κι έπειτα, τις ξεφλουδίζουμε και πιέζουμε ελαφρώς τη σάρκα τους με ένα πιρούνι, ώστε να λιώσουν κι έπειτα, τις στραγγίζουμε ελαφρώς.

    Παράλληλα, τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει.

    Μόλις λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 1 λεπτό, μέχρι να καβουρδιστεί. Έπειτα, προσθέτουμε το γάλα σε δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει.

    Κατόπιν, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίχνουμε το τυρί, τις μελιτζάνες, την πάπρικα, αλατοπιπερώνουμε και πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ, μέχρι να αποκτήσει ο πουρές μία λεία υφή.

    Για το ψαρονέφρι

    Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, το αφήνουμε να ζεσταθεί και προσθέτουμε το βούτυρο και το θυμάρι, ώστε να λιώσει το βούτυρο.

    Παράλληλα, λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε το ψαρονέφρι κι έπειτα, το τοποθετούμε στο τηγάνι με το βούτυρο.

    Στη συνέχεια, ψήνουμε το ψαρονέφρι για 3-4 λεπτά την κάθε πλευρά του, μέχρι να θωρακιστεί καλά, ενώ ταυτόχρονα με ένα κουταλάκι περιχύνουμε συνεχώς το ψαρονέφρι με το λιωμένο βούτυρο.

    Τέλος, αφού θωρακιστεί το ψαρονέφρι, το μεταφέρουμε μαζί με τα υγρά του σε ένα πυρίμαχο σκεύος, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, το ψήνουμε στους 170°C για 20 λεπτά σε αντιστάσεις πάνω κάτω και μόλις ψηθεί, το αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει (εάν έχουμε θερμόμετρο, το αποσύρουμε στους όταν το κρέας φτάσει τους 58°C).

    Τέλος, κόβουμε το ψαρονέφρι σε φέτες και σερβίρουμε σε ένα μεγάλο πιάτο με τον πουρέ μελιτζάνας.

    Πηγή: giorgostsoulis.com



    ΣΧΟΛΙΑ