• Δημοφιλή στο Internet

    Άρωμα καλοκαιριού: Συγκλονιστικό παστίτσιο θαλασσινών

    Παστίτσιο με θαλασσινά από τον Γιώργο Τσούλη


    Ένα παστίτσιο με άρωμα θάλασσας!

    Παστίτσιο ετοιμάζει σήμερα για εμάς ο Γιώργος Τσούλης, ωστόσο μας αποκαλύπτει την τέλεια συνταγή για να φτιάξουμε ένα διαφορετικό παστίτσιο, με θαλασσινά. Ο σεφ μας συμβουλεύει να μην παραβράσουμε το κοφτό μακαρονάκι, γιατί θα μαγειρευτεί και κατά το ψήσιμο και μας υπόσχεται ότι θα πάθουμε…ζαβλαμά!

    Υλικά

    250 γρ. μακαρονάκι κοφτό ολικής

    400 γρ. ντομάτα κονκασέ

    150 γρ. καλαμάρι, κομμένο σε μικρά κυβάκια

    150 γρ. μύδια, μόνο την ψίχα

    150 γρ. γαρίδες, μικρές και καθαρισμένες

    150 γρ. χταπόδι, κομμένο σε μικρά κομμάτια

    1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

    1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη

    1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο

    1 καρότο, κομμένο σε κυβάκια

    1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε κυβάκια

    1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

    1 κ.σ. μέλι

    1 φύλλο δάφνης

    20 ml ούζο

    Αλάτι

    Πιπέρι

    Ελαιόλαδο

    Τριμμένη γραβιέρα, για το πασπάλισμα

    Για την μπεσαμέλ:

    1lt γάλα, πλήρες

    100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

    100 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ., κοσκινισμένο

    2 κρόκους αυγών

    ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

    Αλάτι

    Πιπέρι

    Εκτέλεση

    Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά μια κατσαρόλα με νερό. Μόλις βράσει καλά, αλατίζουμε και προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι βράζοντας το 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία, ώστε να βγει al dente.

    Έπειτα, τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και σοτάρουμε 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

    Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι, την πιπεριά, τα καρότα και τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

    Κατόπιν, προσθέτουμε το καλαμάρι, τα μύδια, τις γαρίδες, το χταπόδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 4-5, μέχρι να απορροφήσουν όλα τα υγρά.

    Αμέσως μετά, προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σβήνουμε με το ούζο αφήνοντας να εξατμιστεί το αλκοόλ.

    Τέλος, προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, τη δάφνη, ανακατεύουμε εκ νέου και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-12 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τα τελευταία 2 λεπτά αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μέλι.

    Για τη μπεσαμέλ

    Παράλληλα, τοποθετούμε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να λιώσει.

    Αφού λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να μην κολλήσει στην κατσαρόλα κι έπειτα, ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το σύρμα χειρός, για να μην κάνει σβόλους η μπεσαμέλ.

    Αφού δέσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τους κρόκους, το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα.

    Δείτε τη συνέχεια της συνταγής εδώ.



    ΣΧΟΛΙΑ