• Δημοφιλή στο Internet

    Απόλαυση χωρίς κόπο: H τέλεια συνταγή για αφράτα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα

    • NewsRoom

    Τσουρέκι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


    Για ένα απολαυστικό αποτέλεσμα, χωρίς κόπο!

    Μία συνταγή για εύκολα τσουρέκια, χωρίς ζύμωμα, χωρίς μίξερ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Με ένα απλό ανακάτεμα και ξεκούραση της ζύμης, θα έχετε αφράτα, πολύ μαλακά, λαχταριστά τσουρέκια.

    Ιδανικά για αρχάριους και για να τα φτιάξετε παρέα με τα παιδιά. Η εύκολη συνταγή για τσουρέκι της τεμπέλας!

    Υλικά

    1.400 γραμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι κοσκινισμένο
    1½ φλ. βούτυρο γάλακτος
    2 ½ κύβους φρέσκια μαγιά (των 25 γρ.)
    1 φλ. φρέσκο γάλα
    1 φλ. χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
    2 ½ φλ. ζάχαρη
    7 αυγά
    1 κ.γλ μαχλέπι σε σκόνη
    1 κ.γλ κακουλέ σε σκόνη
    2 πορτοκάλια (το ξύσμα)
    αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
    2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο για το ζύμωμα
    διάλυμα αυγού για το άλειμμα

    Εκτέλεση

    Αυτά τα αφράτα και εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα, χωρίς μίξερ, είναι ιδανικά για αρχάριους και για να τα φτιάξετε παρέα με τα παιδιά, είναι η εύκολη συνταγή για τσουρέκι της τεμπέλας!

    Για τα εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα θα χρειαστείτε 10′ προετοιμασίας και αρκετές ώρες ξεκούρασης της ζύμης, για να γίνουν αφράτα και φουσκωτά. Μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη και να την αφήσετε να ξεκουραστεί μια ολόκληρη νύχτα.

    Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μπολάκι, προσθέτουμε μια κουταλιά απ’ τη συνολική ζάχαρη της συνταγής και λίγο από το συνολικό γάλα. Ανακατεύουμε με κουτάλι, σκεπάζουμε το μπολάκι και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για περίπου 10′.

    Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντάς τα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το χυμό και τα αυγά και χτυπάμε το μείγμα με αυγοδάρτη. Η θερμοκρασία του μείγματος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 35 βαθμούς C.

    Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλη λεκάνη. Ρίχνουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά και την ενεργοποιημένη μαγιά και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα. Η ζύμη θα είναι αφράτη, βουτυράτη και θα κολλάει ελαφρά.

    Αφήνουμε τη ζύμη για τα εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα να ξεκουραστεί

    Σκεπάζουμε με μεμβράνη τη λεκάνη και αφήνουμε τη ζύμη να τριπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες (ο χρόνος ξεκούρασης και φουσκώματος της ζύμης εξαρτάται πάντα από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος). Βουτάμε τα χέρια στο λιωμένο βούτυρο και με μπουνιές ξεφουσκώνουμε τη ζύμη. Όποτε κολλάει στο χέρι η ζύμη βουτάμε τα χέρια στο βούτυρο. Ξανασκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 2-3 ώρες.

    Για πιο αφράτα τσουρέκια κι αν έχετε υπομονή, σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε την όλη νύχτα στο ψυγείο να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης, να ωριμάσει η ζύμη του τσουρεκιού και να γίνει πολύ ελαστική.
    Την επόμενη ημέρα βγάζουμε το μπολ με τη φουσκωμένη ζύμη στον πάγκο. Αφήνουμε για 30′ περίπου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
    Για να δούμε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά, την πατάμε με το δάχτυλό μας και το βαθούλωμα πρέπει να παραμένει.

    Πλάθουμε τα αφράτα και εύκολα τσουρέκια

    Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε ελαφρά, να ξεφουσκώσει. Την χωρίζουμε σε τέσσερα κομμάτια. Κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε τρία μέρη. Πλάθουμε τρία φιτίλια και τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Μπήγουμε την ένωση κάτω από το τσουρέκι. Ομοίως φτιάχνουμε και τα άλλα τρία τσουρέκια.

    Τα βάζουμε σε βουτυρωμένες λαμαρίνες ή στρωμένες με λαδόκολλα. Τα σκεπάζουμε καλά με πετσέτες, να μην ξεραθούν. Αφήνουμε απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν. Τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο για περίπου 40′. Αφού φουσκώσουν τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού. Επειδή με το άλειμμα συρρικνώνονται ελαφρά, τα αφήνουμε 10΄-15΄ να φουσκώσει ξανά η επιφάνειά τους. Πασπαλίζουμε το αμύγδαλο (αν βάλουμε). Φουρνίζουμε τα αφράτα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, στον αέρα, και τα ψήνουμε για περίπου 45΄ να ροδίσουν.

    Για το διάλυμα αυγού για την επάλειψη ανακατεύουμε κρόκο αυγού, λίγη ζάχαρη και λίγο νερό.

    Η πρόταση της σεφ

    Αφού ψηθούν, αν θέλουμε, τα βουτάμε σε λιωμένη σοκολάτα. Επίσης, μπορούμε, αφού ψηθούν, να τα αλείψουμε με λιωμένο βούτυρο όσο είναι ζεστά για να διατηρηθούν μαλακά. Μόλις κρυώσουν καλά, τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να παραμείνουν μαλακά.

    Μπορείτε να βρείτε όλα τα μυστικά της Αργυρούς Μπαρμπαρίγου για αφράτα τσουρέκια εδώ.

    Πηγή: argiro.gr



    ΣΧΟΛΙΑ