• Real Estate

    Trade Estates: «Σίγουρη» η ΙΡΟ το πρώτο εξάμηνο του 2023

    Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Fourlis

    Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Fourlis


    Με προίκα χαρτοφυλάκιο 300 εκατομμυρίων ευρώ θα ξεκινήσει τη διαδικασία δημόσιας πρότασης η Trade Estates, η οποία ανέβαλε την ΙΡΟ λόγω των συνθηκών που επικρατούν στις κεφαλαιαγορές.

    Όπως ειπώθηκε χθες από τα στελέχη του ομίλου Φουρλή στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, η προετοιμασία για την είσοδο της ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε φάση «ωριμότητας» και προχωρά σύμφωνα με τις επιταγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το χρονοδιάγραμμα μεταβλήθηκε και η εισαγωγή της εταιρείας ακινήτων της Fourlis αναβλήθηκε λόγω των συνθηκών που επικρατούν στις αγορές, όπως διευκρίνισε ο Γιώργος Αλεβίζος, CFO του ομίλου. Ο ίδιος εξέφρασε τη σιγουριά ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι μετοχές της Trade Estates θα διαπραγματεύονται στο ταμπλό, ενώ οι ανακοινώσεις θα έρθουν στις αρχές του χρόνου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενημερωτικό δελτίο της Trade Estates έχει ήδη αλλάξει χέρια με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύο φορές, ενώ δεν έχουν συμπεριληφθεί στις πληροφορίες που έχει αποστείλει ο όμιλος στοιχεία όπως το ύψος της ΙΡΟ, το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που θα διατεθεί και το εύρος τιμής της μετοχής. Η προθεσμία εισαγωγής στο Χ.Α., πάντως, λήγει το καλοκαίρι του 2023, δύο χρόνια μετά τη σύσταση της Trade Estates. Η διοίκηση έχει τονίσει κατά καιρούς πως στόχος είναι να αποσχιστεί από τον όμιλο, ούτως ώστε να μη συνδέεται με τη λιανεμπορική δραστηριότητα της Fourlis. Ήδη στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΕΑΠ έχει ήδη αποφασιστεί να εισέλθει η Autohellas του ομίλου Βασιλάκη, με ποσοστό 12%.

    Το χαρτοφυλάκιο της Trade Estates έχει σήμερα αξία 286 εκατομμυρίων ευρώ και μέχρι το τέλος του 2022 θα φτάσει τα 300 εκατ., δεδομένου ότι σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται δύο εξαγορές στις οποίες έχει συμφωνήσει ο όμιλος. Η πρώτη αφορά σε εμπορικό κέντρο στο Χαλάνδρι, το οποίο ανέπτυξε για λογαριασμό της ΑΕΕΑΠ, η ολλανδική developer, Ten Brinke σε οικόπεδο 3.600 τ.μ. και έχει συμφωνηθεί να φιλοξενήσει καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος και της Premier Capital, licensee της McDonald’s στην Ελλάδα. To δεύτερο project που θα ανακοινωθεί μέχρι την εκπνοή του 2022 περιλαμβάνεται στο επενδυτικό πρόγραμμα 200 εκατ. της εταιρείας, και αναλόγως των εξελίξεων θα αφορά είτε το εμπορικό πάρκο με κατάστημα ΙΚΕΑ στην Ακτή Δυμαίων της Πάτρας, στο retail park στο Ηράκλειο Κρήτης ή στο retail park του Ελληνικού.

    Ο όμιλος Φουρλή θα εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες χρηματοδότησης ενεργειακών έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να καταστήσει ελκυστικότερα τα ακίνητα της Trade Estates. Παρόλο που βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου, οι ΑΕΕΑΠ δεν δικαιούνται να καρπώνονται έσοδα από επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, σχετικά έργα θα είναι ωφέλιμα για τους μισθωτές των κτιρίων της Trade Estates,για αυτό και «όλα τα κτίρια που θα αναπτύσσει θα είναι πράσινα», όπως σημείωσε ο κ. Αλεβίζος.



    ΣΧΟΛΙΑ