• Real Estate

    Τι φέρνουν οι ανακατατάξεις στην Prodea – Οι κινήσεις του Χριστόφορου Παπαχριστοφόρου

    Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, Πρόεδρος Prodea

    Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, Πρόεδρος της Prodea, Ιδρυτής της Invel Real Estate


    Διαδικασίες δημόσιας πρότασης κινεί άμεσα η Prodea, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία μετά την αλλαγή ελέγχου, την οποία ασκεί πλέον ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου μέσω της Invel.

    H Invel Real Estate με επικεφαλής τον Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου, ο οποίος τελεί και καθήκοντα προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και της επενδυτικής επιτροπής της Prodea, απέκτησε την άσκηση δικαιώματος ψήφου για το σύνολο του 87% που κατείχαν οι θυγατρικές της Castlelake στην ΑΕΕΑΠ, χωρίς οικονομική συναλλαγή. Σήμερα, η Invel Real Estate B.V. κατέχει το 6,78%, η Invel Real Estate (Netherlands) II B.V. το 78,12% και η Anthos Properties το 2,1%.

    Πηγές κοντά στην ΑΕΕΑΠ σχολιάζουν πως αυτή η στρατηγική είναι συνήθης στο εξωτερικό και ακολουθείται από funds με μεγάλα χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση, ώστε να μην εμπλέκονται ενεργά στη διοίκηση των εταιρειών που συμμετέχουν. Στην περίπτωση Παπαχριστοφόρου ο έλεγχος εναποτίθεται σε έναν επιχειρηματία του οποίου η εταιρεία διαχειρίζεται ακίνητα αξίας περίπου 3,5 δις ευρώ στην Ευρώπη. Θυμίζουμε ότι η Invel του Χριστόφορου Παπαχριστοφόρου απέκτησε το 66% της Prodea από την Εθνική Τράπεζα τον Δεκέμβριο του 2013, την οποία ακολούθησε η απόκτηση του μετοχικού μεριδίου 32,7% της τράπεζας τον Ιούνιο του 2019 με τη στήριξη της Castlelake.

    Πάντως, εκτιμάται ότι δημόσια πρόταση δεν αναμένεται να στεφθεί με «επιτυχία», καθώς πρόκειται για μία τεχνική προϋπόθεση. Μέτοχοι που εισήλθαν πρόσφατα στο κεφάλαιο, δηλαδή η Alpha Bank και εμπιστεύονται τη διοίκηση του Κύπριου επιχειρηματία ο οποίος ελέγχει πλέον αποκλειστικά την ΑΕΕΑΠ δεν έχουν λόγο να αποεπενδύσουν τόσο σύντομα. Εξάλλου, όπως παγκοσμίως, η μετοχή της μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ της χώρας, με ενεργητικό 3 δισεκατομμυρίων διαπραγματεύεται σε premium σε σχέση με την εσωτερική αξία, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου. Στη χθεσινή συνεδρίαση έκλεισε στα 7,3 ευρώ.

    ‘Ερχονται κινήσεις για τη διάθεση επιπλέον 2%

    Αντίθετα, πρόθεση είναι να αυξηθεί το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς των μετοχών, τουλάχιστον κατά 2% (από το 13% που είναι σήμερα, στο 15%). Αυτό θα γίνει μέσω της διάθεσης επιπλέον πακέτων μετοχών το προσεχές διάστημα. Να σημειωθεί ότι ενώ ο νόμος προβλέπει ότι το free float μιας εισηγμένης ΑΕΕΑΠ θα πρέπει να διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 25%, στην περίπτωση της Prodea αρκεί να φτάσει στο 15%, επειδή η κεφαλαιοποίησή της ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ – συγκεκριμένα ξεπερνά τα 1,8 δισ.. Σε διαφορετική περίπτωση κατά την οποία το σύνολο των μετοχών κατέληγε στην Invel, θα ήταν ορατή η έξοδος της ΑΕΕΑΠ από το Χρηματιστήριο.

    Δεν αποκλείεται, πάντως, η κίνηση αυτή να είναι προάγγελος σταδιακής μείωσης ποσοστού του fund στην εισηγμένη ΑΕΕΑΠ. Ήδη η μετοχική θέση της Castlelake στην επενδυτική ακινήτων μειώθηκε τον Αύγουστο, όταν μεταβιβάστηκε ποσοστό σχεδόν 5% στην Alpha Bank. Πηγές κοντά στην ΑΕΕΑΠ διευκρινίζουν πως η αποεπένδυση της Castlelake από την Prodea δεν είναι στο κάδρο για την ώρα, ωστόσο η επενδυτική στρατηγική των funds θέλει αυτά να εξετάζουν το exit από κάθε επένδυση σε ορισμένο χρονικό ορίζοντα.

    H εταιρεία έχει χαρτοφυλάκιο αξίας 2,83 δισεκατομμυρίων ευρώ και στο πλάνο της είναι η υλοποίηση έργων 870 εκατομμυρίων, που θα αυξηθούν τα έσοδά της από τα ενοίκια. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου τα μισθώματα της Prodea έφτασαν τα 86,7 εκατομμύρια και τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν σε 47,5 εκατομμύρια ευρώ. Προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της, η ΑΕΕΑΠ σύναψε ομολογιακό δάνειο ποσού έως 180 εκατομμυρίων με την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ σε εξέλιξη είναι η πώληση 43 ακινήτων στην Εθνική Τράπεζα, αντί 237 εκατομμυρίων ευρώ, deal που αυξάνει τη ρευστότητά της.



    ΣΧΟΛΙΑ