• Real Estate

    Θέμα ημερών η υπογραφή της σύμβασης για την ολοκλήρωση και αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά


    «Έπειτα από 47 ολόκληρα χρόνια για τον Πύργο του Πειραιά έχει φύγει το μεγάλο ΑΝ. Τις επόμενες 20 μέρες υπογράφουμε τη σύμβαση, κάνουμε μελέτες, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την όψη του κτηρίου.»

    Τα παραπάνω επεσήμανε μιλώντας στο πλαίσιο του φόρουμ των Δελφών ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο «τους επόμενους 24 με 30 μήνες, το πολύ, ο πύργος θα είναι κτήριο του 2022. Καινούργιο αντισεισμικό, καινούργιος κανονισμός πυροπροστασίας, 28 χιλ. μέτρα ανωδομής και 4 χιλ. μέτρα υπόγεια. Θα δώσει τεράστιο έσοδο στο δήμο από ενοίκιο, δημοτικά τέλη, δραστηριότητα».

    Υπενθυμίζεται ότι το κτήριο με 84 μέτρα ύψος στην παραλία του Πειραιά, έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία, παραχωρείται προς εκμετάλλευση για 99 χρόνια στο σχήμα των Cante Holdings LTD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – EBRD – και Dimand) και Prodea Investments ΑΕΕΑΠ. Το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο Πειραιά είναι 1.010.000 ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως.

    Η αξιοποίηση του Πύργου προβλέπει μικτές χρήσεις γραφείων και καταστημάτων ως εξής: μηχανολογικοί χώροι και στάθμευση στα Α και Β υπόγεια, Χώρος ενημέρωσης και Ανάδειξης Τουριστικού Προϊόντος του Πειραιά στο ισόγειο, Καταστήματα στο ισόγειο και στους 1ο και 2ο όροφο, Πολυχώρος Πολιτιστικών λειτουργιών με χώρο εστίασης στον 3ο όροφο, γραφεία από τον 4ο έως τον 18ο όροφο και εστιατόριο στους 19ο και 20ο όροφο.

    Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 41 εκατ. ευρώ και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι 33 μήνες για την ριζική ανακαίνιση και διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου, την αναβάθμιση όψεων με δημιουργία προστατευτικού κελύφους, κατακόρυφες ζώνες πρασίνου και σύγχρονο σύστημα φωτισμού για την ανάδειξη του Πύργου ως τοπόσημου.

    Ο κ. Ανδριόπουλος μίλησε χθες γενικότερα για τις αναπλάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σημειώνοντας:

    «Κατά ένα εντελώς περίεργο τρόπο η Αθήνα γύρισε την πλάτη της στο νερό. Πήγε το επιχειρηματικό της κέντρο στο Μαρούσι και όλοι οι υπάλληλοι και διευθύνοντες επέλεξαν να μένουν στα Βόρεια Προάστια και γι ‘αυτό αναπτύχθηκαν. Αυτό είναι ένα παράδοξο. Είτε οι συνθήκες, είτε δεν βρέθηκαν οι οραματιστές πολιτικοί για να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις και να στρέψουν την πόλη στο νερό. Αυτό αλλάζει, σε εξέλιξη βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Αττικής σειρά από υποδομές και ιδιωτικά έργα, η ανάπλαση ΣΕΦ που θα ξεκινήσει, το έργο της Περιφέρειας στο Φαληρικό όρμο, η μαρίνα Αλίμου, το Ελληνικό, το project της Grivalia στα Αστέρια, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, η αξιοποίηση των πρώην κατασκηνώσεων της Βούλας.

    Η Ριβιέρα της Αθήνας ξεκινάει από τον πύργο του Πειραιά και τελειώνει στον ναό του Απόλλωνα στο Σούνιο είναι 70 χιλ και τα 22 είναι το αστικό κομμάτι που τελειώνει στη Βουλιαγμένη. Αν στα πρώτα 22 χλμ που γίνονται όλα αυτά τα έργα, αξιοποιήσουμε το δημόσιο διαθέσιμο χώρο και δημιουργήσουμε ένα πεζόδρομο και ένα ποδηλατόδρομο που ανά περιοχές υπάρχει, αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι θα αποκτήσουν καλύτερες προσβάσεις και θα περπατούν ή θα κάνουν ποδήλατο σε μια μοναδική ακτογραμμή για πόλεις της Ευρώπης.»

    Σύμφωνα με τον ίδιο στις σημαντικές αναπλάσεις που έχουν δρομολογηθεί περιλαμβάνονται η 1η φάση στα παλιά καπνεργοστάσια του Παπαστράτου (η οποία ολοκληρώνεται), ο πύργος του Πειραιά, η σύνδεση του Αγ. Γεωργίου με Πασαλιμάνι και μικρολίμανο, ο Βοτανικός, ο Ελαιώνας (τον οποίο χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη πολεοδομική τρύπα και ταυτόχρονα ευκαιρία στα 3χλμ από το Σύνταγμα), η αξιοποίηση του Τατοίου.

    Όπως είπε «το πρόβλημά μας διαχρονικά είναι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που κρέμονταν από μία μελέτη. Οι ιδιώτες μπορούν να συνδράμουν το κράτος με διαφανή τρόπο. Έτσι έγινε η ανάπλαση του Αγ. Διονυσίου. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούμαστε εκεί δωρίσαμε τις μελέτες και τις ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο. Και η περιφέρεια εκτέλεσε το έργο. Τα εργαλεία και ο τρόπος υπάρχουν. Πιστεύω ότι η τεράστια ευκαιρία της χώρας και της επόμενης γενιάς είναι τα 32 δις που περιλαμβάνουν έργα αναπλάσεων στα οποία μπορούν να ενταχθούν στο πακέτο αυτό την επόμενη 2ετία-3ετία».

    Ο κ. Ανδριόπουλος ανέφερε ως παραδείγματα καλής αξιοποίησης περιοχών πρωτοβουλίες που έλαβαν οι Δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης των Τρικάλων και των Χανίων, ενώ για το Ελληνικό είπε ότι «έχει μπροστά του 20 χρόνια υλοποίησης στο σύνολο των 2,7 εκατ. τ.μ. δόμησης. Θα περάσει κυκλικότητες θα έχει τα πάνω του τα κάτω του… και θα ολοκληρωθεί στο βάθος του χρόνου αυτού με κακές μέτριες και καλές περιόδους».



    ΣΧΟΛΙΑ