• Real Estate

    Ten Brinke Hellas: Τα σχέδια για logistics, πολυτελή ακίνητα και ξενοδοχεία

    • Γεράσιμος Σεραφειμίδης
    Ten Brinke Hellas: Τα σχέδια για logistics, πολυτελή ακίνητα και ξενοδοχεία

    Φώτης Γιόφτσιος-Πηγή: Prodexpo


    Σε πολλαπλά επίπεδα της αρένας του ελληνικού Real Estate επεκτείνεται η Ten Brinke Hellas. Η θυγατρική της ολλανδικής εταιρίας με 12ετή εμπειρία στη χώρα μας βλέπει business στα logistics parks, τα ανοικτά εμπορικά κέντρα, ενώ αναπτύσσει ξενοδοχεία σε δημοφιλείς νησιωτικούς  προορισμούς.

    Η Ten Brinke Hellas με το Φώτη Γιόφτσιο στο τιμόνι χαρακτηρίζεται από την επιμονή, την αυστηρότητά της και τα αυστηρά κριτήρια με τα οποία αναζητά και επενδύει ακίνητα στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει πως το επενδυτικό της ενδιαφέρον σε logistics, η ζήτηση για τα οποία εκτινάχθηκε λόγω πανδημίας, καταδεικνύει πως οι εν λόγω επενδύσεις δε δηλώνουν απλά μία παροδική τάση, αλλά ένα πεδίο δόξης λαμπρό για το εγχώριο real estate.

    Μάλιστα παρατηρείται πως το γεωγραφικό ενδιαφέρον στους χώρους για την κατασκευή logistics μπορεί να μετατοπισθεί από τον Ασπρόπυργο και τη Δυτική Αττική σε περιοχές που παρέχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.

    Η πανδημία, επίσης, μέσω της αύξησης της τηλεργασίας έχει δημιουργήσει δύο νέες τάσεις. Η πρώτη αφορά στη μείωση του ενδιαφέροντος για τα παλαιού τύπου γραφεία με τους ενιαίους χώρους για όλος τους εργαζομένους, ενώ αυξάνεται η ζήτηση για τα οικιστικά ακίνητα, τα οποία θα διαθέτουν μεγαλύτερους και περισσότερους χώρους, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως γραφεία.

    Εμπορικά κέντρα

    Τα εμπορικά κέντρα αποτελούν έναν από τους βασικούς τομείς ενδιαφέροντος της Ten Brinke Hellas. Στόχος της εταιρίας είναι να δημιουργεί ανοικτού τύπου εμπορικά κέντρα (open malls) γεγονός και το οποίο τα διαφοροποιεί από τα υπάρχοντα κέντρα.

    Στην παρούσα φάση σε τροχιά ολοκλήρωσης βρίσκεται το εμπορικό κέντρο Piraeus Retail Park στη συμβολή Πειραιώς και Κηφισού με την επιφάνειά του να ανέρχεται στα 14.800 τ.μ. Πηγές προσκείμενες στην εταιρία αναφέρουν πως η ολοκλήρωση του τοποθετείται κοντά στο Πάσχα του 2022.

    Πρόκειται για ένα εμπορικό πάρκο, το οποίο θα έχει ως στόχο να καλύπτει με τα καταστήματα και τις υπηρεσίες του όλες τις ανάγκες της οικογένειας, για αυτό και χαρακτηρίζεται ως “Family Mall” και θα φιλοξενεί μεγάλα εγχώρια και διεθνή brands, ενώ στο ισόγειο θα στεγάζεται κατάστημα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

    Ταυτόχρονα, η εταιρία προχωράει στην ανάπτυξη ενός νέου εμπορικού κέντρου στην Πάτρα για το οποίο έχει εξασφαλιστεί και η συνεργασία με τον Όμιλο Fourlis, όπου και θα ανοίξει ένα «μικρό ΙΚΕΑ». Προς το παρόν το project συνολικής αξίας 20 εκατ. ευρώ βρίσκεται στο 80% της έκδοσης οικοδομική άδειας, ενώ έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατεδάφισης των παλαιών κτιρίων. Πρόκειται για την έκταση της πτωχευμένης βιομηχανίας ξυλείας ΑΒΕΞ στην Ακτή Δυμαίων και βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Πάτρας.

    Η Ten Brinke σχεδιάζει να αναπτύξει εμπορικό πάρκο και στην Κρήτη, καθώς έχει εξασφαλίσει μία έκταση 42 στρεμμάτων, κοντά στο υφιστάμενο αεροδρόμιο. Προς το παρόν το project βρίσκεται στα πρώιμα στάδια της έκδοσης οικοδομικής άδειας, ενώ έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός και η αναζήτηση των χρηστών.Ταυτόχρονα, δρομολογούνται δύο ακόμα εμπορικά κέντρα στη χώρα μας, αλλά η Ten Brinke Hellas κρατάει ακόμα κλειστά τα χαρτιά της.

    Logistics

    Πεδίο δόξης λαμπρό στο ελληνικό real estate όχι μόνο για την Ten Brinke, αλλά και για ένα πλήθος ΑΕΕΑΠ αποτελούν τα logistics parks. Η εταιρία διαθέτει στη χώρα μας 3 logistics parks, ενώ δεν αποκλείει το γεγονός να αναπτυχθεί και σε άλλες περιοχές πέραν του Ασπροπύργου και της Δυτικής Αττικής.

    Πρόκειται για τα Μέγαρα, το Μαρκόπουλο, τα Οινόφυτα, το Σχηματάρι και το Πέραμα. Φυσικά, ο κύριος όγκος των logistics parks και των αποθηκευτικών χώρων βρίσκεται στον Ασπρόπυργο και τη Δυτική Αττική, ενώ δρομολογεί και άλλα τρία νέα parks.

    Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρίας, οι παραπάνω περιοχές συνδυάζουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για την ανάπτυξη logistics, τα οποία είναι η εγγύτητα στο εθνικό οδικό δίκτυο, τα λιμάνια, και τους σιδηρόδρομους, οι μεγάλες εκτάσεις και οι άδειες χρήσης γης.

    Προς το παρόν η εταιρία έχει εξαγοράσει από το Νοέμβριο του 2020 το χώρο της ΔΕΛΤΑ ΑΕ στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, το οποίο είναι έκτασης 22.500 τ.μ. και διαθέτει σύγχρονα γραφεία (1.500 τ.μ.).

    Στην Αττική έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή αποθηκών στην Ελευσίνα έκτασης 22.000 τ.μ. και αξίας 25 εκατ. ευρώ, οι οποίες και έχουν μισθωθεί από τα Public και την εταιρία μεταφορών και logistics Orphee Beinoglou με παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και το Λίβανο και την Κύπρο.

    Οικιστικά ακίνητα και γραφεία

    Κύκλοι της εταιρίας αναφέρουν πως τα νέα δεδομένα που έχει φέρει η πανδημία όσον αφορά τις μετακινήσεις και τη φύση της εργασίας, γεγονός και το οποίο λειτουργεί αποθαρρυντικά για επενδύσεις στα παλαιού τύπου γραφεία που διαθέτουν μεγάλους χώρους και ενοποιημένα γραφεία για τους εργαζόμενους.

    Ωστόσο, αυτό που επιδιώκει η Ten Brinke Hellas, είναι η κατασκευή γραφείων που θα ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες που θα δημιουργήσει η πανδημία στο εργασιακό περιβάλλον, ενώ επενδύει σε πράσινα γραφεία.

    Σε αυτό συνηγορεί και η ολοκλήρωση του επταώροφου κτιρίου γραφείου στον Άρειο Πάγο συνολικής έκτασης 9.424 τ.μ., το οποίο έχει λάβει την πιστοποίηση αειφόρων κτιρίων LEED σε επίπεδο GOLD.

    Επιπλέον, η Ten Brinke Hellas προχωρά στην ανακατασκευή του νοσοκομείου «Κυανός Σταυρός» με στόχο να το μετατρέψει σε χώρο γραφείων.

    Όσον αφορά τα οικιστικά ακίνητα η εταιρεία επικεντρώνει στην κατασκευή πολυτελών κατοικιών καθώς δρομολογεί ένα πλήθος project στα Νότια Προάστια, το Ελληνικό και τη Γλυφάδα.

    Συγκεκριμένα, η εταιρία δρομολογεί την ανέγερση πολυτελών κατοικιών επί των οδών Ανθέων, Μερώπης, Κωστή Παλαμά καθώς και δύο οικιστικά project στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

    Πρόκειται για διαφορετικούς τύπους κατοικιών το εμβαδό των οποίων θα ξεκινά από τα 50 τμ και θα φτάνει έως και τα 280 τμ τα οποία θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Σχετικά με τις τουριστικές κατοικίες η Ten Brinke έχει ήδη δεσμεύσει σημαντικές εκτάσεις στην Κρήτη και ειδικά στα Χανιά.

    Διαβάστε επίσης

    Ten Brinke: Η πανδημία έφερε αλλαγές στο Real Estate-Logistics και Retail Parks στο προσκήνιο

    Στρίβειν δια των… logistics – Τι διδάσκει το παράδειγμα της BriQ Properties



    ΣΧΟΛΙΑ