• Real Estate

    Στη Μέκκα των logistics επενδύει ξανά η Premia Properties

    O CEO της Premia Properties, Κώστας Μαρκάζος

    O CEO της Premia Properties, Κώστας Μαρκάζος


    Νέα επένδυση που αφορά στην απόκτηση έκτασης αποθηκών ανακοινώνει εντός του επόμενου 15ημέρου η Premia Properties, μεγαλώνοντας το ήδη ευρύ χαρτοφυλάκιο logistics. Είναι μία επένδυση που ανήκει στο άμεσα υλοποιήσιμο πλάνο των 100 εκατομμυρίων για την απόκτηση περίπου 10 ακινήτων από την ΑΕΕΑΠ.

    Το κέντρο αποθήκευσης και διανομής θα έχει τα απαιτούμενα για τη ζήτηση χαρακτηριστικά, καθώς οι προδιαγραφές αλλάζουν και εξελίσσονται, σύμφωνα με τον Κώστα Μαρκάζο, διευθύνοντα σύμβουλο της Premia, που τόνισε πως π.χ., οι προδιαγραφές πυρασφάλειας είναι πλέον βασικό χαρακτηριστικό για τα logistics.

    Το ακίνητο, για το οποίο αποφεύχθηκε να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης, βρίσκεται στο Θριάσιο, περιοχή που έχει εξελιχθεί σε Μέκκα των logistics, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον ΑΕΕΑΠ και άλλων επενδυτών. Η Prodea ανακοίνωσε πρόσφατα την εξαγορά 110 στρεμμάτων για την ανέγερση αποθηκών στον Ασπρόπυργο, η Briq Properties ολοκληρώνει το 2023 την επέκταση του logistics center μισθωμένου στην Infoquest. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Geoaxis, στα τέλη του 2024 θα προστεθούν περίπου 250 στρέμματα αποθηκών στην Αττική, ενώ η αξία των επενδύσεων μπορεί να φτάσει και τα 175 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος της προσεχούς διετίας. Αναφορικά με τις ΑΕΕΑΠ, το 10% των επενδύσεων 2,8 δισ., δηλαδή ποσό περί τα 300 εκατομμύρια, έχει κατευθυνθεί στον κλάδο των logistics, με βάση στοιχεία που παρέθεσε στο 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης, η CEO της Briq Properties, Άννα Αποστολίδου.

    Σε ό,τι αφορά τώρα την Premia, σύντομα θα έχει στο χαρτοφυλάκιό της το 10ο ακίνητο αποθηκών, αφού στην κυριότητά της είναι οι αποθήκες του Σκλαβενίτη και της της Synergy στην Ελευσίνα, της Seagull στη Θεσσαλονίκη, της Henkel στη Μάνδρα και της FrieslandCampina (NOYNOY), της Diakinisis (του ομίλου Ελγέκα), της Medlog και της λιανεμπορικής Metro στον Ασπρόπυργο. Σημειωτέον ότι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης αποθηκών ανάμεσα στις ΑΕΕΑΠ με περιουσία 173 στρεμμάτων, αξίας 114,6 εκατ. ευρώ.

    Μπουτάρης και Δούκας ανοίγουν νέους ορίζοντες στην Premia

    Εκτός αυτού, εξετάζεται το άνοιγμα στον κλάδο των πράσινων γραφείων, ένας τομέας στον οποίο η Premia δεν έχει παρουσία μέχρι σήμερα, ενώ οι πρόσφατες επενδύσεις στα ιδιωτικά σχολεία Δούκα και στην οινοποιία Μπουτάρη ανοίγουν το δρόμο και για περαιτέρω επέκταση σε αυτές τις κατηγορίες.

    Ο κ. Μαρκάζος έκανε σαφές πως «δε θα εμπλακούμε στις επιχειρήσεις του μισθωτή μας, οι επενδυτές θα ασχοληθούν με αυτό», ωστόσο ενδιαφέρει την ΑΕΕΑΠ να επενδύσει και σε άλλα οινοποιεία με το ίδιο μοντέλο, αν δηλαδή εντοπίσει αξιόλογο απόθεμα στα ακίνητα. Η δικαστική απόφαση για την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης από το Πρωτοδικείο Βέροιας αναμένεται έως τον Σεπτέμβριο κι αν είναι θετική, «η εταιρεία θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει στον οινοποιητικό κλάδο».

    Στην ίδια κατεύθυνση, η εισηγμένη ΑΕΕΑΠ θα ανοίξει τη βεντάλια της και στον τομέα των κοινωνικών ακινήτων, ύστερα από την ένταξη των εκπαιδευτηρίων Δούκα στο portfolio. Η εταιρεία μελετά πλάνο για την αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος που φιλοξενεί 1.500 μαθητές στο Μαρούσι. Θυμίζουμε πως στα ακίνητα περιλαμβάνονται σχολικά κτίρια, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις 23.114 τετραγωνικών μέτρων σε οικόπεδα 26,6 στρεμμάτων, με την αρχική επένδυση της Premia να ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ.

    Στους μετόχους το 50% των κερδών του 2022

    Παρότι η χθεσινή γενική συνέλευση αποφάσισε να μη διανεμηθεί μέρισμα φέτος, δέσμευση της διοίκησης είναι από το 2023 αυτό να αλλάξει. Του χρόνου η Premia σχεδιάζει να διανείμει το 50% των κερδών του 2022, της πρώτης χρήσης που θα κλείσει με την εταιρεία να φέρει το καπέλο της ΑΕΕΑΠ. Μιλώντας στους μετόχους για την τρέχουσα συγκυρία, ο κ. Μαρκάζος εξήγησε πως «η αγορά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη για χρηματιστήρια, ομόλογα και real estate, ενώ υπάρχει προοπτική ανόδου των επιτοκίων και έπεται πιθανή μείωση στις αποτιμήσεις των εταιρειών. Παρόλα αυτά, δεν αλλάζει τίποτα στο επενδυτικό μας πλάνο, η εταιρεία έχει θωρακιστεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την καταιγίδα. Διαθέτουμε δυνατό χαρτοφυλάκιο, διασπορά μισθωτών με ποσοστό κάτω από 10% για κάθε έναν, αποδόσεις 7,7%, 6,5 χρόνια μέση διάρκεια μισθώσεων, μέση σταθμισμένη διάρκεια δανείων 7,1 χρόνια και ταμειακά διαθέσιμα κοντά στα 85 εκατ. ευρώ. Είμαστε πιο ισχυροί από ποτέ για να αντιμετωπίσουμε την κρίση». Η Premia έχει θέσει στόχο να φτάσει εντός τριετίας χαρτοφυλάκιο 500 εκατ. και μεσοπρόθεσμα 1 δισεκατομμυρίου, κάτι που αναμένεται να επιτευχθεί νωρίτερα του προγραμματισμένου.



    ΣΧΟΛΙΑ