• Real Estate

    Golden Visa: Τι ψάχνουν Κινέζοι, Ρώσοι, Τούρκοι, Ιρακινοί και Ιρανοί στο ελληνικό real estate

    • Της Τέτης Ηγουμενίδη


    Το 50% της Golden Visa (4.154) στη χώρα μας δόθηκε σε Κινέζους και ακολουθούν οι Ρώσοι και οι Τούρκοι, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ελληνοκινεζικού επιμελητηρίου, Νικόλαο Γιαννίδη.

    Όπως είπε, «μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την Κίνα πρωταθλητή της Golden Visa, καθώς πολίτες της έχουν αποκτήσει το 50% αυτών που δόθηκαν από το 2013 μέχρι σήμερα, με δεύτερη τη Ρωσία και τρίτη την Τουρκία» ενώ σημείωσε την προσπάθεια για καλύτερη και άμεση σύνδεση των δύο χωρών μέσω της Air China.

    Ενδιαφέρον είναι ότι οι Κινέζοι κάτοχοι της Golden Visa αξιοποιούν περισσότερο από όλες τις άλλες εθνικότητες τη δυνατότητα άδειας διαμονής συζύγου και παιδιών κάτω των 24 ετών, φέρνοντας τις οικογένειες τους στην Ελλάδα.

    Από την πλευρά των μεμονωμένων αδειών, τα πρώτοι είναι οι Ρώσοι, με τους Τούρκους να ακολουθούν. Ενδιαφέρον για την Golden Visa υπάρχει από οικογένειες και μεμονωμένους επενδυτές από το Ιράκ και το Ιράν.

    Απαντώντας σε ερώτηση του κοινού, στην εσπερίδα που οργανώθηκε στo πλαίσιο της 1ης AREXPO, αναφορικά με το αν υπάρχει ανοδική η πτωτική τάση στις κινέζικές επενδύσεις στη χώρα, ο αντιπρόεδρος του ελληνοκινεζικού επιμελητηρίου είπε: «Οι Κινέζοι επενδυτές ανησυχούν για την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Επίσης οι ίδιοι συχνά έχουν απαιτήσεις οι οποίες δεν καλύπτονται, ενώ τους επιβαρύνει το Capital Control που έχει επιβάλει η Κίνα για να περιορίσει την εκροή χρημάτων από τη χώρα. Παρόλα αυτά ζήτηση συνεχίζει να υπάρχει έντονα κυρίως στην περιοχή των νοτίων προαστίων».

    Βάσει των σχετικών στοιχείων, το 72% της Golden Visa δίνεται στην Αττική, 10% στη Θεσσαλονίκη, 5% στην Κρήτη και το υπόλοιπο 13% σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

    Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος του ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Κουτσίκος. περιέγραψε το προφίλ του Τούρκου επενδυτή: «Οι Τούρκοι επενδυτές ενδιαφέρονται για όλους τους τομείς επενδύσεων, αν και ο φόβος των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια τους κάνει συντηρητικούς. Οι επενδύσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ, κυρίως στον τουρισμό, σε λιμάνια, μαρίνες και επιχειρήσεις. Αρνητικά για τις επενδύσεις από Τουρκία έχει λειτουργήσει η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, καθώς τετραπλασιάζει το κόστος της επένδυσης».

    Από την πλευρά του ο ερευνητής και σύμβουλος οικονομικών επί ακινήτων (Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) Φώτης Μουζάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έδωσε μια διαφορετική άποψη δηλώνοντας ότι «η Golden Visa δεν έχει προσφέρει τα προβλεπόμενα, ήταν ένα βοήθημα στην περίοδο της κρίσης, αλλά δεν έχει φέρει στην Ελλάδα σοβαρές επενδύσεις και αυτό θα έπρεπε να προβληματίζει».



    ΣΧΟΛΙΑ